Ioan Lazăr, ALDE Alba: Majoritatea asistațiilor sociali sunt folosiți în campaniile electorale, atât ca lipitori de afișe cât și ca votanți
Ioan Lazăr, președintele ALDE Alba, a declarat vineri, într-o conferință de presă că majoritatea asistaților sociali sunt folosiți în campaniile electorale, că numai așa se explică numărul mare de asistați sociali din județul Alba.
Potrivit datelor prezentate de președintele ALDE Alba și care aparțin AJPIS Alba, în anul 2017, în județul Alba, erau 4.520 de familii cu venit minim garantat, adică 9.636 de beneficiari de ajutor social.
În anul 2018, în urma proiectului de modificare a Legii 416/2001 care aparține parlamentarilor ALDE, dar la care au fost aduse amendamente și de către alți parlamentari, numărul asistaților social a scăzut cu 12-13 la sută, respectiv 3889 de familii și 8411 persoane.
Ioan Lazăr a mai specificat că, cel mai mare număr de asistați social în județul Alba sunt la Jidvei – aproximativ 800, urmat de Blaj – 700 și Cetatea de Baltă – 500.
”Dacă asistatului i se oferă un loc de muncă și refuză, poate să i se taie ajutorul social. Numai că, ar trebui, în primul rând primarii să nu mai semneze ca primarii. (…) Legea nu prevede exact ce se întâmplă în cazul în care asistatul social revine cu o adeverință din partea angajatorului din care reiese că nu corespunde.
Apoi, pontajele sunt făcute tot de primar, și am cunoștință de unele situații în care orele de muncă pe care normal ar trebui să le presteze în interesul societății, nu se efectuează, sau nu se efectuează cât ar trebui.
Eu nu contest că sunt beneficiari de ajutor social care, într-adevăr, au o situație deosebită, foarte grea, iar societatea trebuie să îi ajute, să nu îi lăsăm să moară de foame, atât pe ei cât și pe copiii lor. Dar, toată lumea cunoaște că sunt mulți dintre ei care pot să muncească. Sunt foarte mulți care și lucrează. Sunt foarte mulți care sunt plecați în străinătate, iar primarii au cunoștință că ei sunt plecați și nu iau măsuri. În situația asta ar fi normal să fie întreruptă plata ajutorului social. Nu se face.
Pentru ca această lege să aibă un efect mai bun, AJOFM ar trebui să cheme beneficiarii de ajutor social apți de muncă și să le ofere individual listele cu locuri de muncă, să-i trimită acolo, să verifice dacă s-au dus, de ce nu s-au angajat. (…)
De ce cred eu că primarii semnează ca primarii. Majoritatea din asistații social sunt folosiți în campaniile electorale, atât ca lipitori de afișe cât și ca votanți. Asistații social au familii numeroase. Dacă înmulțim cu 3 sau cu 4 membrii dintr-o familie, votanți, primarul ăla va rămâne primar cât vrea el, dacă are asistați social”, a declarat președintele ALDE Alba, Ioan Lazăr.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Cresc tarifele pentru serviciile de pază prestate de Poliția Locală din Alba Iulia: Proiectul, pe masa consilierilor locali
Cresc tarifele pentru serviciile de pază prestate de Poliția Locală din Alba Iulia: Proiectul, pe masa consilierilor locali În ședința ordinară din data de 30 ianuarie 2025, consilierii locali vor avea de aprobat proiectul privind majorarea tarifelor serviciilor de pază oferite de poliția locală Alba Iulia. Citește și: VIDEO | „Turiști” în Alba Iulia: Poliția […]