16 noiembrie – Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România
În data de 16 noiembrie 1972, la Paris, în cadrul celei de-a XVII-a sesiuni a Conferinței generale a Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (desfășurată între 17 oct.-21 nov 1972), statele membre ale UNESCO au adoptat Convenția privind Protecția Patrimoniului Mondial Cultural și Natural.
La cea de-a 34-a sesiune a Comisiei pentru Patrimoniu Mondial s-a hotărât ca data de 16 noiembrie să fie sărbătorită ca Ziua Patrimoniului Mondial.
Mănăstirea Sucevița, lăcaș de cult situat la 18 km de Rădăuți, înscrisă pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO
Prin declararea la nivel național a Zilei Patrimoniului Mondial, în anul 2013, se promovează elementele noastre de patrimoniu mondial, pentru o mai bună cunoaștere a acestora, precum și locul pe care îl ocupă cultura română în cadrul valorilor culturale internaționale. De asemenea, se evidențiază necesitatea protejării și conservării acestora, oferindu-se, în același timp, și un plus de imagine la nivel internațional.
România are șapte situri înscrise pe lista reprezentativă a Patrimoniului Mondial UNESCO, dintre care șase culturale, respectiv Biserici cu pictură murală din nordul Moldovei din prima jumătate a secolului al XVI-lea (1993), fortărețe dacice din munții Orăștiei (1999), centrul istoric Sighișoara (1999), Mănăstirea Hurezi (1993), situri sătești cu biserici fortificate din Transilvania (1993), ansamblul bisericilor de lemn din Maramureș (1999), și un sit natural, respectiv Rezervația Biosferei Delta Dunării (1991). De asemenea, România are și două elemente pe Lista Patrimoniului Imaterial (Călușul și Doina). Totodată, țara noastră are înscrise 16 obiective pe lista indicativă a Patrimoniului Mondial UNESCO, potrivit site-ului oficial al instituției, http://whc.unesco.org/.
Cu prilejul Zilei Patrimoniului Mondial UNESCO din România sunt organizate activități culturale, sociale și artistice și sunt difuzate, prin mijloacele de informare în masă, materiale care vizează promovarea și protejarea patrimoniului mondial UNESCO din România.
Sursa Agerpres.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
PENSII 2025 | Condițiile în care pensiile mai pot crește anul acesta. Ministrul Finanțelor: „Indicatorii macroeconomici nu permit alte indexări”
PENSII 2025 | Condițiile în care pensiile mai pot crește anul acesta. Ministrul Finanțelor: „Indicatorii macroeconomici nu permit alte indexări” Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna a anunțat recent, că o posibilă creștere a pensiilor în 2025 poate fi posibilă doar în contextul unei creșteri economice de expcepție în România. Citește și: BANI pentru pensionarii cu pensii […]