Întâlnire a moţilor cu istoria în localităţile Blăjeni şi Dupăpiatră
Conducerea Societăţii Cultural-Patriotice „Avram Iancu” organizează activităţi patriotice pentru scoaterea în evidenţă a personalităţii marelui erou naţional Avram Iancu şi contribuţia acestuia la victoriile moţilor în Revoluţia de la 1848-1849, în Transilvania împotriva cotropitorilor maghiari, zonă care niciodată nu a putut fi cucerită datorită spiritului revoluţionar şi organizatoric al lui Horea, Cloşca, Crişan şi Avram Iancu.
Recent, s-au organizat două activităţi patriotice la care au participat numeroşi membri ai filialei noastre. În 18 iunie s-a făcut o deplasare la izvorul Crişulului Alb, în hotarul dintre comunele Blăjeni, Bulzeşti (Hunedoara) şi Vidra, acolo unde, în vara anului 1848, Avram Iancu s-a retras într-o peşteră pentru a nu fi găsit şi prins de către soldaţii unguri. Aici a stat ascuns câteva săptămâni, ocrotit şi informat de către prietenii şi locuitorii comunelor din jur. Societatea „Avram Iancu” şi Primăria comunei Blăjeni (Hunedoara) vor monta în curând la intrarea în peşteră o placă de marmură, pentru a imortaliza evenimentul.
Cu o altă numeroasă delegaţie a Societăţii „Avram Iancu” de la Alba Iulia, Abrud, Deva, Brad, Bucium etc., în 3 iulie, am participat la activitatea patriotică de la Dupăpiatră, comuna Buceş (Hunedoara), pe tema „Întâlnirea moţilor cu istoria”, unde în timpul Revoluţiei de la 1848-1849 au avut loc lupte grele pentru apărarea gliei strămoşeşti, a limbii române, a religiei creştin-ortodoxe, o contribuţie deosebită aducându-şi-o locuitorii din Buceş, Dupăpiatră, Bulzeşti, Ciuruleasa etc., bărbaţi şi femei. În prezenţa unui numeros public din zonă s-au depus coroane de flori la „Crucea Iancului” din satul Cheia, au avut loc evocări istorice referitoare la eveniment, demonstraţii militare ale vânătorilor de munte de la Brad, un bogat spectacol folcloric etc. Din partea Societăţii Cultural-Patriotice „Avram Iancu” a susţinut o frumoasă expunere preşedintele Filialei Abrud, ing. Emil Crişan, care a scos în evidenţă contribuţia moţilor din zonele Abrud, Câmpeni şi Ţara Zarandului, bărbaţi şi femei, la victoriile în revoluţie. Toată stima şi lauda noastră pentru conducerile primăriilor de la Blăjeni şi Buceş, organizatoarele celor două evenimente.
prof. Emil JURCA, preşedinte al Filialei Alba Iulia a Societăţii „Avram Iancu”
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Rugăciunea neștiută a lui Mihai Eminescu, care l-a impresionat și pe Papă. Versurile au fost recitate în limba română, la Vatican
Rugăciunea neștiută a lui Mihai Eminescu, care l-a impresionat și pe Papă. Versurile au fost recitate în limba română, la Vatican Geniul lui Mihai Eminescu dănuie peste ani și, cel mai probabil va continua să dăuinuască. Poetul, care și-a iubit deopotrivă țara și credința strămoșească, a scris una dintre cele mai frumoase rugăciuni, despre care […]