FOTO: Dezbatere intensă la Alba Iulia între candidații PDL la președinție, Cătălin Predoiu și Gheorghe Falcă
Democrat-liberalii Cătălin Predoiu și Gheorghe Falcă, înscriși în cursa internă pentru desemnarea candidatului la alegerile prezidențiale din 2014, au fost prezenţi la Alba Iulia, la Casa de Cultură a Studenţilor, cu începere de la ora 17.00, pentru a-şi prezenta programul în faţa membrilor PDL din judeţ. Primarul oraşului Arad, Gheorghe Falcă a declarat că este interesat de o dezbatere, nu de o competiţie şi că a intrat în luptă pentru ca România să aibă o societate cu politică şi mişcare vie. Acesta a pus accent pe legătura dintre cetăţean şi stat şi a spus că proiectul lui se bazează pe cetăţean, familie, patrie şi Europa. Acesta îşi doreşte să schimbe faţa României prin unificarea forţelor de dreapta. De cealaltă parte Cătălin Predoiu şi-a început discursul prin prezentarea trecutului său profesional spunând că a fost avocat şi cadru didactic universitar, timp în care a încercat să ajute lumea. După ce a avut onoarea să devină ministru şi-a lăsat vechea meserie pentru a fi tot în slujba cetăţeanului. Acesta a pus accent pe relaţia dintre stat şi cetăţean susţinând că în momentul de faţă, statul agresează cetăţeanul.
Cătălin Predoiu vede Partidul Democrat Liberal pe drumul cel bun, dar actuala guvernare lasă de dorit
Cătălin Predoiu a spus că îşi doreşte un partid liber în care orice coleg să-şi poată spună opinia făcând referire la faptul că o astfel de alegere internă este benefică. „Indiferent cum se va termina această procedură noi toţi vom fi câştigaţi”, a spus acesta. „Sunt un om de echipă, ştiu ce înseamnă să reuşeşti, când echipa e la greu trebuie să vii lângă ea, si de aceea am venit în această echipă”, a mai spus Predoiu, care a mai spus că partidul este acum, pe drumul cel bun. Acesta a vorbit şi de strategiile pe care le are, după 2014. „După 2014 trebuie să continuăm direcţii precum independenţa justiţiei, reforma statului, reforma constituţională, relaţiile cu partenerii euroatlantici. S-a vorbit mult despre aceste lucruri şi trebuie să le ducem până la capăt pentru că în acest moment sunt oprite. Relaţiile strategice de care atârnă securitatea şi bunăstarea noastră nu mai sunt la acelaşi nivel cum erau când partidul era la guvernare”, a mai adăugat acesta.
Proiectul lui Gheorghe Falcă se bazează pe cetăţean, familie, patrie şi Europa
Gheorghe Falcă este de părere că după anul 1990 România a dat de o politică de stânga cu o competiţie negativă. Acesta spune că îşi doreşte acum o politică de dreapta cu o relaţie corectă între cetăţean şi stat în care şi agricultorii, zugravii sau croitorii sunt de dreapta. Primarul Aradului condamnă taxele impuse de guvern susţinând că sunt prea multe. În strategia lui de dezvoltare politică, acesta a spus că va pune accent pe cetăţean, familie, care este cea mai importantă instituţie a unei naţiuni, patrie şi Europa. Despre patrie acesta a spus că nu agreează naţionalismul şi că vecinul maghiar e prietenul lui, iar cultura este mai tare dacă este una unită.
Horia Bărdaş, două întrebări stânjenitoare care au stârnit râsul membrilor PDL şi încruntarea candidaţilor din cursa internă.
Ambii candidaţi au dorit o unire a partidelor de dreapta. Horea Bărdaş consideră că prin unirea partidelor de dreapta, PDL a creat un monstru şi aici s-a referit la Partidul Mişcarea Populară, şi ARD din cauza căruia partidul a scăzut 10 procente. Despre Mişcarea Populară iniţiatorul întrebării a spus: „Cei care au înfiinţat Mişcarea Populară sunt oameni fugiţi de la noi din partid, iar noi am umblat pe sate şi pe oraşe să-i facem deputaţi şi senatori”, a spus Horia care-i consideră trădători pe cei care au plecat din partid. La această întrebare ambii au spus că doresc o unificare care înseamnă întărirea şi păstrarea identităţii acestui partid şi au evitat să comenteze plecările masive din PDL, din ultima vreme. Ulterior, un alt membru PDL, Alexandru Danciu a completat „Ne unim cu electoratul de dreapta nu cu Căcărău”.
O altă întrebare a fost adresată fostului ministru al justiţiei Cătălin Predoiu. „După `90 s-au creat nişte structuri mult mai tari decât ce am trăit pe vremea comunismului (DNA). Puterea lor a crescut atât de mult încât îi doare nu ştiu unde de judecători. Judecătorii se plâng că sunt terorizaţi, cum să fie libertate când ei sunt aici (în telefonul mobil). Cum e libertate când eu nu am dreptul la un proces echitabil”, a adăugat Horia Bărdaş. La această întrebare, Predoiu a răspuns prin precizarea atribuţiilor unui ministru, care nu au de a face cu crearea unor structuri cum este DNA-ul. Totodată, acesta a mai spus că adevărul este undeva la mijloc şi că magistraţii pot fi traşi la răspundere prin lege, iar ei se plâng de acest lucru.
Ioan Bogăţan a întrebat despre relaţia dintre prim-ministru şi preşedinte
Gheorghe Falcă a evitat răspunsul la această întrebare şi a spus că politica are nevoie de valori şi nu de non-valori. „Indiferent de forma de guvernământ a statului, republica parlamentară sau republică prezidenţială, noi trebuie să ne bazăm pe valori”, este opinia lui Falcă.
La această întrebare Cătălin Predoiu a declarat că vede preşedintele la fel ca şi un rege temporar ales de popor, iar premierul trebuie să fie un partener al acestuia.
Oana Badea i-a amintit lui Falcă faptul că europarlamentarul Cristian Preda i-a cerut printr-o scrisoare să se retragă, iar lui Predoiu faptul că acuză lipsa de notorietate.
Gheorghe Falcă a spus că el ştie cum se face competiţie, iar aici a făcut referire la lupta dintre David şi Goliat spunând că el vrea să facă bine partidului şi va lupta mereu pentru partid. Acesta a adăugat că a venit să dea la partid şi nu să ia.
Cătălin Predoiu a spus că va merge la firul ierbii până îi va creşte notorietatea, iar din unele cercetări, a aflat că este pe drumul cel bun.
Reamintim că potrivit senatorului Alexandru Pereș, pentru Regiunea Centru desemnarea candidatului PDL la Preşedinţie este programată în 9 noiembrie.
În județul Alba vor fi organizate 13 secții de votare în municipii, orașe și comunele mari, unde membrii de partid vor putea să-și exprime opțiunea: Alba Iulia: sediul PDL de pe str. Basarabiei nr. 3; Aiud: sediul PDL de pe str. Transilvaniei nr. 66; Blaj: Piața 1848 nr. 16;Sebeș: Centrul Cultural Lucian Blaga; Abrud: sediul PDL de pe Aleea Plopului bl. N ap. 1;Baia de Arieș: sediul PDL de pe str. Arieșului bl. 18; Câmpeni: sediul PDL de pe str. Meșteșugarilor nr. 1; Cugir: sediul PDL de pe str. Victoriei nr. 9; Ocna Mureș: sediul PDL de pe str. Nicolae Iorga nr. 26; Teiuș: Căminul Cultural; Zlatna: str. Moților nr. 4A; Ighiu: sediul PDL de pe str. Principală nr. 369; Albac: Căminul Cultural.
Secțiile de vot vor fi deschise între orele 9.00 și 17.00 iar la urne sunt așteptați, în Alba, aproximativ 8.000 de democrat-liberali.
Vor putea vota toţi membrii PDL care au carnet de partid şi cotizaţia plătită la zi.
[nggallery id=595]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO VIDEO | Bilanțul situațiilor de urgență în județul Alba, în urma avertizărilor meteorologice de Cod Roșu și Portocaliu: Toate instituțiile din cadrul CJSU au fost în alertă
FOTO VIDEO | Bilanțul situațiilor de urgență în județul Alba, în urma avertizărilor meteorologice de Cod Roșu și Portocaliu: Toate instituțiile din cadrul CJSU au fost în alertă Pe întreg parcursul atenționarilor și avertizarilor meteorologice, toate instituțiile din cadrul CJSU au fost în alertă iar acolo unde a fost nevoie au intervenit pentru rezolvarea situațiilor […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum 13 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii