Rămâi conectat

Ştirea zilei

Planul Ponoran transformă Zlatna în oraş european

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

URS Construct

„Din bube, mucegaiuri şi noroi / Iscat-am frumuseţi şi preţuri noi”. Parafrazându-l pe marele nostru poet Tudor Arghezi am putea spune că oraşul Zlatna, până nu demult o catastrofă, un adevărat dezastru ecologic, a devenit şi devine pe zi ce trece o urbe modernă, o adevărată şi nouă perlă, aici pe Ampoi, la intrarea în mirifica Ţară a Moţilor. Întreg oraşul se află într-o adevărată revoluţie edilitar-gospodărească. După ce o mare parte a râului Ampia (numele roman al Ampoiului) a fost transformat într-o veritabilă alee de promenadă şi recreere, la Zlatna se află pe ultima sută de metri construcţia unor noi şi importante obiective destinate confortului şi binelui oamenilor de aici. Astfel, în curând, vor fi date în folosinţă cele două ştranduri cu apă încălzită, unul pentru copii şi altul pentru adulţi, de fapt două premiere pentru că în judeţ şi în zonă nu există asemenea piscine ultramoderne, dotate după ultimul răcnet în materie. Apa din cele două ştranduri va fi sub permanent control, încălzită monitorizată şi purificată de două uzine adevărate, montate de o firmă bulgărească, astfel că energia şi căldura soarelui vor fi captate de 3 „antene parabolice” care vor încălzi apa din ştrand după o tehnologie în premieră în România. În zonă se află şi stadionul dotat cu nocturnă iar pe malul Ampoiului vor fi amplasate locuri de distracţie şi recreere, astfel că se conturează aici un minunat şi adevărat aqualand.
lÎn ziua în care ne-am aflat la Zlatna, (joi, 14 iulie), la primărie tocmai se desfăşura o nouă licitaţie electronică pentru selecţionarea firmelor ce vor derula aici un nou program european, în valoare de 10 milioane de euro, destinat modernizării străzilor din oraş şi din satele aparţinătoare. Practic nu vor mai exista străzi fără reţele de apă şi canalizare, fără trotuare şi spaţii verzi, fără dotări şi echipamente moderne, astfel ca cetăţeanul să se poată plimba, odihni şi relaxa pe oriunde îl vor purta paşii.
lLa ora când apar aceste rânduri (azi, 18 iulie) la Primăria oraşului Zlatna are loc o nouă licitaţie pentru stabilirea constructorului ce va derula un nou proiect, în valoare de 12 miliarde de lei (vechi), câştigat de la Fondul de Mediu. Cu aceşti bani se va amenaja întreaga zonă din faţa fostului sediu al uzinelor Ampelum şi de la fosta staţie CFR. Aici va răsări un nou parc, ce va face legătura cu zona deja amenajată, astfel că de la un capăt la altul al oraşului va exista un mare şi splendid bulevard, cam unic în judeţ şi în ţară. Se conturează astfel o zonă de agrement şi de turism interesantă dacă ne gândim că la Zlatna există şi monumente şi momente istorice care şi-au pus amprenta asupra trecutului Transilvaniei. Acestea, coroborate cu noile monumente edilitare şi arhitecturale ale prezentului pot fi un punct de atracţie irezistibil. Vom aminti aici doar despre ceasul unicat cu 21 de clopote, complet electronizat, ce poate cânta până la 120 de melodii. Un „concert” oferit de o astfel de minune tehnică poate atrage zilnic pe toţi cei care vin şi pleacă din Munţii Apuseni.
l „Când am venit la pimărie, în Zlatna era un adevărat dezastru”, îşi aminteşte primarul, domnul ing. Silviu Ponoran. „Totul sta sub semnul prăbuşirii, poluarea făcea ravagii iar malurile răului Ampoi erau pline de gunoaie. O mizerie grea acoperea  oraşul iar când bătea vântul se răspândea un praf ce acoperea şi întuneca toată zona. Acum halda de steril este ecologizată, copacii plantaţi au început să crească, vom avea aici o mică pădurice de salcâmi, astfel că albinele se vor simţi la ele acasă, ceea ce este o adevărată minune pe care am înfăptuit-o cu oamenii şi pentru oamenii din Zlatna. Rămâne să rezolvăm şi problema locurilor de muncă, avem mai multe cariere de piatră, sperăm să înceapă masiv construcţia autostrăzilor şi mai ales sperăm şi dorim să înceapă odată proiectul de la Roşia Montană care ne va da de lucru şi nouă, celor care am fost şi mai suntem ataşaţi de minerit. Trăim şi noi aici la Zlatna pe un munte de aur şi este incredibil cum nu putem, nu vrem sau nu ştim să ne valorificăm bogăţiile naturale. Oare de ce pot arabii să huzurească de pe urma petrolului iar noi, care avem atâta aur, nu putem nici măcar să ne bucurăm de un loc de muncă sigur şi rentabil”.
Acestea sunt bucuriile şi tristeţile primului edil din Zlatna, împlinirile, satisfacţiile dar şi necazurile, greutăţile şi speranţele unui om care a venit la primărie, cu un plan, planul Ponoran, de revigorare a unei vechi vetre de istorie şi trăire românească. Nu putem decât să ne scoatem pălăria în faţa unui asemenea mare luptător pentru dezvoltare şi progres care nu s-a instalat într-un fotoliu, ci într-un loc de muncă cu foc continuu, aşa cum este şi trebuie să fie viaţa unui primar adevărat!
Gheorghe CIUL


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

ACCIDENT rutier la Valea Lupșii: O persoană rănită după ce o mașină s-a răsturnat în afara carosabilului

Ziarul Unirea

Publicat

în

ACCIDENT rutier la Valea Lupșii: O persoană rănită după ce o mașină s-a răsturnat în afara carosabilului Un accident rutier a avut loc duminică seara, în jurul orei 19.50, la Valea Lupșii. Un autoturism s-a răsturnat în afara carosabilului. Citește și: UPDATE FOTO | ACCIDENT rutier MORTAL pe DN 1: Un adolescent de 18 ani […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea