Deputatul Cornel George Comșa: Alegerile europarlamentare nu vor stârni prea multe emoții în rândul oamenilor de rând și va fi greu să îi motivezi să iasă la vot
Deputatul Cornel George Comșa a vorbit joi, în cadrul unei conferințe de presă organizate la Alba Iulia despre alegerile europarlamentare în general și situația bizară în care se află politica româneasca și România în cadrul Uniunii Europene, în sensul în care la nivelul UE, din 1979 de când se organizează alegeri, interesul pentru aceste alegeri a scăzut constant.
„În România, aceste alegeri sunt lupta pentru putere care se dă pe un câmp de bătălie foarte complicat și unde se întâlnesc toate forțele care concurează pentru a deține cât mai multă putere, atât politică, cât și mediatică și puterea serviciilor, care în multe dintre cazuri încearcă să își ia partea lor și partea leului.
Aceste alegeri, în ciuda dorinței unora de a acapara cât mai multă putere, nu vor stârni prea multe emoții în rândul oamenilor de rând și va fi greu să îi motivezi să iasă la vot.
În contextul acesta, ar părea complicat pentru orice partid nou să încerce să intre pe piață și să își ia partea lui de putere, cât și cum rămâne de văzut.
În ultimul an de zile, împreună cu un număr de colegi din București, ne-am gândit ce lipsește social democrației românești și ce trebuie adus pe scena politică pentru a face cumva interesantă stânga și, de ce nu, să ne întoarcem la social democrația din periaoda interbelică.
PSDI este un partid recent, de câteva luni, dar ca și brand este unul istoric, înființat ca o alternativă la comuniști.
Nu pot să fac o paralelă între ce s-a întâmplat în politica românească în ultimi 10 ani și trecut, dar atmosfera de teroare, de intimidare s-a păstrat, adaptată la secolul XXI, iar liderii PSD-ului și ai marilor partide românești s-au îndepărtat de la ce voiau aceste partide de la relația cu oamenii.
Pentru PSD nu mai există sindicate, relație cu profesorii, nu mai există echitate socială, este o discrepanță foarte mare în ce se întâmplă între lideri PSD și corpul partidului. PSDI vine să acopere un gol pe care PSD-ul l-a lăsat. Încercăm în urmatoarele luni să aducem lângă noi sindicatele, românii care chiar muncesc, încercăm să consolidăm un partid care să arate așa cum ar trebui să arate un partid social democrat.
PSDI a depus o listă completă de 43 de candidați pentru aceste alegeri europarlamentare și am încercat să facem o selecție pe locurile eligibile.
Pe locul doi, Mariana Dăscălescu, economist de profesie, a reușit să lucreze cu succes în ultimii 20 de ani în atragerea de fonduri europene, consultanță, a lucrat și în Ministerul Dezvoltării, după 2007.
Radu Stancu este un personaj foarte interesant. Este avocat cu cetățenie dublă, română și franceză, doctor în drept și face parte din Baroul Strasbourg.
Pe locul 4, avem un tânăr din Republica Moldova, fiul fostului ministru al culturii, Sergiu Plângău, talentat, intelegent, cu facultatea de filozofie și facultatea de actorie terminate.
Noi credem în Europa, am făcut studii în acest sens, mi-am dorit ca România să fie membru al UE. Nu suntem o formațiune euro-sceptică, nu mergem să tragem Europa de urechi, dar trebuie să tăiem această rație de ipocrizie a unor lideri europeni, prin reintroducerea unei echități reale între statele membre și a unei relații normale inter-statale, indiferent de dimensiunea sau de puterea economică a statelor prezente la Strasbourg.
În momentul de față, UE este într-o criză în sensul în care divizarea între statele membre se traduce într-o poziție defavorabilă față de marile puteri ale lumii. Un continent atât de sofisticat ar trebui să stea unit ca să reprezinte ceva, pentru a nu avea pobleme interne între cele 28 de state.
Cred că este foarte complicat ca un partid românesc, mare sau mic să facă aceasta, dar în comisiile în care eurodeputații vor activa, dacă votantul roman va trimite și PSDI acolo, cred că vom putea avea un cuvânt în a retrezi spiritul de unitate europeană și a face și pe colegii din alte țări și grupuri politice că doar o Europă care stă unită și care își respectă principiile inițiale și uită de ipocrizia și dublul standarnd pe care îl aplică acum.
Un alt lucru foarte important, este o politică de reducere a discrepanței între bogații și săracii Europei, atât în ceea ce privește statele, dar și cetățenii. Este o diferență cumplită între ceea ce se întâmplă în satele românești și ceea ce se întâmplă în satele din Franța. Coagularea foarte mare de putere în țările care controlează și influențează UE, duce la o inechitate atât între state cât și între cetățeni.
Vocile eurodeputaților români vor trebui să se sincronizeze și să readucem o creștere a clasei medii și o creștere a nivelului de trai așa cum au fost gândite fondurile structurale care au ajutat Europa să se intergreze treptat treptat, a spus deputatul Cornel George Comșa.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Dezvoltarea infrastructurii de transport public/zonal de călători în Alba Iulia: Autobază cu hale pentru autobuze, stații de încărcare electrică, sistem de Bike sharing în zona Partoș
Dezvoltarea infrastructurii de transport public/zonal de călători în Alba Iulia: Autobază cu hale pentru autobuze, stații de încărcare electrică, sistem de Bike sharing în zona Partoș Primăria Alba Iulia a depus luni, 20 ianuarie 2025, solicitarea de emiterea acordului de mediu pentru proiectul „Realizare infrstructură pentru dezvoltare sistem de transport public/zonal de călători”, propus a […]