Rămâi conectat

Ştirea zilei

Deși județul Alba are cea mai ridicată rată de îmbolnăviri de CANCER din Regiunea Centru, edificarea unui centru de radioterapie, o problemă grea pentru SJU Alba Iulia

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Deși județul Alba are cea mai ridicată rată de îmbolnăviri de CANCER din Regiunea Centru, edificarea unui centru de radioterapie este în continuare o problemă greu de rezolvat pentru Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia

Județul Alba va avea în continuare o mare problemă cu accesul la radioterapie, în sensul că furnizorii publici și privați din țară pot satisface doar aproximativ 40% din necesarul la nivel național, iar noi nu avem niciun serviciu de radioterapie, deși de-a lungul timpului s-au înregistrat numeroase tentative în acest sens.

Acum câțiva ani, Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia a încercat chiar să acceseze un grant european pentru amenajarea unui centru de radioterapie cu două acceleratoare, pentru construcția căruia i-a fost donat un studiu de fezabilitate. Proiectul nu a fost finalizat.

Ideea unui centru de radioterapie a apărut imediat după inaugurarea Secției de Oncologie, în 2012, pentru a asigura acces pacienților la radioterapie, deoarece, conform statisticilor de la nivel național, doar 20% dintre aceștia ajung să beneficieze în timp optim de acest tratament. Se pare că edificarea unui centru de radioterapie nu este deloc simplă.

Momentan, este ceva peste puterile Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, fiind mai complicată găsirea unei locații care să primească avizul Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare – CNCAN decât achiziționarea unui aparat de radioterapie: ”Acum facem o expertiză pentru corpul F, care adăpostește Oncologia, ca să mai ridicăm un etaj sau două peste cel existent. Dar buncărul plumbuit pentru radioterapie nu poate fi pus la etaj, ci trebuie pus la subsol. În cadrul expertizei vom analiza dacă avem spațiu suficient pentru amplasare, pe viitor, a unui aparat de radioterapie.În primul rând este problema spațiului, apoi a finanțării”, a explicat ec. Diana Mîrza, directorul SJU Alba Iulia.

Managerul SJU Alba Iulia a mai precizat că în prezent se lucrează intens la terminarea investițiilor din planul de conformare, 7 investiții care au termen de finalizare anul 2020. Nici în curtea spitalului nu mai pot fi ridicate alte construcții, deoarece se încalcă normativele privind spațiul verde.

Vrem însă să mărim numărul de paturi pentru Secția de Îngrijiri Paliative.Acum avem 6 paturi, înființate în 2011, pentru oncologie, și vrem să ne extindem la 25, pentru tot spitalul. Asta înseamnă că aici pot fi trimiși, de exemplu, și pacienți de pe interne, nefrologie etc. aflați în stadii terminale și care au nevoie de paliație, pentru până la 30 de zile. Aceasta este prioritatea pentru noi acum. Pe paliație sunt doar 12 centre, în toată țara”, a explicat ec. Diana Mîrza.

Pacienții oncologici din Alba, care au nevoie de radioterapie, sunt trimiși, pe programare, la centre de radioterapie din Sibiu, Tg. Mureș, Cluj – Napoca sau mai departe.

Cea mai mare incidenţă în România continuă să o aibă cancerul de plămâni (13,6%), urmat îndeaproape de cancerul colorectal (13,3%) şi de cancerul de sân (11,5%). Următoarele cancere, ca incidenţă, sunt cancerul de prostată (7,2%), cancerul de vezică urinară (4,7%), cancerul de stomac (4,4%), cancerul de ficat (4,3%), cancerul de col uterin (4,1%), cancerul de pancreas (3,8%) şi cancerul de uter (3%).

Numărul bolnavilor oncologici aflați în evidența secției din Alba Iulia este de ordinul miilor, dar nu toți sunt rezidenți în județul nostru.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

MÂINE | Poppy’s Playground, un nou spațiu de joacă, creat de la zero de Fundația TRANSAVIA, va fi inaugurat la Micești: Mascote și multe surprize pentru cei mici, la deschidere

Ziarul Unirea

Publicat

în

MÂINE | Poppy’s Playground, un nou spațiu de joacă, creat de la zero de Fundația TRANSAVIA, va fi inaugurat la Micești: Mascote și multe surprize pentru cei mici, la deschidere Un nou loc de joacă va fi inaugurat joi, 8 august 2024, în Micești, Alba, inițiat și creat cu dragoste de Fundația TRANSAVIA. Proiectul urmărește […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea