Rămâi conectat

Editorial

Toamnă fierbinte

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Ieri moneda naţională s-a depreciat substanţial ajungând la 4,3081 lei pentru un euro, cel mai scăzut nivel din 6 decembrie 2010 până acum. Leul a mai avut treceri peste nivelul de 4,3 faţă de euro, ultima chiar în urmă cu câteva zile, analiştii economici punând această depreciere pe seama trendului descrescător al monedelor din zona Europei Centrale şi de Sud faţă de moneda europeană. Cauza acestei deprecieri stă însă în turbulenţele prin care trece din nou economia mondială şi în special cea europeană. Agenţia Standard and Poor’s a retrogradat ratingul Italiei de la A+ la A, iar Grecia trece printr-un nou val de proteste declanşate de noile măsuri de austeritate anunţate de guvernul elen, fără de care Atena nu va primi o nouă tranşă de 8 miliarde de euro de care are extrem de mare nevoie. Zona Euro nu se simte prea bine, măsurile concrete pentru redresare nu se întrevăd şi tot mai mulţi analişti economici cred că ieşirea Greciei din Zona Euro nu mai este doar o ipoteză.
În plan social şi economic, la nivel european, toamna se anunţă una foarte fierbinte. Prin contagiune, fierbinţeli vom avea şi noi. Merită să spunem aici că o comparaţie între felul în care au reacţionat guvernele în Marea Depresie din anii ’30, consecinţele acestor acţiuni şi ceea ce se întâmplă acum arată că nu învăţăm din greşeli. Şi atunci guvernele au luat ample măsuri de austeritate care nu au domolit criza. Ba dimpotrivă! Abia programele publice puternic finanţate de la bugetele naţionale au reuşit să repună economia pe un trend ascendent. Noi, deocamdată vedem mai degrabă măsuri de austeritate şi prea puţine demersuri concrete de relansare.
În ce ne priveşte, temperatura nu va fi ridicată doar de spaimele economice. Noi avem multe subiecte foarte fierbinţi de natură politică. De la obiecţiile absolut nejustificate pe care Olanda şi Finlanda le au împotriva aderării noastre la spaţiul Schengen şi până la „tălpile” pe care, tot nejustificat, Comisia Europeană ni le pune în privinţa exportului cărnii de porc, avem ce dezbate. Vedem că Uniunea Europeană are criterii şi ocale separate în funcţie de ţara care este luată în discuţie. Ba se pune şi problema apariţiei unei Uniuni Europene cu trei viteze. Credeam că Uniunea Europeană este un club select ai cărui membri sunt trataţi toţi la fel. Da, când este vorba să devenim piaţă de desfacere pentru produsele lor suntem bineveniţi. Când este vorba să exportăm şi noi ceva şi să încasăm subvenţia pentru acest export, mai va! Evident că, cel puţin deocamdată, ne-a anunţat domnul ministru al Agriculturii, nu există niciun motiv de carantină pentru tir-urile cu flori din Olanda. Un alt motiv de înfierbântare a relaţiilor noastre cu Olanda, în special şi cu UE, în general.
Fierbinţeli ne dau şi subiectele de ordin intern. Mare dârdoră în jurul prezenţei regelui Mihai într-o sesiune solemnă a Parlamentului sau înfiinţarea unui minister ale cărui atribuţii sunt extrem de vag definite şi dacă se poate mai mult decât atât, şi mai subţire încadrate cu executanţi. Partidele se ceartă aşa cum ştim, dar cireaşa de pe tortul acestei săptămâni a fost pusă de supărarea conservatorilor pe colegii lor liberali şi social-democraţi în legătură cu susţinerea lui Sorin Oprescu la Primăria Capitalei. Aşa că acum avem ceva agitaţie în legătură cu poziţia pe care postul TV Antena 3 o va avea faţă de Opoziţie şi cum va fi, din nou, cumpărată bunăvoinţa acestei media. Lista subiectelor de dezbatere este mult mai lungă şi se va mai lungi în săptămânile care vin. Poate că doar venirea iernii, cu subvenţiile şi ajutoarele de încălzire tăiate poate să mai aducă ceva fiori reci.
Anca DINICĂ


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Editorial

Editorial

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de înlocuire a lemnului

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de schimbare a lemnului „Traficul” este restricționat pietonilor pe podul de lemn al laturii vestice a Cetății Alba Carolina, în vedere unor lucrări de înlocuire a lemnului. Un cititor al ziarulunirea.ro a trimis pe adresa redacției câteva imagini […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea