Rămâi conectat

Editorial

O decizie istorică pentru salvarea Greciei şi a Uniunii Europene

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

După zece ore de negocieri, liderii UE au reuşit să ajungă la un acord asupra planului de stăvilire a contagiunii greceşti. Mai exact, se va şterge „puţin mai mult” de 50% din datoria Greciei, ceea ce înseamnă 100 miliarde de euro, restul datoriei urmând să fie refinanţată de bancheri. S-a decis şi recapitalizarea băncilor europene expuse la datoriile suverane, estimată la aproximativ 106 miliarde. La finalul celor 10 ore de discuţii, liderii din zona euro au hotărât ca datoria Greciei să fie redusă cu 100 de miliarde de euro, creditorii privaţi urmând să facă un efort voluntar de ştergere a datoriilor Greciei cu 50%, iar capacitatea Fondului European de Stabilitate Financiară să fie crescută la 1000 de miliarde de dolari. Anunţul a fost făcut de preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, în cadrul unei conferinţe de presă la încheierea summitului, relatează AFP. „Creditorii privaţi vor face un efort voluntar de 50 la sută”, ceea ce va permite Greciei să evite intrarea în incapacitate de plată, a explicat preşedintele francez. Acelaşi efort va fi cerut băncilor greceşti dar şi altor bănci, a precizat el. „Am prevăzut că toate băncile vor fi tratate în aceleaşi condiţii”. „Cancelarul german Angela Merkel şi cu mine am discutat cu reprezentanţii bancherilor, nu pentru a negocia, ci pentru a-i informa despre deciziile celor 17 membri ai zonei euro. Ei înşişi au reflectat şi au fost de acord”, a declarat Sarkozy.
Măsurile includ un rol mai important pentru Fondul Monetar Internaţional, un angajament ferm al Italiei pentru a reduce datoria suverană şi un semnal de la lideri că Banca Centrală Europeană va menţine achiziţiile de obligaţiuni pe piaţă secundară. Băncile private europene au fost cu greu de acord să şteargă 50% din datoria Greciei – obligaţiuni elene pe care le deţin. Datoria totală a Greciei, de 350 de miliarde de euro, este astfel redusă cu circa 100 de miliarde de euro. Dincolo de a accepta de a pierde jumătate din obligaţiunile elene, bancherii vor refinanţa restul datoriei greceşti la dobânzi preferenţiale. Pe lângă cei 100 de miliarde de euro veniţi dinspre sectorul privat, guvernele vor mobiliza şi ele 30 de miliarde de euro.
Liderii UE au convenit şi asupra unei recapitalizări a băncilor europene expuse la datoriile suverane, estimată preliminar la 106 miliarde de euro de către Autoritatea Bancară Europeană (ABE). Potrivit textului adoptat, acordul prevede ca băncile să aibă o rată de 9% din capitalul de calitate superioară, obiectiv care urmează să fie realizat până la 30 iunie 2012. Acordul cu băncile a fost cel mai dificil şi a fost anunţat după negocieri dure cu Institutul de Finanţe Internaţionale. Şeful IFI, Charles Dallara, se întâlnise cu preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel înainte de începerea întâlnirii şefilor de stat şi de guvern ai celor 17 state din zona euro. Iniţial, Angela Merkel ar fi dorit că băncile private să îşi asume pierderi de 60% din datoria grecească pe care o deţin, în timp ce aceştia oferiseră 40%. Compromisul a fost 50%. Acordul a fost posibil şi datorită înţelegerii de la summitul celor 27 de state UE ce a precedat summitul eurozonei. La schimb pentru efortul cerut sectorului bancar privat, liderii UE au fost de acord să recapitalizeze băncile care ar avea nevoie. Concret, nevoile de recapitalizare se ridică la 106 miliarde de euro – 30 de miliarde pentru Grecia, 26,16 miliarde pentru Spania, 14, 77 miliarde pentru Italia şi 8,84 miliarde pentru Franţa. Vestea a fost primită bine de pieţele financiare. După o cădere înainte de summit, moneda euro a câştigat în raport cu celelalte monede, ajungând la maximul ultimelor şapte săptămâni – o creştere de 0,6%, relatează Reuters.

Lucia MĂGUREANU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Editorial

Editorial

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de înlocuire a lemnului

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de schimbare a lemnului „Traficul” este restricționat pietonilor pe podul de lemn al laturii vestice a Cetății Alba Carolina, în vedere unor lucrări de înlocuire a lemnului. Un cititor al ziarulunirea.ro a trimis pe adresa redacției câteva imagini […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea