Meșterul popular Constantin Perța, omagiat post-mortem la Festivalul ”Sărbătoarea Salcâmilor” din Cerul Băcăinți
Duminică, 20 mai 2018, a avut loc în comuna Ceru Băcăinți cea de-a XII-a ediție a Festivalului ,,Sărbătoarea Salcâmilor”, eveniment organizat de Primăria și Consiliul local Ceru Băcăinți, cu sprijinul Consiliului Județean Alba.
Programul manifestărilor artistice a fost întregit în acest an cu un eveniment cultural de marcă, prin omagierea post-mortem, la 80 de ani de la nașterea sa, a meșterului popular Constantin Perța, o personalitate a comunei care a reușit să o facă cunoscută prin creațiile sale, pe toate meridianele lumii. Cu acest prilej, în semn de prețuire veșnică a fost dezvelită la centrul etnografic din localitate, o placă comemorativă cu chipul meșterului popular realizată de artistul plastic albaiulian, profesorul Romi Adam. Acest lucru a fost posibil prin implicarea umană dar și financiară a directorului SC Apă- CTTA Alba, domnul ing. Ștefan Bardan, fiu al comunei provenit dintr-o familie de intelectuali care și-au adus de-a lungul timpului o mare contribuție la iluminarea culturală, educativă dar și spirituală a comunei Ceru Băcăinți.
Placa comemorativă a fost sfințită de pr. Remus Stoica fiind dezvelită în prezența domnului Ion Dumitrel – președinte al Consiliului Județean Alba, domnului Alexandru Pereș – senator în Parlamentul României, a domnului Ioan Trif – primar al comunei Ceru Băcăinți, a domnului Ștefan Ciprian Borza – viceprimar al comunei Ceru Băcăinți și a domnului Clement Negruț – președinte al PMP Alba. Au fost prezente și doamnele Cristina și Mariana Perța, nepoate ale meșterului popular Constantin Perța.
Manifestările au continuat cu spectacol folcloric la care au luat parte alături de formații și artiști din comuna gazdă și Ansamblul folcloric al Casei de Cultură ,,Ioan-Budai Deleanu” din Geoagiu, jud. Hunedoara, Ansamblul folcloric ,,Vințana” din Vințu de Jos și Ansamblul folcloric ,,Mărginenii” din Căpâlna.
Meșterul popular Constantin Perța s-a născut în 1938 în comuna Ceru Băcăinți. Încă din copilărie a îndrăgit cioplitul în lemn care avea să-l facă unul dintre cei mai cunoscuți meșteri populari din România. Autodidact fiind s-a specializat în cioplit linguri reușind să lase o colecție impresionantă de linguri cu modele unicat, aflate în colecții muzeale sau particulare. Alături de aceste lucrări de artă populară, meșterul Constantin Perța, supranumit ,,meșterul sihastru al Apusenilor” a confecționat și obiecte de uz casnic, mobilier mic sau obiecte de înfrumusețare a locuinței, piesele sale de senzație fiind lanțuri de diferite dimensiuni realizate dintr-o singură bucată de lemn. Meritele sale deosebite au fost recunoscute, apreciate și recompensate de specialiști cu numeroase premii la concursuri naționale și internaționale. Mai mult decât atât, Constantin Perța a fost primit alături de alți ași ai meșteșugurilor tradiționale ca membru în Academia Artelor Tradiționale de la Muzeul ASTRA din Sibiu iar în anul 2011 a fost declarat Tezaur Uman Viu într-un proiect al UNESCO de salvgardare a patrimoniului material și imaterial mondial. În anul 2015, înainte cu un an de decesul său, a fost decorat de Președinția României pentru merite culturale deosebite.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Bilete de tratament pentru pensionari: O stațiune balneară aflată la doi pași de Alba, preferată de pensionarii din județ
Bilete de tratament pentru pensionari: O stațiune balneară aflată la doi pași de Alba, preferată de pensionarii din județ Ceva mai mult de o treime dintre pensionarii și asigurații din județul Alba care au primit anul trecut bilete de tratament prin Casa Județeană de Pensii au ales Geoagiu Băi, stațiune balneară aflată… la doi pași, […]