Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Colaborarea româno-italiană în județul Alba, în domeniul educației, reconfirmată printr-un nou proiect

Bogdan Presecan

Publicat

în

proiect Alba Manche educatie (4)Marți, 8 aprilie, la sediul Consiliului Judetean Alba a avut loc o conferință de presă prilejuită de intâlnirea de lucru a partenerilor din proiectul Comenius Regio, „Cetațenie si educație prin media în context european”, respectiv echipa de implementare din Romania, elevi, profesori, autorități – si reprezentanții echipei de implementare a proiectului din Italia, (Regiunea Marche) din  scoli, ONG-uri, institutii publice.

Proiectul este derulat de Consiliul Județean Alba, în parteneriat  cu Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia, Colegiul Tehnic „Apulum”, Casa Corpului Didactic Alba și Asociația Alba Manche Împreună – AMI.

Alături de elevi implicați în acest proiect, la eveniment au participat Alin Cucui – vicepreședintele CJ Alba, coordonatorii proiectului Lenica Bucur și Elena Anghel, profesori ai școlilor partenere din Alba, Marius Moga – cel care îi învață pe elevi arta producției și editării video, și reprezentanți ai unor instituții publice și școli din Regiunea La Manche din Italia, care au vizitat școlile și au luat pulsul european al partenerilor români în acest proiect frumos.

Au luat cuvântul Alin Cucui, care le-a mulțumit oaspeților italieni și partenerilor din județ pentru implicarea lor în buna derulare a programului, menționând faptul că este mândru că reprezintă județul Alba și este onorat de aprecierile oficialilor italieni cu privire la implicarea administrației județene în ceea ce privește educația și tinerii.

Au transmis mulțumiri partenerilor români, vorbind totodată despre frumoasa experiență avută în județul Alba în aceste zile, Gianna Prapotnich – reprezentant al Ministerului Educației din Italia, Rossela Biti – directorul unui liceu partener în proiect, Alessia Simonetti – reprezentant ONG Italia, Alfredo Mazzochi – expert european pe politici educționale, Claudio Grassini – consilier local Ascona, Italia.

Potrivit coordonatorilor acestui proiect, Lenica Bucur (șef birou în cadrul Biroului Accesare Coordonare Proiecte) și Elena Anghel, obiectivul principal al proiectului, în care sunt implicate judetul Alba și regiunea Manche din Italia,  vizează îmbunătățirea colaborării între instituții în vederea deschiderii școlii la noi experiențe pentru dezvoltarea cetățeniei participative și a aptitudinilor elevilor privind inițiativa, creativitatea, expresia artistică, spiritul antreprenorial, voluntariatul, incluziunea socială,  prin/cu instrumente media.

Urmează să fie organizate și  două Festivaluri de Film Scolar (unul in Senigallia – Italia în septembrie 2014 si altul in judetul Alba, în aprilie 2015). Vor continua de asemenea deplasările în Italia în vederea schimburilor de experiențe și bune practici, organizarea de workshop-uri, seminarii șli expoziții pe tema Anilor Europeni.

Legat de rezultate, am aflat cu această ocazie că deja, un grup de elevi de la Colegiul Tehnic Apulum, partener în acest proiect, coordonat la capitolul producție film de către Marius Moga senior, au câștigat recent  un merituos premiu I la Festivalul de Film de la Pitești. Tema filmulețului considerat el mai bun de juriul festivalului a fost  – Copii din regiunea mea. Marius Moga le-a mulțumit tinererilor săi ucenici și le-a spus că îi iubește, ținând totodată să le amintească numele: Eric, Antoniu Medrea, Alesia Fara, Alina Crișan, Miruna Todoran.

Perioada de implementare a proiectului este septembrie 2013 – iulie 2015. Bugetul proiectului, de 48.100 euro, este format din  finanțarea europeană de 41.075 euro și contribuția Consiliului Județean Alba de 7.025 euro.

Proiectul este finantat de Comisia Europeana in cadrul Lifelong Learning Programme (Programul Invatare pe tot parcursul vietii), subprogramul Comenius, Parteneriate Comenius Regio.

 [nggallery id=1446]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

INCENDIU în localitatea Feișa: Ard mai mulți baloți din tulpini de viță de vie

Ziarul Unirea

Publicat

în

INCENDIU în localitatea Feișa: Ard mai mulți baloți din tulpini de viță de vie Un incendiu a izbucnit luni după-masa în localitatea Feișa. Mai mulți baloți din tulpini de viță de vie au luat foc. Citește și: INCENDIU la o anexă gospodărească din Bucerdea Grânoasă: O șură a luat foc. Intervin pompierii din Blaj Garda […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea