Rămâi conectat

Editorial

Curat murdar

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Ne pregătim pentru alegeri. Nu ştim încă foarte clar dacă ele vor fi comasate, cele locale cu cele generale, dar ştim că oricum anul 2012 va fi un an de foc. Ne punem din nou speranţele că de data asta vom avea noroc şi poate, poate vom trimite în înaltele fotolii ale administraţiei, dar mai ales în cele ale Parlamentului oameni cinstiţi şi pricepuţi. Şansele să se întâmple însă aşa sunt tot mai puţine de la un ciclu electoral la altul pe măsură ce pe de o parte s-a creat o castă a aleşilor care într-o înţelegere transpartinică nerecunoscută, ba chiar negată, au schimbat regulile de joc în democraţia tânără a României, iar pe de altă parte au modificat în sensul relaxării aproape totale regulamentele instituţiilor statului, cu precădere a Parlamentului. Aşa se face că legea pensiilor a trecut fără să fie măcar în sală numărul necesar de parlamentari, fapt dovedit de înseşi înregistrările video de pe camerele de luat vederi din Camera Deputaţilor sau, mai nou, că un deputat democrat-liberal Valentin Rusu a fost filmat în timp ce a votat nu odată, ci de 26 de ori în doar 40 de minute în locul unui coleg absent. Votul la două sau chiar trei mâini nu este o noutate, dar frecvenţa şi dexteritatea cu care deputatul PDL a reuşit să o facă, dacă nu ar adăuga încă o tuşă groasă la neîncrederea pe care electoratul o are în instituţia Parlamentului, ar fi poate de admirat. Doamne fereşte, însă să apară admiratori!
Gestul domnului deputat se explică poate (dacă poate fi o explicaţie pentru aşa ceva) prin majoritatea foarte fragilă pe care Coaliţia o are în Parlament. Totuşi la Camera Deputaţilor stau mai bine decât la Senat unde lucrările sunt efectiv blocate de aproape o lună şi jumătate, dar mai există şi chiulul aşa că… măcar deputaţii să reuşească să legifereze câte ceva. Aşa gândesc oamenii Coaliţiei pentru că orice alegător de bun simţ s-ar putea lipsi de legi adoptate prin proceduri îndoielnice şi poate ar prefera rezolvarea blocajului prin organizarea alegerilor anticipate. Totuşi să nu ne amăgim: de votat la două mâini votează şi aleşii Opoziţiei. Nu sunt nici ei îngeri!
Cum ştim, asemenea situaţii nu sunt noi, ele se petrec deja de ceva vreme. Puterea, evident, nu doreşte alegeri anticipate ci doreşte să-şi conserve cât mai mult statutul. De-aia a şi apărut ideea comasării alegerilor. Abureala aia cu costurile mai mici ţine doar pentru cei cărora le lipseşte orice fel de cultură politică şi care habar nu au de funcţionarea unui sistem democratic. Din păcate sunt destul de mulţi în România! Mai dureros este că nici Opoziţia nu este hotărâtă să acţioneze. Liderii săi fac numai declaraţii belicoase pe la emisiunile tv şi prin paginile ziarelor, dar de acţionat nu acţionează. Dacă nu ar fi fost ei înşişi (majoritatea liderilor partidelor politice sunt parlamentari) interesaţi de conservarea statutului lor poate că am fi avut deja alt Parlament. Dar aşa… doar vorbe. Înţelegem de-aici că între unii şi alţii nu este de fapt nicio deosebire. Şi ne întristăm! Întristarea se transformă în scârbă atunci când aflăm că însuşi Mircea Toader, liderul grupului deputaţilor PDL, deci cumva şeful deputatului Valentin Rusu, a declarat că vrea să propună ca parlamentarii să nu mai fie obligaţi să fie în sală la momentul votului, ci să poată vota on-line! Va să zică nu măsuri pentru pedepsirea păcătosului şi evitarea apariţiei unor asemenea situaţii, ci măsuri pentru „intrarea în legalitate” a contravenientului la Regulamentul de funcţionare al Camerei Deputaţilor. În faţa acestei situaţii vicepreşedintele PSD al Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea aşteaptă ca procurorul general să se autosesizeze. Ai na, dar de ce nu-l sesizează el? Pentru a nu se crea un precedent punitiv care să fie folosit şi împotriva parlamentarilor Opoziţiei? Curat murdar! Anul viitor avem alegeri!

Anca DINICĂ


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Editorial

Editorial

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de înlocuire a lemnului

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de schimbare a lemnului „Traficul” este restricționat pietonilor pe podul de lemn al laturii vestice a Cetății Alba Carolina, în vedere unor lucrări de înlocuire a lemnului. Un cititor al ziarulunirea.ro a trimis pe adresa redacției câteva imagini […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea