Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Barbatodon oardaensis – fosila unei noi specii de mamifer – descoperită la Oarda de Jos, de cercetătorii clujeni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cercetari arheologice la Alba Iulia23O nouă specie de mamifer, care a trăit în apropierea dinozaurilor, a fost descoperită recent la Oarda de Jos, lângă Alba Iulia, de un grup de cercetători de la Facultatea de Știința și Ingineria Mediului din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Descoperirea a fost anunțată printr-un articol apărut în prestigioasa revistă Comptes Rendus Palevol, editată la Paris, după cum se arată într-un comunicat de presă al UBB.

Numele speciei – Barbatodon oardaensis, a fost dat de la numele râului Bărbat și a localității Oarda de Jos, aflate în zona în care a fost făcută descoperirea.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Articolul, semnat de prof. dr. Vlad Codrea și drd. Alexandru Solomon, alături de dr. Marton Venczel (Oradea) și dr. Thierry Smith (Bruxelles), prezintă o nouă specie de mamifer multituberculat, Barbatodon oardaensis, aparținător Familiei Kogaionidae.

Este vorba despre o serie de dinți, cam 70 la număr, dar dintre ei am folosit pentru lucrarea științifică doar 40, pentru că erau întregi, am eliminat fragmentele. Sunt niște dinți de dimensiuni mici, nu depășesc un milimetru fiecare, ceea ce înseamnă că și mamiferul era unul de dimensiuni mici. De fapt, semăna cu un șoarece și putea avea o talie asemănătoare cu a acestuia sau maxim cât un șobolan. Presupunem că erau ființe nocturne pentru că mai mult ca sigur erau vânați de dinozauri„, a explicat prof. dr. Vlad Codrea.

Acest mamifer primitiv a viețuit practic în preajma dinozaurilor, iar grupul din care provenea a cunoscut după Cretacic o diversificare și o răspândire spre Europa occidentală.

Potrivit profesorului Vlad Codrea, echipa de cercetători a ajuns la concluzia că au în față o nouă specie de mamifer analizând fosilele dentare după numărul de tuberculi, după forma lor, precum și după alte caracteristici.

Noua specie, descoperită lângă Alba Iulia, la Oarda de Jos, pe Valea Sebeșului, demonstrează o mai mare diversitate a multituberculatelor cretacice din Transilvania decât se cunoștea până în prezent, fapt deosebit de important pentru înțelegerea evoluției grupului în ansamblu„, se arată în comunicatul UBB.

FOTO: arhiva


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Apel umanitar pentru o familie originară din Apuseni, rămasă fără casă în urma unui incendiu

Ziarul Unirea

Publicat

în

Apel umanitar pentru o familie originară din Apuseni, rămasă fără casă în urma unui incendiu Un apel umanitar a fost lansat pentru familia Doncea, originară din Apuseni. Oamenii au rămas fără un acoperiș deasupra capului în urma unui incendiu violent. Citește și: FOTO Ce mai aruncă oamenii din Alba, în Săptămâna Mare: Trei pui de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea