Sesiunea de lecturi urbane din Parcul Unirii a fost un succes… atacat de prostime!
După cum vă anunţam la momentul potrivit, în Parcul Unirii (cel din faţa Catedralei Reîntregirii) duminică, 10 iulie 2011, a avut loc prima sesiune de lecturi urbane din cadrul proiectului cu acelaşi nume derulat de Asociaţia „Never too young”. Nu intru acum în detalii cu privire la acest proiect, care se derulează deja în cele mai importante oraşe din ţară, dar trebuie să ştiţi că-i admir foarte mult pe tinerii inimoşi, membri ai acestei asociaţii, care, în ciuda faptului că s-au aflat în febra examenelor de bacalaureat (apropo, TOŢI au trecut examenul cu brio!), respectiv în febra căutării unui loc la facultate, au avut timp acest an să ducă şi o campanie de colectare de carte, cu ajutorul Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga”, a Bibliotecii Universităţii „1 Decembrie 1918” şi a clubului „Art Cafe”, volumele colectate fiind puse la dispoziţia trecătorilor prin parc, duminică, începând cu ora 17.00, invitându-i pe aceştia să li se alăture şi să citească împreună câteva ore. Această iniţiativă de promovare a lecturii m-a entuziasmat până într-atât încât am obţinut acordul conducerii cotidianului nostru pentru a fi parteneri media ai acestui eveniment. Iar evenimentul a fost o reuşită deplină, chiar dacă a fost întâmpinat de unii albaiulieni cu reticenţă şi nedumerire. Astfel, duminică au fost prezenţi în parc în jur de 50 de iubitori ai lecturii, de toate vârstele, care au putut împrumuta o carte din „biblioteca” Asociaţiei „Never too young”, sau au putut s-o ia acasă spre a-şi completa biblioteca proprie, gratuit! Desigur, s-au auzit voci „critice” din rândurile publicului trecător, care au apreciat acţiunea ca fiind una protestatară sau de prozelitism! Pentru că tinerii au fost învinuiţi, ba că duc vreo campanie mascată, ba că fac parte din vreo sectă…
Chirie pentru două ore de lectură!
Dar nu doar despre succesul acestui proiect vreau să vorbesc, ci despre modul în care acesta a fost receptat de „prostime”. Iar „prostimea” la care mă refer nu are neapărat legătură cu lipsa de instruire, ci mai ales cu lipsa de viziune. Nimeni nu se gândeşte că acest proiect încurajează lectura, îmbogăţirea culturii generale, socializarea, comunicarea civilizată, schimbul de idei etc., lucruri a căror lipsă se face simţită în societatea românească la toate nivelurile, iar examenul de bacaluareat de anul acesta este o dovadă în acest sens. Noi ştim cine anume a fost reprezentantul „prostimii” din cadrul administraţiei albaiuliene, respectiv din cadrul Primăriei Alba Iulia, dar nu-i vom face publică identitatea, pentru că e jenant, de-a dreptul (decât dacă va continua cu astfel de şicane la adresa unor ONG-uri cu iniţiativă). Ei bine, personajul acesta şi-a dovedit pe deplin lipsa de viziune şi îngustimea intelectuală. Pentru că, trebuie să ştiţi, în momentul în care tinerii noştri au solicitat autorizaţie pentru a se manifesta prin această sesiune de „lecturi urbane”, repezentantul administraţiei le-a cerut… chirie! Chirie pentru două ore de citit în public, cu specificaţia că nu au voie pe spaţiul verde! Curios cum a devenit dintr-odată Primăria avidă de bani de la nişte bieţi elevi, şi mare iubitoare de spaţii verzi… Sau poate că aceste „beţe-n roate” vin din altă parte, prin altfel de „canale de influenţă”, respectiv din partea celor ce susţin „măreaţa” lucrare din Parcul Custozza, şi care au văzut în acest proiect un vot de blam la adresa lor, pentru că Parcul Custozza era un spaţiu ideal pentru lectură! Oricum, după o intervenţie din partea altei instituţii publice, lucrurile s-au clarificat iar autorizaţia a fost acordată.
Boicot declarat din partea bloggerilor cu inteligenţa… detaşabilă!
Culmea este că, în afară de „nedumerimea” şi „sfioşimea” albaiuliană, care a criticat iniţiativa cu jumătate de gură, a mai apărut şi o altfel de „prostime”: nişte bloggeri „profesionişti” care s-au dat de ceasul morţii să denigreze atât iniţiativa cât şi organizatorii. De pildă un tânăr (şi proaspăt) student, un boboc cu caş la plisc, şi-a dat în stambă pe un site oarecare (din nou nu dezvăluim nume, ca să nu facem o publicitate nemeritată unor actori de mâna a doua din teatrul nostru urban), declarându-se ferm împotriva acestei iniţiative şi organizând chiar un concurs online de boicotare a acţiunii. Acesta, după propria lui declaraţie, urăşte din suflet două lucruri: ficăţeii şi cititul. Individul consideră această manifestare lăudabilă ca o formă de ipocrizie şi „hipstereală”, iar celor ce se vor ralia la iniţiativa lui de boicot le promite nişte cărţi de colorat. Fireşte, căci acesta este nivelul lor de lectură şi de cultură generală. Desigur, blogger-ul (unul dintre cei ce se muncesc de zor cu „comoara din cetate” şi gândeşte în biţi şi în zerouri) nu ar fi avut nimic împotrivă dacă lectura publică ar fi avut loc prin alte metode, precum Kindle, iPad sau audiobook. DAR NU CARTE TIPĂRITĂ!
În fine. Faptul că albaiulienii de toate vârstele au agreat ideea lecturii publice reprezintă un succes. În ciuda generaţiei „Bac-less”, educată cu iPod-ul şi Kindle-ul. Cărora dacă le iei aparatele şi laptop-ul le-ai luat toată ştiinţa. Aşadar, felicitări tinerilor de la „Never too young” şi „flit” pentru aceşti „Bac-less”, bloggerii cu inteligenţa detaşabilă, care nu mai ştiu nimic dacă nu copiază de pe net, cei care nu pot susţine niciun subiect de discuţie dacă nu au laptop-ul conectat la o sursă de curent şi la un wireless.
Ioan HĂNŢULESCU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
O tânără româncă, desemnată pentru a treia oară cea mai bună jucătoare de Counter-Strike din lume: Ana Dumbravă are 25 de ani și este studentă la Iași
O tânără româncă, desemnată pentru a treia oară cea mai bună jucătoare de Counter-Strike din lume: Ana Dumbravă are 25 de ani și este studentă la Iași Românca Ana Dumbravă are 25 de ani, este originară din Rădăuți și a fost desemnată „Cea mai bună jucătoare de Counter-Strike din lume” pentru al treilea an consecutiv. […]