Rămâi conectat

Ştirea zilei

Două licee din județul Alba nu mai pot înfiinţa clase de a IX-a, după ce niciun elev nu a promovat BAC-ul 

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Două licee din județul Alba nu mai pot înfiinţa clase de a IX-a, după ce niciun elev nu a promovat BAC-ul

Ministerul Educației Naționale a luat o măsură drastică, dar justă: liceele la care niciun elev nu a promovat examenul de bacalaureat în sesiunea din vara acestui an nu vor mai putea solicita cifre de școlarizare pentru anul școlar 2020 – 2021 pentru clasa a IX-a, învățământ de zi.

Decizia este prevăzută, în premieră, în Ordinul MEN nr. 5090/30.08.2019 pentru aprobarea Metodologiei privind fundamentarea cifrei de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar de stat, pentru anul şcolar 2020 – 2021, publicat în Monitorul Oficial nr. 736/09.09.2019.

„Propunerile privind cifra de şcolarizare pentru clasa a IX-a cu frecvenţă zi învăţământ liceal, pe nivelul/filiera/profilul/specializarea/calificarea profesională/programul de studii pentru care s-a obţinut prin ordin de ministru autorizarea de funcţionare provizorie/acreditarea se vor face numai de către unităţile de învăţământ în care, în sesiunea iunie – iulie 2019 a examenului de bacalaureat, nu s-a înregistrat procent de promovabilitate de 0% sau în care acest examen a fost promovat de cel puţin un absolvent”, se arată în ordinul fostului ministru interimar al Educației, Daniel Breaz.

Acest lucru ar putea dovedi faptul că aplicarea prevederilor planurilor de activități remediale întocmite de inspectoratele școlare județene pentru liceele în cauză fie a fost ineficientă, fie soluțiile propuse pentru îmbunătățirea rezultatelor la acest examen național au rămas doar pe hârtie.

Potrivit situației centralizate de Inspectoratul Școlar Județean Alba, în județul Alba sunt două unități liceale vizate de prevederile OMEN nr. 5090/2019: Liceul Tehnologic „Țara Moților” Albac și Liceul Tehnologic Ocna Mureș.

La Liceul Tehnologic „Țara Moților” Albac, în sesiunea iunie-iulie 2019, doar 2 din cei 18 absolvenți înscriși la BAC s-au prezentat la examen, dar ambii au fost respinși, iar la Liceul Tehnologic Ocna Mureș, au fost respinși toți cei 6 candidați care au susținut probele scrise, alți 3 absolvenți înscriși absentând.

Liceul Tehnologic „Țara Moților” Albac s-a mai aflat în situația de a nu putea să înființeze clase de învățământ liceal, tot din cauza rezultatelor dezastruoase la bacalaureat, dar, aparent inexplicabil, în 2018 a reprimit cifră de școlarizare pentru o clasă a IX-a, profil Resurse naturale și protecția mediului, deși rata de promovare la BAC nu s-a îmbunătățit aproape deloc, în anul 2017 având doar 2 absolvenți care au trecut examenul! În schimb, pentru anul școlar 2019 – 2020, nu a mai primit cifră de școlarizare pentru clase liceale. Nici Liceul Tehnologic Ocna Mureș nu a primit cifră de școlarizare pentru învățământ liceal pentru acest an școlar, după ce în anul școlar anterior a avut doar o clasă de chimie industrială, dar la seral.

În județul Alba, la sesiunea din vară, au mai existat 3 licee la care doar un candidat a promovat bacalaureatul: Liceul Tehnologic Jidvei, Liceul Tehnologic „Dorin Pavel” și Liceul Teologic Romano-Catolic „Grof Majlath Gusztav Karoly”, din Alba Iulia, alte două licee cu câte 2 promovați: Liceul Tehnologic „Timotei Cipariu” și Liceul Teologic Greco-Catolic „Sfântul Vasile Cel Mare”, din Blaj, și unul cu doar 3 absolvenți care au trecut BAC-ul – Liceul Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” Ciumbrud.

Trebuie subliniat că la majoritatea liceelor cu rezultate catastrofale la BAC, îndeosebi cele tehnologice, s-au înscris la examen mult mai puțini elevi comparativ cu efectivul promoției, iar mulți dintre candidații picați sunt absolvenți din seriile anterioare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO | Misiune a pompierilor din Alba Iulia pentru salvarea a doi pui de pisică căzuți într-o groapă adâncă de 3 metri

Bera Larisa

Publicat

în

FOTO | Misiune a pompierilor din Alba Iulia pentru salvarea a doi pui de pisică căzuți într-o groapă adâncă de 3 metri Duminică, 28 iulie 2024, în jurul orei 17.30,  pompierii din Alba Iulia au avut misiunea de a salva doi pui de pisică care au căzut într-o groapă adâncă de aproximativ 3 metri. Citește […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea