Rămâi conectat

Ştirea zilei

Garda Cetăţii – viaţă şi culoare în fortificaţia bastionară de la Alba Iulia

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Oricâte monumente valoroase ar avea şi oricât ar fi de încărcată de istorie, Cetatea Alba Carolina nu ar avea acelaşi farmec fără prezenţa ostaşilor îmbrăcaţi în uniforme de epocă ce ne încântă zi de zi printr-un ceremonial deosebit ce se desfăşoară de mai bine de doi ani fără întrerupere.
În luna aprilie a anului 2006 a luat fiinţă Garda Cetăţii Alba Carolina, la iniţiativa societăţii care administrează Traseul celor Trei Fortificaţii. Primul corp de gardă a fost cel al artileriştilor, după cum ne-a declarat domnul Dumitru Gheţe, comandantul Gărzii Cetăţii. Începând cu data de 28 aprilie 2009, cu ocazia primei ediţii a Zilei Cetăţii a apărut ceremonialul schimbului de gardă ce are loc fără întrerupere în fiecare zi de la ora 12.00. Tot de atunci au apărut încă două noi corpuri de gardă: cea a porţilor şi garda călare. Prezenţa ostaşilor îmbrăcaţi în uniforma transilvăneană de secol XVIII aduce culoare şi viaţă în fortificaţia bastionară din oraşul nostru. Turiştii care vin în număr tot mai mare la Alba Iulia sunt atraşi ca de un magnet la Poarta a III-a pentru a asista la acest ceremonial unic la noi în ţară şi destul de rar întâlnit în Europa şi nu de puţine ori au spus că se simt ca într-o poveste de epocă într-o zonă atât de încărcată de istorie şi atât de frumos animată de prezenţa ostaşilor în uniforme de epocă. Imagini cu soldaţii din Garda Cetăţii sunt peste tot pe internet, graţie celor care ne-au vizitat şi au îndrăgit aceste locuri.
Un farmec aparte la aceste schimburi de cardă este adus de către minunaţii cai de rasă friziană, întreţinuţi cu atenţie în cadrul Centrului de Echitaţie, despre care am mai vorbit cu o altă ocazie. Pe toată perioada sezonului turistic de vară, în fiecare zi de sâmbătă, ceremonialul zilnic este completat de salvele de tun, un alt element deosebit care dă unicitate Gărzii Cetăţii de la Alba Iulia.
Locuim într-un oraş frumos, într-un loc unde istoria şi personajele ei prind viaţă, un loc căutat de tot mai mulţi turişti şi care prin importanţa lui, ar trebui să fie o Mecca pentru fiecare român.
Emanuel DRĂGUŞIN


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Pensionar de 63 de ani sub control judiciar, în urma unor PERCHEZIȚII în Alba într-un dosar de contrabandă asimilată: Bărbatul avea peste 38.000 ţigarete fără marcaj fiscal în locuință

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pensionar de 63 de ani sub control judiciar, în urma unor PERCHEZIȚII în Alba într-un dosar de contrabandă asimilată: Bărbatul avea peste 38.000 ţigarete fără marcaj fiscal în locuință Un pensionar de 63 de ani a fost plasat sub control judiciar, în urma unor PERCHEZIȚII în Alba, într-un dosar de contrabandă asimilată. Bărbatul avea peste […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea