Rămâi conectat

Politică Administrație

FOTO/ Investiții în parcuri și spații publice de agrement pe fonduri europene, într-un oraș din județul Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Încă o veste bună pentru comunitatea aiudeană, înaintea Crăciunului! La sediul ADR Centru Alba Iulia, a fost semnat – de către doamna Oana Badea, primarul municipiului Aiud și de domnul Dan Popa, director Direcția Organism Intermediar pentru POR din cadrul ADR Centru – proiectul de finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020 pentru realizarea de investiții în două importante zone verzi, în cadrul proiectului cu titlul ”Eco-agrement Aiud – Zone de agrement Avram Iancu și Ecaterina Varga”, prin care se vor atrage fonduri nerambursabile în valoare de circa 1,25 milioane euro în municipiul Aiud. Prin proiect se vor reabilita spații în suprafață totală de circa 1,3 hectare, pentru creșterea calității spațiului public urban și a vieții locuitorilor.

Finanțarea este acordată în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 – Realizarea de acțiuni destinate îmbunătățirii mediului urban, respectiv Prioritatea de investiții 5.2, care urmărește revitalizarea orașelor, regenerarea și decontaminarea terenurilor industriale dezafectate, inclusiv zonele de reconversie urbană. Obiectivul general al proiectului este de a asigura refuncționalizarea terenurilor situate în intravilanul municipiului Aiud, în vederea îmbunătățirii mediului urban, revitalizării orașului, reducerii poluării aerului și promovării măsurilor de reducere a zgomotului. Municipalitatea consideră că astfel se vor îmbunătăți și serviciile publice oferite utilizatorilor de parcuri și spații verzi. Practic, vor fi reabilitate doua terenuri degradate și neutilizate, în suprafață totală de 10.739 mp, concomitent cu modernizarea străzii de acces Avram Iancu, în suprafața de 2.243 mp.

Prin proiect se asigură, totodată și dotarea spațiilor publice de agrement și recreere, într-o maniera modernă, eco-eficientă și protectivă, accesibilă publicului larg și cu dizabilități diverse cu următoarele categorii de mobilier urban: 48 bucăți bănci stradale din lemn, dar și coșuri de gunoi, suporturi pentru biciclete și cișmele. Vor mai fi realizate un ecran de proiecție, o zonă de labirint, o pistă role și patinoar, o scenă, o pistă skate și una pentru bicicliști, un loc de joaca pentru copii, dar și un sistem de fântână arteziană, în 26 luni de la startul lucrărilor de execuție.

”Acest final de an este unul foarte propice pentru locuitorii din Aiud. Avem investiții importante în infrastructura rutieră, avem atrase chiar recent fonduri europene pentru servicii sociale sau de sănătate, acum investim în parcuri și spații verzi. Asta înseamnă că Aiudul trăiește, prin și pentru oamenii săi, avem responsabilități și avem soluții. Suntem siguri că acest proiect va oferi condiții demne de un oraș european pentru locuitori, dar și pentru cei care ne vizitează. După finalizarea proiectului, va crește suprafața verde a orașului nostru și se va îmbunătăți bioarhitectura ambientală locală”, a declarat doamna Oana Badea, Primarul municipiului Aiud.

Proiectul , prin caracterul sau deschis, este și generator al unui spațiu public complet reabilitat, care duce la creșterea cu 1,3 ha a zonelor verzi ale Municipiului Aiud. Valoarea totală a proiectului este de 5.885.135,47 lei (peste 1,3 milioane euro), din care 5.675.578,18 lei (peste 1,25 milioane euro) fiind fonduri nerambursabile, restul provenind din contribuția beneficiarului.

”Prin această inițiativă, edilii doresc să ofere noi posibilități de petrecere a timpului liber, localnicilor și turiștilor. Acest obiectiv se alătură, în această perioadă de finanțare, proiectelor de reabilitare a parcurilor din mai multe orașe ale regiunii noastre, fapt care subliniază importanța fondurilor europene alocate pentru reabilitarea zonelor urbane degradate. Prin intermediul Priorității de Investiții 5.2 a Programului Operațional Regional 2014-2020 pot fi alocate fonduri nerambursabile și pentru reamenajarea și revitalizarea spațiilor publice abandonate și neutilizate, astfel încât acestea să devină spații de agrement cu funcțiuni multiple toate acestea, contribuind la îmbunătățirea mediului urban și a creșterii calității vieții locuitorilor.

Pe lângă populația municipiului, obiectivele de investiții din proiectul pe care l-am semnat acum sunt accesibile și turiștilor. În Aiud avem proiecte diverse finanțate prin Programul Operațional Regional, obiective din infrastructura publică, din mediul social, educațional și inclusiv pentru valorificarea patrimoniului cultural-istoric. Toate aceste lucruri indică faptul că edilii doresc să ofere noi posibilități de petrecere a timpului liber, localnicilor și turiștilor”, a declarat domnul Dan Popa, după evenimentul de semnare a contractului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Cresc tarifele pentru serviciile de pază prestate de Poliția Locală din Alba Iulia: Proiectul, pe masa consilierilor locali

Bera Larisa

Publicat

în

Cresc tarifele pentru serviciile de pază prestate de Poliția Locală din Alba Iulia: Proiectul, pe masa consilierilor locali În ședința ordinară din data de 30 ianuarie 2025, consilierii locali vor avea de aprobat proiectul privind majorarea tarifelor serviciilor de pază oferite de poliția locală Alba Iulia.  Citește și: VIDEO | „Turiști” în Alba Iulia: Poliția […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea