Dezbatere Pakiv, la Alba Iulia „Responsabilitatea socială a companiilor, ca strategie de sustenabilitate a afacerilor”
Asociaţia Pakiv România a organizat o dezbatere pe tema „Responsabilitatea socială a companiilor ca strategie de sustenabilitate a afacerilor”. Evenimentul s-a desfăşurat în sala Senatului din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Numărul mare de reprezentanţi ai organizaţiilor nonguvernamentale din Alba Iulia prezente la dezbatere a demonstrat că responsabilitatea socială este un subiect de interes pentru societatea civilă. Conceptul de responsabilitate socială este strâns legat de strategia de dezvoltare durabilă a unei societăţi. Acesta se referă la satisfacerea nevoilor societăţii actuale, fără a afecta abilitatea generaţiilor viitoare de a-şi asigura acoperirea nevoilor. Acest concept are trei dimensiuni – economică, socială şi de mediu – care sunt interdependente. Spre exemplu: eliminarea sărăciei implică promovarea justiţiei sociale, dezvoltarea economică şi protecţia mediului.
Responsabilitatea socială este reprezentată de obiectivul central al unei organizaţii – guvern, companie, intreprindere – de a desfăşura activităţi într-un mod responsabil faţă de societate, economie şi mediu. Responsabilitatea socială reprezintă o formă de „autoreglare” a companiilor, integrată în modele de business, prin care acestea, pe de-o parte, îşi monitorizează activitatea, iar pe de altă parte se asigură că respectă legea, standardele etice şi normele internaţionale. Scopul responsabilităţii sociale este obţinerea unui impact pozitiv, prin activitatea pe care companiile o întreprind, asupra mediului, consumatorilor, comunităţilor şi asupra tuturor membrilor sferei civice. Din păcate, interesul acordat de către societăţile comerciale şi autorităţile locale nu a fost la fel de mare. Din cele opt societăţi comerciale mari care au anunţat că vor participa la masa rotundă, doar trei au fost prezente în sală. „Sunt dezamăgit de reacţia managementului societăţilor comerciale care au anunţat că vor participa, dar nu au ajuns la dezbatere. Sunt însă foarte bucuros că am realizat acest prim pas în promovarea conceptului de responsabilitate socială corporativă. Am organizat o dezbatere în care reprezentanţii sectorului neguvernamental au expus problemele cu care se confruntă, iar reprezentanţii companiilor au explicat motivele care stau la baza reticenţelor în aplicarea acestui concept. Consider că acest prim pas a fost un succes”, a declarat preşedintele Asociaţiei Pakiv România, Gruia Bumbu, la finalul mesei rotunde. (I.H.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Societate
27 noiembrie: S-a născut prozatorul Liviu Rebreanu, considerat de criticul George Călinescu drept „creator al romanului românesc modern”
27 noiembrie: S-a născut prozatorul Liviu Rebreanu, considerat de criticul George Călinescu drept „creator al romanului românesc modern” La 27 noiembrie 1885 în Târlișua, Bistrița-Năsăud se naște Liviu Rebreanu, autorul romanelor “Ion”, Răscoala”, “Pădurea Spânzuraţilor”. A fost director al Teatrului Naţional din Bucureşti, preşedinte al Societăţii Scriitorilor Români, membru al Academiei Române. În scrierile sale […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 5 zile
CIL Blaj – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0) | Ultimul derby „de Alba” al anului, nedecis
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
26 noiembrie: Masacrul de la închisoarea Jilava. Una din cele mai odioase crime din istoria României
-
Actualitateacum 4 ore
28 noiembrie 1918: Congresul General al Bucovinei votează în unanimitate unirea cu România
-
Opinii - Comentariiacum o zi
27 noiembrie: S-a născut prozatorul Liviu Rebreanu, considerat de criticul George Călinescu drept „creator al romanului românesc modern”
-
Ştirea zileiacum 14 ore
Program 1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: Paradă militară, focuri de artificii și concerte
-
Ştirea Taacum 5 zile
DECES într-un microbuz școlar din județul Alba: Mai mulți copii au nevoie de sprijin psihologic în urma tragicului incident