VIDEO/ ASTĂZI, fenomen astronomic rar: Mercur trece între Soare și Pământ
Unul dintre cele mai așteptate evenimente astronomice ale anului are loc astăzi și va putea fi văzut de toți pasionații din domeniu: două planete, Mercur și Pământ, se vor suprapune.
Pentru că Mercur este o planetă situată între Pământ și Soare, din când în când se poate vedea cum trece peste acesta. Practic, Mercur se afla între noi și Soare la fiecare 115 zile, dar de obicei se află mai sus sau mai jos față de disc, fenomen care nu se poate vedea.
Rareori, cele trei obiecte se află în același plan și aliniate Soare-Mercur-Pamant, moment când, văzut de pe Pământ, Mercur trece peste Soare. Din toată România tranzitul începe la ora 14.11.53”, plus minus câteva secunde, în funcție de locul de observație.
În estul țării tranzitul începe mai devreme (pe la secunda 50 a minutului 11 din a patrusprezecea oră), iar în vest mai târziu (secunda 58 a aceluiași minut din ora zilei de 9 mai).
Maximul fenomenului se produce cu patru minute înainte de ora 18.00, când Soarele nu se află foarte sus pe cer (cu două ore și 30 de minute înainte de apus).
În continuare putem vedea cum Mercur se deplasează pe Soare, în timp ce acesta se apropie de orizont. Soarele va apune în jurul orei 20.30, mai devreme în Estul și Sudul țării și mai târziu în Nord-Vest.
Dacă vă aflați în vestul țării veți putea vedea mai mult din tranzit (cu 30 de minute mai mult) pentru că Soarele apune mai tarziu. Dacă ratați acest tranzit, veți mai putea vedea o parte dintr-un fenomen astronomic asemănător, în 11 noiembrie 2019, sau în 13 noiembrie 2032. (Z.U.)
Sursa: stiripesurse.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 În dupa-amiaza de 23 noiembrie, în iarna anului 1918, pe Câmpia Libertăţii de la Blaj, un aparat de zbor pilotat de un erou trecut apoi în uitare şi […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 6 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii