Rămâi conectat

Ştirea zilei

Ansamblul „Câmpul Pâinii” din Vinerea, o prezenţă activă în viaţa culturală a Cugirului

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Sub conducerea regretatei profesoare de muzică Eugenia Herlea, în 1974 la Vinerea ia naştere ansamblul folcloric „Câmpul Pâinii”, alcătuit din fete ale şcolii din localitate. În anul 2006 grupul se organizează şi prin colaborarea cu formaţia de căluşari şi cea de dansuri populare mixte, ia naştere Ansamblul „Câmpul Pâinii”. Format din oameni ai satului, ansamblul a reuşit şi reuşeşte să păstreze obiceiurile străvechi, a recuperat portul bătrânesc vechi de peste 100 de ani, duce pe mai departe cântecul, dansul şi le impune cu mândrie pe scenele din ţară şi străinătate. Un rol important în viaţa culturală a Cugirului îl joacă grupul de căluşari care nu peste multă vreme împlineşte 120 de ani de la înfiinţare. După cum ne relata instructorul învăţător Ioan Buda, care pe lângă formaţia de căluşari conduce şi grupul de dansuri populare, aproape toate familiile din localitate au avut de-a lungul timpului cel puţin un membru în grupul căluşarilor sau în ansamblu. „Pentru păstrarea tradiţiilor culturale ducem acolo unde suntem invitaţi, portul vechi românesc, dansurile „Învârtita”, „Jiana”, şi „Haţegana” jucate „ca la şură”, dansul străvechi al căluşului şi căluşerului, precum şi cântecele moştenite din bătrâni prin viu grai”, ne spunea învăţătorul Ioan Buda.
Potrivit dlui Silviu Oprişiu – şef birou Casa Orăşenească de Cultură Cugir, la Vinerea tradiţiile religioase sunt şi ele legate de marile sărbători ortodoxe, păstrate cu sfinţenie. De Crăciun, colindele răsună în biserică, pe uliţe sau la casele gospodarilor. De Florii se tânguie cu pricesne iar a doua zi de Paşti se face mare sărbătoare cu cântece, joc şi voie bună. „Păstrăm cu sfinţenie şi obiceiurile culinare, fapt pentru care nu veţi găsi nicăieri mai bună pită pe vatră, ca la noi, lângă care aşezăm un blid plin cu cricală de cartofi şi mai într-o parte plăcintele pe lespede”, precizează învăţătorul Ioan Buda. Şi pentru că există aceste frumoase preocupări menite să înnobileze zestrea culturală a localităţii, nu pot fi trecute sub tăcere participările la unele evenimente petrecute în ţară şi străinătate. În 2007 prezenţa la festivalul Internaţional de Folclor de la Brix – Franţa; Festivalul „La bethmalaise” Arrien, Franţa; film documentar în cadrul emisiunii „La porţile cerului”, realizată de maestrul Grigore Leşe în vatra satului Vinerea. Noaptea Institutelor Culturale” o prezentare a satului transilvănean, tradiţii şi obiceiuri la Institutul Cultural Român.
În 2009 participare la Festivalul Vinului şi Festivalul Medieval din oraşul înfrăţit cu oraşul Cugir – Wasserburg, Germania. În anii ce au urmat, Ansamblul „Câmpul Pâinii” a fost prezent pe scenele din Sibiu la Festivalul de Tarafuri şi Fanfare, Festivalul Internaţional de Folclor Cugir, iar cu două luni în urmă din nou la Festivalul din Wasserburg, Germania.
De menţionat că numărul membrilor ansamblului se situează între 25-45 persoane, este format din 6-12 perechi dansatori, grup vocal, formaţie de căluşari. Premiile băneşti câştigate sunt investite în păstrarea tradiţiilor şi reamenajarea Căminului Cultural din Vinerea, care reprezintă un bun al întregului sat.
Constantin PREDESCU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

13-21 iulie 2024 | PROGRAMUL Târgului de Fete de pe Muntele Găina: Târgul meșterilor tradiționali, spectacol folcloric, ateliere, concert DAMIAN & BROTHERS și foc de artificii

Ziarul Unirea

Publicat

în

13-21 iulie 2024 | PROGRAMUL Târgului de Fete de pe Muntele Găina: Târgul meșterilor tradiționali, spectacol folcloric, ateliere, concert DAMIAN & BROTHERS și foc de artificii Târgul de Fete de pe Muntele Găina are loc în periaoda 13-21 iulie 2024. Din program fac parte târgul meșterilor tradiționali, spectacole folclorice, ateliere, concert extraordinar DAMIAN & BROTHERS, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea