Proiect: Instituțiile publice pot cumpăra mașini ecologice cu o valoare de până la 35.000 de euro
Instituţiile publice, indiferent de sistemul de finanţare şi subordonare, ar putea achiziţiona, prin Programul „Rabla Plus”, autoturisme ecologice noi la o contravaloare în lei de maximum 35.000 de euro (fără TVA) pentru fiecare maşină, sumă aproape dublă faţă de suma stabilită în prezent, reiese dintr-un proiect de Ordonanţă, publicat spre consultare publică pe site-ul Ministerului Mediului.
La ora actuală, prin efectul Ordonanţei Guvernului nr. 80/2001, plafonul pentru achiziţia autoturismelor „verzi”de către autorităţile şi instituţiile publice este reprezentat de contravaloarea în lei a sumei de 18.000 de euro, inclusiv TVA.
„Raţiunea socială care stă la baza modificării include componenta de mediu, în contextul în care poluarea determinată de emisiile provenite de la autovehicule este într-o constantă creştere, iar responsabilităţile cu privire la schimbările climatice necesită o abordare clară în sensul diminuării efectelor poluării. Scopul completării actului normativ este acela de a stimula achiziţionarea de către autorităţile şi instituţiile publice, indiferent de sistemul finanţare şi subordonare, a vehiculelor noi în cadrul Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante din punct de vedere energetic, finanţat din Fondul pentru mediu. Introducerea pragului de 35.000 euro, inclusiv TVA, pentru autorităţile şi instituţiile publice, indiferent de sistemul de finanţare va avea impact pozitiv asupra mediului, în sensul că va stimula reînnoirea parcului auto cu vehicule electrice şi hibrid plug-in”, se menţionează în Nota de fundamentare a actului normativ supus dezbaterii publice.
Potrivit documentului, promovarea acestui act normativ urmăreşte reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic, instituţiile publice fiind astfel stimulate să contribuie la eforturile de creştere a calităţii aerului şi protecţia mediului.
Persoanele interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii cu privire la proiectul de Ordonanţă până la data de 21 ianuarie 2018.
Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante din punct de vedere energetic („Rabla Plus”), este destinat persoanelor fizice şi juridice în vederea achiziţionării de maşini noi electrice 100% şi hibrid.
În cadrul programului se acordă două tipuri de ecotichete, respectiv: de 45.000 de lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric sau de 20.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou electric hibrid cu sursă de alimentare externă, care generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50 g/km.
Anul trecut, s-a derulat a doua ediţie a Programului „Rabla Plus”, destinat achiziţionării de maşini prietenoase cu mediul, iar bugetul alocat s-a ridicat la 45 milioane de lei.
Sursa: agerpres.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
PENSII 2025: Câți ani de căsătorie trebuie să aibă soțul supraviețuitor ca să obțină pensie de urmaș
PENSII 2025: Câți ani de căsătorie trebuie să aibă soțul supraviețuitor ca să obțină pensie de urmaș În cazul în care unul dintre soți moare, soțul supraviețuitor poate să opteze pentru încasarea unei pensii de urmaş. Însă, pentru a obţine acest drept, trebuie cumulate mai multe condiţii. CCR a stabilit foarte clar aceste criterii. Este […]
Guvernul pregătește o schimbare de amploare: Posibilă reformă fiscală înainte de turul al II-lea al alegerilor prezidențiale
Guvernul pregătește o schimbare de amploare: Posibilă reformă fiscală înainte de turul al II-lea al alegerilor prezidențiale La Guvern, în această perioadă, s-au pregătit mai multe variante pentru reforma fiscală, variante care sunt prezentate Comisiei Europene. Cătălin Predoiu, Premierul interimar, imediat ce vom primi undă verde din partea Comisiei, își va asuma trimiterea reformei fiscale […]
Vremuri grele pentru români: BNR avertizează creșteri de taxe după alegerile prezidențiale 2025
Vremuri grele pentru români: BNR avertizează creșteri de taxe după alegerile prezidențiale 2025 Noile taxe nu vor putea fi evitate după alegerile prezidențiale. Consilierul guvernatorului BNR, Eugen Rădulescu, anunță vremuri grele pentru români. Conform acestuia, noul executiv nu va putea evita impunerea unor noi taxe din cauza deficitului bugetar foarte ridicat și care trebuie restrâns. […]