FOTO Munca din spatele trandafirilor. Jobul în care banii nu se câștigă ”așa” de ușor: ”Supraviețuim, viața asta e grea”
- Zilierii din Ciumbrud trudesc la câmp din zorii zilei până la lăsarea întunericului, pentru a-și câștiga o pâine
Ciumbrud este satul din județul Alba cu cele mai multe soiuri de trandafiri din România. O parte din localnici lucrează munca câmpului din pasiune, dar și din nevoie, pentru că în Aiud nu au foarte multe alternative. La ”treabă” au fost și astăzi, 28 iunie, cu toate că Ciumbrudul a fost în mare sărbătoare, fiind organizată ”Ziua Rozelor”. Doi dintre localnici au lăsat la o parte micii și berea, pentru munca din câmp, ”jobul” în care banii nu se câștigă la ”așa” de ușor, ”dar mai bine mai puțin, decât deloc”.
Nici pentru producători nu este totul roz, pentru că stau la ”mila” vremii în fiecare an, dar cu răbdare și multă pasiune poate deveni o afacere profitabilă.
”Este o muncă grea, dar cui îi place poate câștiga o pâine. Lucrăm 10 ore pe zi. Nu este ușor. Suntem obișnuiți să muncim, dar banii se câștigă greu. Ce să facem? Viața asta e grea”, au spus muncitorii din mijlocul trandafirilor.
Muncesc cu pauze la orele amiezii. Vin pe teren dis-de-dimineață și se opresc din lucru între 14.00 și 17.00. Cu toate acestea, pe timpul verii nu scapă de temperaturile caniculare.
”La noi în Ciumbrud nu se fură. Se mai fură din când în când câțiva trandafiri. Se plantează primăvara și avem de lucru la ei aproape doi ani. Îi plantăm acum și doar anul celălalt îi scoatem. Dacă patronul are clienți se vând. Nu știu ce să vă spun. Supraviețuim și încercăm să facem un ban”, au conchis aceștia.
Primul pas în plantarea rozelor este săparea unei gropi mai mari, cât rădăcina trandafirilor. Se adaugă un fertilizator, care se amestecă cu pământul scos. Se pune trandafirul în groapă iar apoi se adaugă pământ și se udă. Pentru a se prinde, aceștia trebuie bine fertilizați.
În Ciumbrud se cultivă peste 100 de soiuri de trandafiri, iar mulți locuitori trăiesc din această activitate care s-a dezvoltat după 1990.
[nggallery id=2020]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum 12 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918