Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Cultură Educație

Colegiul Tehnic „Apulum” din Alba Iulia, la un an de activitate în cadrul unui parteneriat Leonardo da Vinci. Vizite în Turcia, Portugalia şi Lituania

Alexandra Mates

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Pe parcursul anilor 2013-2015, Colegiul Tehnic “Apulum” din Alba Iulia este  şi va fi şcoala parteneră  alături de alte  ţări, precum Italia, Lituania, Ungaria, Turcia şi Portugalia, în parteneriatul Leonardo da Vinci:  “Modeling cultural sewing techniques”.  Dacă până acum au fost vizitate oraşe din Turcia, Portugalia şi Lituania, anul acesta  urmează să fie vizitate Ungaria şi Lituania. Proiectul se va finaliza cu o întâlnire la Alba Iulia, unde va avea loc un Festival Internaţional în care se vor prezenta tot ceea ce au realizat şi vor realiza cei implicaţi în cei doi ani de proiect.  

Parteneriatul Leonardo da Vinci constituie un cadru pentru activităţi de colaborare desfăşurate între organizaţiile care activeazã în domeniul educaţiei şi formării profesionale (VET) şi care colaboreazã pe teme de interes comun pentru organizaţiile participante.  Colaborarea în cadrul parteneriatului  se realizează între unităţi de învăţământ de profil tehnic-vocaţional, în domeniul textile, alte instituţii VET specializate, întreprinderi, universităţi. Colaborarea cu instituţiile implicate (Turcia-coordonator, Italia, România, Lituania, Portugalia, Ungaria) se bazează pe respectarea tradiţiilor şi a tehnicilor specifice de realizare a costumelor tradiţionale, pe însuşirea exemplelor de bune practici ale fiecărui partener astfel încât, în colaborare va fi realizată o Expoziţie Internaţională, un Festival Internaţional, având la baza produsele comune realizate în cei doi ani de activitate. Parteneriatul constituie o oportunitate pentru viitorii absolvenţi, pentru cadrele didactice de specialitate, o provocare în domeniul cunoaşterii, şi va putea contribui la o mai bună integrare a viitorilor absolvenţi pe piaţa muncii.

În perioada 8 – 10 octombrie 2013 a avut loc prima întâlnire de proiect, în Isparta, Turcia, ţara coordonatoare. În cadrul acestei întâlniri, s-a discutat programul detaliat al următoarelor întâlniri (date; tematici; obiective; responsabilităţi/ţara parteneră), având prilejul ca reprezentanţii  fiecărei ţări participante să se cunoască între ei şi să modeleze împreună activităţile următorilor doi ani.

Discuţiile din cadrul acestei întâlniri au fost constructive, fiecare ţară, ştiind exact ce are de pregătit, pentru fiecare etapă a proiectului, pentru a se atinge obiectivele propuse ale proiectului. Fiecare partener va îndeplini sarcinile ce îi revin, va desfăşura activităţile, şi va contribui la realizarea produselor proiectului.

În perioada 6 – 7 martie 2014 a avut loc a doua întâlnire de proiect, în Braga, Portugalia. Conform graficului stabilit anterior, fiecare ţară parteneră a avut de prezentat istoricul tradiţiilor populare şi semnificaţiile acestora, incluzând toate zonele reprezentative ale ţării. Profesionalismul şi seriozitatea fiecărei echipe de proiect a făcut ca materialele prezentate să fie de un real folos pentru etapele următoare ale parteneriatului. S-a pus apoi accentul pe completarea cu toate informaţiile necesare şi cu toate activităţile realizate a site-ului proiectului, care va constitui unul dintre produsele acestuia, fiecărei echipe revenindu-i sarcina de a contribui la vizibilitatea acţiunilor sale. Au fost discutate modalităţile de comunicare efectivă în cadrul proiectului, modalităţi de informare şi diseminare continuă a activităţilor, propuneri pentru crearea echipelor mixte de lucru în vederea realizării produselor finale. S-au stabilit paşii care vor trebui urmaţi până la următoarea reuniune de proiect, astfel încât să se poată creiona deja produsele finale de către fiacare partener, produse care vor participa la Festivalul Internaţional la sfârşitul celui de-al doilea an de proiect. De remarcat faptul că în cadrul reuniunii de proiect a fost remarcată activitatea elevilor claselor cu profil textile, a XI-a C, a XII-a C, elevi care, cu paşi mărunţi dar siguri vor avea un aport la realizarea produselor finale, într-un mod cât se poate de inventiv şi creativ. Deasemenea, activităţile la nivel naţional sunt susţinute cu responsabilitate de elevii clasei a X-a D, seriozitatea şi perseverenţa acestora fiind demnă de remarcat.

În perioada 29-30 mai 2014 s-a desfăşurat cea de-a treia reuniune de proiect la Kaunas, Lituania. Scopul întâlnirii a fost analizarea şi discutarea stadiului până la care s-a ajuns în realizarea produselor finale ale parteneriatului (ţinutele care vor fi prezentate la Festivalul Internaţional de la Alba Iulia – mai, 2015, portofoliul ilustrativ şi prezentarea multimedia a acestora, web-siteul proiectului, broşura de prezentare a proiectului, variante ale pliantului común al proiectului, alte prezentări multimedia). Pliantul de prezentare a activităţilor proiectului va fi común tuturor partenerilor şi va cuprinde principalele aspecte ale activităţilor întreprinse.  Printre activităţile desfăşurate în cadrul reuniunii se numără: prezentarea de către fiecare delegaţie a prototipurilor produselor finale, precum şi a  detaliilor tehnice legate de confecţionarea acestora, finalizarea draftului portofoliului pentru costumele care vor constitui produsele finale ale parteneriatului, analiza activităţilor desfăşurate de la întâlnirea de proiect precedentă, discuţii constructive pe baza aspectului şi al conţinutului final al pliantului, broşurii, a site-ului proiectului (www.mcst.eu), a prezentărilor multimedia care se vor realiza, sarcini de lucru până la următoarea reuniune de proiect.

Se poate spune că după un an de activitate, majoritatea obiectivelor au fost atinse, realizările delegaţiei române fiind întrutotul apreciate, iar colaborarea în cadrul echipei de proiect este deosebit de fructuoasă, incluzând atât elevii cât şi cadrele didactice implicate, precum şi o mare parte a colectivului de cadre didactice şi elevi ai colegiului. Suntem mândri că suntem parte dintr-un asemenea proiect de anvergură şi ne vom folosi toate resursele pentru ca în cei doi ani să atingem şi chiar să depăşim scopul şi obiectivele propuse„, a transmis echipa de proiect a Colegiului Tehnic  ”Apulum” Alba Iulia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

MARȚI: SKEPSIS prezintă Domnul de Pourceaugnac, o comedie clasică, pe scena Casei de Cultură a Studenților din Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

MARȚI: SKEPSIS prezintă Domnul de Pourceaugnac, o comedie clasică, pe scena Casei de Cultură a Studenților din Alba Iulia Marți, 26 noiembrie 2024, de la ora 19.00, sunteți invitați la Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, la spectacolul Domnul de Pourceaugnac, după Moliere, o comedie clasică din repertoriul SKEPSIS. Domnul de Pourceugnac este un […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea