Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

FOTO: Cum va arăta Monumentul Marii Uniri din Alba Iulia după reamenajarea zonei. Un pod cu margini de sticlă va face legătura cu piațeta din fața Catedralei Reîntregirii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Monumentul Unirii de la Alba Iulia • Cum va arăta Parcul Unirii din Alba Iulia după amplasarea Monumentului Marii Uniri și reamenajarea zonei • Un pod cu margini de sticlă va face legătura cu piațeta din fața Catedralei Reîntregirii.

Consiliul Local Alba Iulia a aprobat, în ședința extraordinară, documentația de urbanism care reglementează cadrul urban de amplasare și conformare a Monumentului Marii Uniri într-un ansamblu memorial.

Documentația propune materializarea axului Marii Uniri format din Catedrala Reîntregirii, Podul Marii Uniri (care reface accesul în axul catedralei), Axul Parcului Unirii care va susține amplasamentul Monumentului Marii Uniri cu realizarea unei piațete ce va permite desfășurarea unor ceremonii, fântâna arteziană, Bulevardul Transilvaniei și biserica cu hram Pogorârea Sfântului Duh.

De departe, cel mai spectaculos element din reamenajarea urbană a zonei va fi Podul Marii Uniri care, potrivit proiectantului (BP Străjan SRL), va avea o lungime de 150 m și o lățime de 6 m și va face legătura între parcul Unirii și catedrală. Podul va fi construit din metal, partea de călcare va fi din lemn tehnic iar pe margini va avea două culoare de sticlă. Totodată, în două zone în care podul se va sprijini de bastioane, se vor amenaja spații (cutii) iluminate unde Muzeul Unirii va amplasa periodic piese care pot fi expuse în aer liber.

Podul va avea o grosime de 50 cm, balustrade tot din sticlă, cu o înălțime de 1,10 m și va fi armat astfel încât să susțină sute de persoane care ar sta pe el în același timp, așa cum autoritățile se așteaptă deja să se întâmple la 1 Decembrie 2018, când va fi aniversat Centenarul Marii Uniri.

Reamintim că prin Legea privind construirea Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 – Alba Iulia a fost alocată de la bugetul de stat o sumă de maximum 18.800.000 de lei care va fi utilizată pentru demararea lucrărilor necesare în anul 2017 și finalizarea acestora în anul 2018, înainte de Centenar.

Conform actului normativ, din această sumă, Ministerul Culturii și Identității Naționale va asigura maximum 10.300 mii lei pentru plata dreptului de autor către autorul monumentului de for public declarat câștigător al concursului pentru Monumentul Unității Naționale din Alba Iulia, organizat în anul 1993, precum și pentru plata materialului necesar, a lucrărilor de construire și de realizare a infrastructurii necesare pentru amplasare, ce vor fi realizate de autor.

Proiectul prevede și alocarea sumei de 8.500 mii lei în bugetul Consiliului Local Alba Iulia pe anul 2018, pentru realizarea lucrărilor de amenajare a pasajului ceremonial, reamenajarea Parcului Unirii și punerea în valoare a monumentului.

[nggallery id=5074]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

11 mai 1968: A început construcția primului autoturism românesc, Dacia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pe data de 11 mai 1968, în urmă cu 53 de ani, a început construcția primului model Dacia 1100. Câteva luni mai târziu, pe 20 august 1968, prima mașină Dacia 1100 a ieșit pe poarta Uzinei de la Colibași. Uzina a fost construită incepand cu 1966 într-un timp record de un şi jumătate şi avea […]

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

CODUL BUNELOR MANIERE. SALUTUL – primul semn al politeţii. Cine trebuie să salute primul: femeia, bărbatul, şeful sau vârstnicul? Reguli de bază

Ziarul Unirea

Publicat

în

CODUL BUNELOR MANIERE. SALUTUL – primul semn al politeţii. Cine trebuie să salute primul: femeia, bărbatul, şeful sau vârstnicul? Reguli de bază Fiecare om care trăieşte într-o societate trebuie să cunoască câteva reguli de bune maniere. Salutul este esenţial în stabilirea unor relaţii cu cei din jur. Oamenii nu trebuie priviţi în funcţie de clasa […]

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Ziua Regalității. 10 mai, zi cu triplă semnificație istorică: Sosirea lui Carol, Independenţa şi Regatul

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ziua Regalității. 10 mai, zi cu triplă semnificație istorică: Sosirea lui Carol, Independenţa şi Regatul În această zi sunt marcate trei momente istorice:  la 10 mai, în 1866, prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen depunea jurământul ca domnitor, în 1877  Carol proclama Independenţa României, după secole de stăpânire otomană, şi în 1881, domnitorul Carol I era încoronat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea