Rămâi conectat

Politică Administrație

Deputat PNL Florin Roman: PSDragnea pregătește tăierea subvențiilor pentru elevi

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSDragnea a pus în dezbatere publică un proiect prin care circa 200.000 de elevi riscă să rămână fără subvenția pentru transport.

Conform Legii Educației Naționale, 1/2011, art. 84, alin. (1), elevii beneficiază de ”tarif redus cu minimum 50% pentru transportul local în comun, de suprafață, naval și subteran, precum și pentru transportul intern auto, feroviar și naval, pe tot parcursul anului calendaristic”. Acest drept al elevilor, de a beneficia de tarif redus, vine cu obligația corelativă a autorităților locale (Consilii Locale și Județene) de a acorda subvenții transportatorilor, reducerile constituind o obligație de serviciu public, în sensul Regulamentului 1370/2007.

La momentul actual, pentru subvenționarea transportului este nevoie de contracte de delegare a gestiunii serviciilor publice, toate acestea fiind posibile tocmai pentru că transportul județean, în sensul Legii 92/2007 și, ulterior, al Legii 328/2018, constituie serviciu de interes economic general. Prin proiectul de ordonanță se dorește eliminarea transportului județean din Legea 92/2007 și astfel scoaterea lui din sfera serviciilor publice, astfel încât el să se desfășoare în regim de concurență. Acest fapt ar duce la dispariția obligațiilor de seriviciu public și imposibilitatea acordarii compensațiilor către transportatori, deci implicit ar face imposibilă respectarea dreptului elevilor la tarif redus.

Pericolul acestei ordonanțe este unul major, efectele fiind că aproximativ 200.000 de elevi nu vor mai putea beneficia de transport redus sau gratuit, fiind nevoiți să achite integral abonamentele de transport. În sensul ăsta, ar crește rata abandonului școlar cu un coeficient suficient de mare, ceea ce ne-ar îndepărta de ținta asumată prin Euro 2020. Totodată, modificarea Legii 328/2018, o lege ce a adus contribuții majore la serviciul public de transport local, clarificând cadrul legislativ în ceea ce privește compensațiile de serviciu public ar fi inoportună.

PNL solicita PSDragnea retragerea acestui proiect, el nefiind altceva decât materializarea unor interese, pentru clientela PSDragnea, ce are ca victime colaterale elevii aflați în risc de abandon școlar.

Deputat Florin Roman, vicepreședinte PNL


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Ambulatoriul Spitalului Orășenesc Abrud va fi modernizat și dotat cu echipamente medicale performante: A fost semnat contractul de finanțare de peste 6,5 milioane lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ambulatoriul Spitalului Orășenesc Abrud va fi modernizat și dotat cu echipamente medicale performante: A fost semnat contractul de finanțare de peste 6,5 milioane lei Autoritatea de Management pentru Programul Sănătate a alocat primele două contracte de finanțare către Organismul Intermediar Program Sănătate din cadrul Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, în cadrul Priorității 1 a Programului, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea