Rămâi conectat

Politică Administrație

Colegiul Psihologilor: Precizări privind modificările fiscale în cazul activităților psihologice independente

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Comunicat privind impozitul și contribuțiile sociale ce trebuie declarate și achitate de către psihologii cu drept de liberă practică organizați într-una din formele de exercitare ale profesiei.

colegiul-psihologilorColegiul Psihologilor din România a stabilit o rundă de consultări cu reprezentanții ANAF, în perioada 11-13 ianuarie 2016, pentru lămurirea unor situații specifice exercitării profesiei de psiholog cu drept de liberă practică. In urma întâlnirii, s-au desprins mai multe soluții cu privire la procedurile de înregistrare fiscala, urmând ca intr-un document ulterior sa prezentam precizări privind înregistrarea activităților psihologice independente.

 

In ceea ce privește taxele si contribuțiilor sociale datorate de către persoanele care exercită in mod independent profesia de psiholog cu drept de libera practica, potrivit dispozițiilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, se modifică cadrul legal și cuantumul contribuțiilor sociale datorate.

 

COPSI vă prezintă mai jos o scurtă analiză comparativă a cotelor de impozit și a contribuțiilor sociale datorate de către persoanele care exercită o profesie liberală, pentru anul 2015 și 2016, inclusiv psihologii cu drept de liberă practică care își desfășoară activitatea prin una dintre formele independente de exercitare a profesiei:

a) Impozitul pentru veniturile nete obținute de către un profesionist care prestează servicii psihologice în mod independent (nu salariat) este în procent de 16% din veniturile rezultate ca diferență dintre veniturile încasate și cheltuielile deductibile pentru anul în curs sau din norma de venit, cota unică pentru anul 2016, similar cu anul 2015;

b) Contribuția la asigurările sociale (pensie) pentru veniturile obținute de către un profesionist care prestează servicii psihologice în mod independent (nu salariat) este obligatorie în anul 2016, spre deosebire de anul 2015, indiferent dacă profesionistul are și calitatea de salariat sau nu. În cazul persoanelor care țin contabilitatea în sistem real, contribuția este de 10,5% din baza minimă de calcul egală cu 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat (salariul mediu brut propus: 2681 lei). În anul 2016 scade cota de contribuţie obligatorie la nivelul contribuţiei individuale de la 10,5%, spre deosebire de anul 2015, când cota obligatorie era la nivelul de 26,3 %;

c) Contribuția la asigurările sociale de sănătate pentru veniturile obținute de către un profesionist care prestează servicii psihologice în mod independent (nu salariat) este de 5,5% din diferenţa dintre totalul veniturilor încasate şi cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri sau din valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportată la cele 12 luni ale anului. Spre deosebire de anul 2015, sunt excluse din calculul cheltuielilor efectuate doar cheltuielile reprezentând contribuţii sociale de sănătate, fără contribuțiile la asigurările sociale (pensie), care erau scăzute anterior.

 

Psihologii cu drept de liberă practică care obțin venituri din activități independente sunt obligați să plătească impozite și contribuții sociale în timpul anului, în urma depunerii declarației privind veniturile și cheltuielile estimate. ANAF stabilește ratele de plată ale impozitului pe venit net anticipat, pe baza declarației estimative. Plățile impozitelor se vor efectua în 4 rate egale, la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru, respectiv 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie și 25 decembrie.

 

Nota: Se estimează că autoritățile locale vor majora impozitul pentru locuințele în care se desfășoară activități economice/profesionale. Astfel, spre deosebire de impozitele pentru folosirea clădirii în scop rezidenţial/locuinţă (cu cote de impozitare între 0,08% şi 0,2%), clădirile în care se desfășoară activităţi economice se vor putea impozita cu procente de impozitare între 0,2% şi 1,3%, cu condiţia ca aceste clădiri să fie reevaluate/construite/achiziţionate în ultimii 5 ani. În caz contrar, procentul va fi de 2% din valoarea clădirii. Sunt exceptate sediile formelor de exrcitare ale profesiei care, chiar dacă sunt declarate, nu găzduiesc desfășurarea de activități economice (Ex: sedii sociale/profesionale pentru corespondență, arhivă, etc.). Totodată, cotele majorate urmează să se aplice numai pentru spațiul din clădire în care se desfășoară activități economice, prevederile nefiind extinse la întreg spațiul clădirii. (BP)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP

Bera Larisa

Publicat

în

Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP Parohia Ortodoxă Română Horea a lansat la data de 14 ianuarie 2025 licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice pentru execuția lucrărilor de resturare, refuncționalizare și punere în valoare a Bisericii Sfinții Arhangheli din […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea