Rămâi conectat

Ştirea zilei

Veterinari din toată ţara s-au instruit pe linia bunăstării animalelor

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

    În vederea asigurării pregătirii profesionale continue a personalului implicat în activităţi din domeniul bunăstării şi protecţiei animale din cadrul direcţiilor sanitar-veterinare judeţene, în 17 – 18 octombrie, la Alba Iulia a avut loc instruirea cu tema „Protecţia animalelor din fermă, respectiv în timpul transportului”. Au participat specialişti cu atribuţii pe linia bunăstării şi protecţiei animalelor din toată ţara, iar lectori au fost dr. Adina Ciurea – consilier în cadrul ANSVSA, dr. Ioana Niculescu – consilier principal la ANSVSA, precum şi câţiva reprezentanţi ai direcţiilor sanitar-veterinare judeţene. Instruirea a avut o parte teoretică şi una practică. Veterinarii au discutat despre condiţiile de autorizare a mijloacelor de transport în funcţie de durata călătoriei, documente de transport, modul de manipulare a animalelor, modul de repartizare a spaţiului în mijlocul de transport destinat transportului animalelor. Totodată, au fost diseminate informaţiile acumulate în urma participării delegaţiei române la seminarul „Bunăstarea animalelor în timpul transportului şi operaţiuni conexe”, desfăşurat în vară, în Italia. De asemenea, au fost prezentate: condiţiile de evaluare în vederea autorizării navelor pentru transportul animalelor vii (pentru judeţele cu acces la transport fluvial şi maritim), recomandările misiunilor FVO după controalele efectuate din 2007 încoace, planurile de acţiune elaborate de ANSVSA, sistemul de control în domeniul bunăstării şi protecţiei animalelor (prezentarea fişelor de inspecţie). Cel mai important punct pare a fi însă dezbaterea unor „probleme sensibile” identificate în domeniul bunăstării şi protecţiei animalelor: asomarea în exploataţiile non-profesionale şi situaţia exploataţiilor de găini ouătoare.
lDin 2012 se interzice creşterea găinilor ouătoare în cuşti neîmbunătăţite
Dr. Adina Ciurea a explicat că, în baza legislaţiei euopene transpuse la nivel naţional prin Ordinul nr. 136/2006, de la 1 ianuarie 2012 ar putea să fie interzisă utilizarea sistemului de cuşti neîmbunătăţite pentru creşterea găinilor ouătoare. În opinia ei, o decizie în acest sens este iminentă şi ar putea fi luată în 20 – 21 octombrie, la Bruxelles, în ciuda opoziţiei Poloniei, unde peste 90 la sută din găini sunt crescute în cuşti neîmbunătăţite şi Italiei (care are la rândul ei probleme din acest punct de vede), Comisia Europeană considerând că în prezent se face concurenţă neloială faţă de ţările nordice, de exemplu. În România, actualmente 20 la sută dintre crescătoriile de păsări folosesc sistemul de cuşti neîmbunătăţite, dar în judeţul Alba s-a trecut demult la sistemul de cuşti îmbunătăţite. Vechiul sistem prevedea că pentru fiecare găină ouătoare trebuia să se asigure cel puţin 550 cmp din suprafaţa cuştii măsuraţi în plan orizontal, iar cuştile îmbunătăţite prevăd ca acestă suprafaţă să fie de cel puţin 750 cmp pentru fiecare găină, din care 600 cmp să fie suprafaţă utilizabilă, dar nicio cuşcă nu va avea suprafaţa totală mai mică de 2000 cmp.
De asemenea, asomarea animalelor înainte de sacrificare în gospodării este obligatorie, pentru că nu s-a dat nicio derogare, chiar dacă s-a invocat tradiţia de Crăciun, în cazul porcilor tăiaţi înaintea sărbătorilor de iarnă. Astfel, proprietarii de animale trebuie să solicite asomarea porcilor înainte de sacrificare. Dr. Ioan Tătucu, purtătorul de cuvânt al DSVSA Alba, a declarat că, aşa cum pentru tăierea mieilor s-au găsit soluţii pentru asomare, autorităţile veterinare judeţene încearcă să achiziţioneze pistoale de asomare, care să fie repartizate medicilor veterinari zonali în vederea utilizării la cererea proprietarilor de animale.
La partea practică, delegaţii DSVSA-urilor din ţară au inspectat un mijloc de transport ovine autorizat, pus la dispoziţie de SC Ovinex Galda de Jos, observând funcţionarea sistemului de navigaţie prin care traseul TIR-ului poate fi monitorizat prin satelit, funcţionarea senzorilor de deschidere a trapelor, alimentarea cu apă şi sistemul de iluminat interior şi exterior.
Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Levente Polgar – ”colosul” din Alba – va da piept din nou cu giganții Italiei, la Tor des Geants 2024. A intrat în istorie drept singura persoană din lume cu dizabilități care a reușit să termine o astfel de cursă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Levente Polgar – ”colosul” din Alba – va da piept din nou cu giganții Italiei, la Tor des Geants 2024. A intrat în istorie drept singura persoană din lume cu dizabilități care a reușit să termine o astfel de cursă Ultramaratonistul aiudean Polgar Levente va participa și în 2024 la una dintre cele mai dure […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea