Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Papa Francisc îl va beatifica la Blaj pe Iuliu Hossu, episcopul Unirii. Rămășițele cardinalului au fost transferate la Cluj

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Papa Francisc îl va beatifica la Blaj pe Iuliu Hossu, episcopul Unirii. Rămășițele cardinalului au fost transferate la Cluj.

O parte din rămăşiţele primului cardinal al neamului românesc, Iuliu Hossu, au fost aduse la Cluj-Napoca. Racla cu osemintele va fi sfinţită de Papa Francisc, pe 2 iunie, la Blaj, în momentul beatificării. Iuliu Hossu este unul dintre cei mai importanţi prelaţi greco-catolici, cel care a rostit, la 1 Decembrie 1918, Proclamația de unire a Transilvaniei cu Regatul României.

„Astăzi, prin hotărârea noastră, se înfăptuieşte România Mare, una şi nedespărţită, rostind fericiţi toţi românii de pe aceste plaiuri: Ne unim pe veci cu Ţara mamă, România!”

Episcopul Iuliu Hossu a anunţat Marea Unire la Alba Iulia în 1918. În anii comunismului a devenit un prelat nedorit, iar biserica greco-catolică în care a slujit a fost interzisă. În 1969, când Hossu, ridicat de Papă la rândul de cardinal, avea 85 de ani, a fost înregistrat citind în șoaptă proclamația Marii Uniri. Două călugăriţe au avut curajul să între în chilia părintelui. Acum, cardinalul Iuliu Hossu va fi beatificat de Papa Francisc, alături de alţi martiri ai bisericii greco-catolice. Rămăşitele prelatului revin în inima Transilvaniei, recuperate din Cimitirul Bellu Catolic din Bucureşti.

https://www.youtube.com/watch?v=7mtTnRqhXZ0

Iuliu Hossu a fost numit cardinal în secret de Papa Paul al VI-lea în 1969, dar el trăia izolat la Mănăstirea Căldăruşani. A mai trăit doar un an, după ce a devenit cardinal. Iar comuniştii au vrut să rămână anonim şi după moarte.

Osemintele vor fi aşezate într-o raclă, iar pe 2 iunie, la Blaj, pe Papa Francisc le va sfinţi în momentul în care va semna decretul de beatificare.

O parte din rămăşite au fost reînhumate în Cimitirul Bellu Catolic, la cererea familiei. Iuliu Hossu a fost arestat în 28 octombrie 1948, iar o lună mai târziu era interzisă Biserica Greco-Catolică. Iuliu Hosuu a trecut prin aresturile de la Dragoslavele, al Palatului de vară al Patriarhiei, şi Penitenciarul Sighet, unde a fost supus unui regim de exterminare pentru a renunţa la credinţă. În 1955, a fost transferat cu domiciliu obligatoriu la Curtea de Argeş, unde Petru Groza i-a oferit scaunul de mitropolit în biserica ortodoxă. Dar Iuliu Hossu a ales să rămână în izolare la Mănăstirea Căldăruşani până la sfârşitul vieţii, în 1970.

Sursa: stiritvr.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Program special al Poștei Române în minivacanța de 1 Mai și de Paști. Poștașii vor distribui pensiile aferente lunii mai începând din Joia Mare

Unirea Ziarul

Publicat

în

Program special al Poștei Române în minivacanța de 1 Mai și de Paști. Poștașii vor distribui pensiile aferente lunii mai începând din Joia Mare Compania Națională Poşta Română va modifica programul de lucru al subunităţilor poştale pentru minivacanța de 1 Mai și Paștele ortodox. Astfel, miercuri, 1 Mai, „Ziua Internațională a Muncii”, toate subunităţile poştale […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea