FOTO: Autostrada Sebeș-Turda. Cum se prezintă loturile 1 și 2, de la Sebeș la Aiud. Membrii Asociației Pro Infrastructură s-au întâlnit, în weekend, la Alba Iulia
Autostrada Sebes Turda. Cum se prezintă loturile 1 și 2, de la Sebeș la Aiud.
Weekend-ul trecut, membrii Asociației Pro Infrastructură au fost prezenți la Alba Iulia, unde a avut loc Adunarea Generală, iar cu această ocazie au realizat o ”radiografie” a stadiului actual al lucrărilor pe loturile 1 și 2 ale Autostrăzii Sebeș-Turda. Dacă în ceea ce privește lucrările pe lotul 1 par a fi puțin mai optimiști, pe șantierul lotului 2 aceștia spun că mobilizarea este insuficientă.
”În acest weekend a avut loc la Alba Iulia Adunarea Generală a Asociației Pro Infrastructură. În acest cadru am făcut o vizită oficială pe șantierele loturilor 1 și 2 ale Autostrăzii A10 Sebeș-Turda, cu scopul de a radiografia stadiul acestor proiecte extrem de importante.
Pe lotul 2 (24,25 km, constructor asocierea Aktor-Euroconstruct) blocajele birocratice sunt aproape în întregime soluționate, constructorul având de luni bune undă verde pentru realizarea lucrărilor pe cea mai mare parte a lotului.
Mobilizarea este însă insuficientă pe acest șantier. Deși în ultimele luni s-a avansat într-un ritm bun la partea de terasamente, unde „s-a ieșit” din pământ, ajungându-se la nivel de balast stabilizat și chiar la asfalt pe un scurt sector de probă, volumul mare de muncă rămasă necesită o mobilizare mai bună. În plus, marea problemă a acestui lot este în continuare avansul nesemnificativ la structurile principale ale autostrăzii (podurile peste Mureș, viaductul peste calea ferată Cluj-Alba Iulia).
În concluzie, suntem pesimiști în ceea ce privește termenul de final de 2019 pentru finalizarea lucrărilor. La finalul lunii octombrie procentul oficial de execuție era de 43,10%, un avans de 2,76% față de luna anterioară.
Lotul 1 (17 km, constructor Impresa Pizzarotti) arată în schimb mult mai bine pe zona autorizată. Constructorul lucrează îngrijit și bine organizat, iar șantierul arată acest lucru. Pe secțiunea care cuprinde nodul Alba Iulia Nord, la câteva zile de la emiterea autorizației de construire, lucrările au început în forță, fiind concentrate multe utilaje pentru realizarea săpăturilor în dealul de la limita cu lotul 2.
Ultima secțiune neautorizată a acestui lot este nodul Sebeș, unde este în derulare procedura de mediu, precum și realizarea exproprierilor suplimentare. Solicităm CNAIR accelerarea pe aceste două probleme birocratice, astfel încât până la finalul anului să fie eliberată autorizația de construire.
Neoficial, termenul pentru finalizarea acestui tronson de autostradă este finalul anului 2019, dar doar printr-o soluționare proactivă a blocajelor birocratice de către CNAIR. La finalul lunii octombrie procentul oficial de execuție era de 39,00%, un avans de 3% față de luna anterioară”, se arată într-o postare pe contul de facebook al asociației.
[nggallery id=4883]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii