Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Uruguay la un pas de legalizarea producţiei şi vânzării marijuanei. Doar Guvernul va avea dreptul să vândă iarbă

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Senatorii din Uruguay urmează să supună la vot un proiect de lege care prevede legalizearea producţiei, distribuţiei şi vânzării marijuanei, după ce actul normativ a fost deja votat de deputații acestui stat.

Potrivit rfi.ro, Uruguay ar deveni astfel prima ţară din lume care legalizează total contrversata plantă, deși măsura nu este însă privită cu ochi buni de unii politicieni şi de o parte a populaţiei.

Potrivit proiectului de lege, doar Guvernul va avea dreptul să vândă marijuana. Cumpărătorii vor fi înregistraţi într-o bază de date şi nu vor putea intra în posesia râvnitului produs, dacă nu au cel puţin 18 ani. Ei vor avea voie să cumpere cel mult 40 de grame pe lună din farmacii cu licenţă specială sau să crească singuri acasă maximum şase plante.

Războiul antidrog s-a dovedit a fi un eşec până acum. Nu doar financiar, ci şi uman, din cauza numărului mare de victime omeneşti. Acesta a fost unul dintre argumentele principale ale coaliţiei de guvernare din Uruguay, atunci când a decis să legalizeze marijuana.

În plus, există şi o contradicţie legislativă pe care Executivul încearcă s-o elimine: legea uruguayană permite în prezent consumul de marijuana, dar interzice vânzarea, cumpărarea şi posesia, transmite rfi.ro.

Recent, internaţional Human Rights Watch (HRW), cu sediul în SUA, a adoptat, formal, o poziţie prin care respinge criminalizarea posesiei şi consumului tuturor drogurilor, solicitînd o abordare diferită radical. Cel mai important, HRW a făcut acest lucru dintr-o perspectivă a drepturilor umane, iar declaraţia lor merită citată: „A-i supune pe oameni la sancţiuni penale pentru folosirea personală de droguri sau pentru posesia de droguri care sînt pentru uz personal le încalcă autonomia şi dreptul la confidenţialitate, acest drept fiind recunoscut de către legea internaţională, inclusiv Acordul Internaţional al Drepturilor Civile şi Politice şi Convenţia Americană pentru Drepturile Omului. Limitările autonomiei şi confidenţialităţii nu pot fi justificate, exceptînd cazul în care îndeplinesc criteriile pentru orice restricţie a unui drept de bază, adică un scop legitim, proporţionalitate, necesitate şi nondiscriminare. În vreme ce protejarea sănătăţii este un scop guvernamental legitim, a încrimina folosirea drogurilor pentru a-i proteja pe oameni de la a-şi face rău singuri nu îndeplineşte criteriul necesităţii şi al proporţionalităţii.“

Sursa: rfi.ro; dilemaveche.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

E oficial! Au fost devansate alegerile prezidențiale

Ziarul Unirea

Publicat

în

E oficial! Au fost devansate alegerile prezidențiale Legea care prevede vă alegerile pentru Preşedintele României să fie organizate cu cel mult trei luni anterioare lunii în care ajunge la termen mandatul de Preşedinte al României a fost promulgată, marți de Klaus Iohannis. Klaus Iohannis a semnat, marți, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea art. 5 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea