Mesajul unui angajat Kronospan: „Este foarte important ca membrii comunităţii să fie corect informaţi şi autorităţile să aibă o atitudine obiectivă privind activitatea de la Sebeș!”
„Este foarte important ca membrii comunităţii să fie corect informaţi şi autorităţile să aibă o atitudine obiectivă privind activitatea de la Sebeș!” susţine Gheorghe SÂNTEIU, unul dintre cei mai vechi angajaţi ai firmei din Sebeş
De peste două luni, municipiul Sebeş este tot mai afectat de manifestările active ale membrilor comunităţii locale, care se reunesc, duminică de duminică, pentru a protesta faţă de activitatea companiei Kronospan Sebeş. Mai exact, aceştia îi reproşează investitorului că poluează aerul şi fac demersuri pentru a bloca obţinerea autorizaţiei de funcţionare pentru noua instalaţie de formaldehidă din oraş.
Duminică, 1 martie, susţinătorii Kronospan au organizat un miting în faţa Primăriei municipiului Sebeş, manifestare în cadrul căreia sute de angajaţi au venit să-şi facă auzită vocea şi să-şi exprime nemulţumirea faţă de poziţia adoptată de organizaţiile de mediu. Aşa cum susţin cei implicaţi în această acţiune, protestele angajaţilor Kronospan sunt menite să aducă un echilibru situaţiei create, care se perpetuează şi care, conform spuselor sutelor de angajaţi prezenţi, nu sunt susţinute de dovezi reale.
Mai mult decât atât, aşa cum ne-au mărturisit câţiva reprezentanţi ai angajaţilor, cei peste 500 de sebeşeni salariaţi ai companiei se tem acum pentru viitorul lor, în condiţiile în care Kronospan este al doilea cel mai mare angajator la nivel local. Printre cei care au decis să îşi petreacă ziua de 1 martie pe străzile Sebeşului, pentru a-şi apăra dreptul la muncă, se află şi Gheorghe Sânteiu, unul dintre cei mai vechi angajaţi ai Kronospan.
Prin vorbe uşor de înţeles, el s-a adresat mulţimii care şi-a exprimat susţinerea faţă de companie: “Îi văd pe unii atât de înverşunaţi împotriva acestei companii în cadrul căreia mulţi dintre noi, membri, la rândul nostru, ai comunităţii, ne câştigăm pâinea în mod cinstit şi ne supără faptul că există prea multă dezinformare. Lucrez de aproape 16 ani la Kronospan, unde am pornit ca un simplu inginer şi acum sunt responsabil de producţie MDF, 16 ani de muncă cinstită, în care am fost ajutat de un colectiv extraordinar.
Vă daţi seama că în tot acest timp am interacţionat în mod direct cu acest mediu atât de controversat, fără să simt că integritatea mea fizică sau morală sunt afectate. Ca mine, sunt alte câteva sute de persoane. (…) Este foarte important ca membrii comunităţii locale să fie corect informaţi şi ca autorităţile să aibă o atitudine obiectivă în ceea ce priveşte activitatea pe care Kronospan o dezvoltă în Sebeş, încă din anul 2004”.
Acuzele pe care protestatarii le aduc celui mai mare producător de plăci pe bază de lemn din România vizează nerespectarea normelor de mediu şi a legislaţiei, în desfăşurarea activităţii. Aşa cum au declarat reprezentanţii companiei Kronospan, din dorinţa de a oferi un răspuns întrebărilor sebeşenilor, dar mai ales pentru a-şi respecta conceptul de transparenţă pe care l-au declarat din prima clipă, ei au lansat numeroase invitaţii la dialog social reprezentanţilor celor două ONG-uri care şi-au asumat poziţiile de lideri în cadrul protestelor împotriva Kronospan – Prima Natură şi Grupul de Iniţiativă Civică Sebeş. „Din păcate, toate aceste invitaţii adresate reprezentanţilor celor două ONG-uri au fost ignorate până în acest moment”, au declarat reprezentanţii Kronospan.
comunicat de presă
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP
Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP Parohia Ortodoxă Română Horea a lansat la data de 14 ianuarie 2025 licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice pentru execuția lucrărilor de resturare, refuncționalizare și punere în valoare a Bisericii Sfinții Arhangheli din […]