Un consilier local din Lopadea Nouă, acuzat de furt şi abuz de încredere
Consilierul local Romul Hârceagă (PDL) este acuzat de furt şi abuz de încredere, de către un grup de consăteni care numără câteva zeci de persoane. Aceştia îi impută consilierului că şi-ar fi însuşit o combină „Gloria”, cu care a lucrat o perioadă şi pe care apoi a valorificat-o în propriul beneficiu, precum şi faptul că ar fi sustras nişte traverse de la două poduri din satul Băgău, pe care le-ar fi utilizat la diferite lucrări de construcţii în gospodăria sa. Cu privire la cele două fapte există şi o plângere penală depusă la Poliţia Aiud de un localnic, Ieronim Crişan, în numele cetăţenilor, plângere semnată de aceştia.
lAsfalt „cu dedicaţie” pentru rudele consilierului
De fapt, pe lângă aceste prejudicii materiale directe, consilierului Hârceagă i se impută şi alte lucruri, precum faptul că se foloseşte de influenţa pe care o are asupra tânărului primar din Lopadea Nouă, Marian Cătălin Indreiu, pentru a obţine tot felul de avantaje pentru el însuşi şi pentru familia sa. Astfel, localnicii afirmă că lucrările de asfaltare, la sugestia lui Hârceagă, în loc să înceapă cu strada pe care se merge la biserica ortodoxă (cum s-ar fi cuvenit, deoarece aceasta este foarte umblată şi se află în stare proastă) au început „cu dedicaţie” pe cele două străzi pe care locuiesc cele două surori ale sale, dar pe care, în total, abia dacă se află vreo 10 familii! De asemenea i se mai impută lui Hârceagă că ar fi împărţit ajutoarele cuvenite unor sinistraţi fictivi anul trecut, când cu inundaţiile…
Prezentându-ne la faţa locului cu câteva zile în urmă am putut constata că, parţial, nemulţumirea oamenilor este justificată. După cum puteţi observa în fotografiile din pagina a 12-a, strada care duce la biserică este într-un hal fără de hal, dar în faţa casei domnului consilier s-a asfaltat integral, chiar dacă s-a depăşit axa drumului în intersecţie. De asemenea, în ceea ce priveşte iluminatul public. La casa consilierului sunt trei corpuri de iluminat, dar în restul satului sunt zone aflate în beznă deplină. Desigur, atât primarul Indreiu cât şi consilierul Hârceagă ne-au dat asigurări că lucrările vor continua, până când toate străzile vor avea asfalt. Dar asfaltul cu dedicaţie rămâne şi stratagema favorizantă mi-a fost confirmată de însuşi domnul consilier, care mi-a declarat aşa, ca în glumă: „mai întâi mă preocupă ce-i al meu, după aia ce-i al altuia…”. Urâtă atitudine din partea unui ales. Iar cât priveşte ajutoarele, deşi el neagă că ar fi fost amestecat în împărţirea lor, iar primarul afirmă că nu a făcut parte din comisia de distribuire a ajutoarelor, sunt destul de mulţi cei ce infirmă aceste declaraţii!
lO combină „Gloria” de 9 de tone, la fier vechi
Dar cea mai mare nemulţumire a localnicilor este legată de dispariţia unei combine „Gloria”, ce s-a aflat în patrimoniul vechiului SMA din localitate. În anul 1992, după cum declară oamenii, odată cu desfiinţarea CAP-urilor şi SMA-urilor, la Lopadea Nouă s-au constituit două asociaţii.
Una cu care nu au fost probleme, căci oamenii au împărţit o parte din patrimoniu şi l-au valorificat, iar o a doua mai mare, căreia i-au revenit, printre alte maşini şi utilaje, şi combina respectivă. Aceasta se pare că i-a fost încredinţată lui Hârceagă, pentru ca el să recolteze de pe terenurile membrilor asociaţiei la un preţ mai mic. Azi omul spune că nu ar prea fi vrut să ia combina, deoarece nu se afla în stare prea bună, necesitând reparaţii costisitoare şi alte cheltuieli de întreţinere. Până la urmă a luat-o şi a lucrat cam un an de zile la un preţ acceptabil, apoi a crescut tarifele, la nivelul celor practicate peste tot, deşi utilajul era, practic, al sătenilor.
După ce a lucrat cu utilajul vreo 2-3 ani consilierul şi-a cumpărat propria combină. Aşadar, în ciuda afirmaţiilor lui Hârceagă, se pare că activitatea a fost profitabilă (efectua lucrări şi în alte localităţi), din moment ce era nevoie de extinderea ei. Şi au mai trecut nişte ani, până prin 2005-2006, când oamenii nu au mai cultivat cereale, pentru că nu era rentabil. Prin urmare, afacerea nu a mai mers iar utilajele au fost scoase la reformă. Treptat au fost descompletate amândouă şi vândute la fier vechi. Ei bine, asta reclamă oamenii: o combină „Gloria” are peste 9 tone greutate, iar valorificarea ei la fier vechi a însemnat nişte bani, acolo, câteva zeci de milioane de lei vechi, pe care oamenii ar vrea să le împartă între ei, că doar utilajul era al lor, nu al consilierului. Pe de altă parte, Romul Hârceagă afirmă că mai are încă de recuperat datorii din partea celor cărora le-a recoltat şi că întreţinerea combinei în stare de funcţionare l-a costat. În fine, în acest caz poliţia şi, eventual, justiţia, vor face lumină.
lDouă poduri dispărute şi alte cercetări poliţieneşti
Cu traversele de la două poduri situaţia se prezintă oarecum mai clar. Acestea au dispărut pur şi simplu, dar există mărturii din partea unor localnici cum că Romul Hârceagă şi ginerele său, poliţist, au fost văzuţi luându-le şi încărcându-le în remorcă. Acum cei doi afirmă că le-ar fi utilizat la un alt pod din satul Băgău, dar există dovezi că la podul respectiv cei doi nu au avut niciun aport, podul fiind realizat cu forţe proprii de către localnici, cea mai mare contribuţie având reprezentantul cetăţenilor nemulţumiţi, Ieronim Crişan. Şi, apropo de acest pod, acesta este unul foarte important pentru locuitori, căci e singura lor cale către „hotar”, dar se pare că administraţia locală nu i-a dat nicio atenţie… Primarul afirmă azi că a sesizat poliţia cu privire la dispariţia traverselor, dar cercetările nu au avut ca rezultat identificarea bunurilor respective în gospodăria lui Hârceagă. Oricum ar fi, traversele respective nu s-au evaporat. Cineva le-a folosit şi bănuielile se îndreaptă, din partea localnicilor, către domnul consilier.
Închei aici, fără a afirma că Romul Hârceagă este vinovat de ceea ce-l acuză consătenii săi. Dar mie unuia domnul consilier nu mi-a lăsat o impresie prea bună: invitat la o discuţie, a venit la redacţie împreună cu ginerele său poliţist, cam prea zeflemitor şi sigur că lui nu i se poate întâmpla nimic, aducând în discuţie numele unor oameni politici locali respectabili, cu care, chipurile, s-ar afla în relaţii de prietenie. Sincer să fiu, asta a avut asupra mea efectul contrar celui aşteptat de către domnul consilier. Iar impresia nefavorabilă pe care mi-a lăsat-o la prima vedere (inclusiv ghiulul de prost gust de pe inelarul mâinii drepte) mi-a fost întărită de o informaţie potrivit căreia domnul consilier a avut o funcţie bunicică la SMA pe vremea lui Ceauşescu, care i-a permis să prospere în timp ce alţii erau sclavii sistemului comunist. Astfel, am ajuns la concluzia că năravurile adânc înrădăcinate dinainte de 1989 dispar greu şi produc efecte şi în zilele noastre. În rest, după cum spuneam , e treaba Poliţiei şi a Justiţiei!
Ioan HĂNŢULESCU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
DGA Alba, percheziții la Casa Judeţeană de Pensii Sibiu și alte locații: Un funcționar și un agent de pază, dar și alte 38 de persoane, urmăriți penal într-un dosar în legătură cu emiterea unor decizii de pensionare
DGA Alba, percheziții la Casa Judeţeană de Pensii Sibiu și alte locații: Un funcționar și un agent de pază, dar și alte 38 de persoane, urmăriți penal într-un dosar în legătură cu emiterea unor decizii de pensionare Ofiţerii de poliţie judiciară ai Direcţiei Generale Anticorupţie efectuează miercuri, 15 ianuarie 2025, şapte percheziţii în localităţi din […]