3,70 – ultima medie de admitere la liceu
Pe site-ul oficial al Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a fost postată ierarhia la nivel judeţean a absolvenţilor de gimnaziu care au susţinut evaluarea naţională la finele anului şcolar 2010 – 2011. Potrivit sursei citate, din judeţul Alba au luat parte 3.665 de elevi de clasa a VIII-a, iar 3.549 dintre aceştia au obţinut medii finale de admitere la liceu peste 5.00, iar 116 elevi nu au reuşit să ia măcar media de trecere.
Într-un clasament al judeţelor cu cel mai mare număr de elevi care nu au obţinut media 5.00 la evaluarea naţională, Alba s-ar situa pe locul 18, cu 31 la sută, pe primele 3 locuri ale „topului ruşinii” aflându-se Tulcea – 45,6 la sută, Călăraşi – 40,3 la sută şi Timiş – 40,2 la sută.
Judeţul Alba se află în faţa altor judeţe ca Sibiu – 38,3 la sută, Braşov – 35,5 la sută, Iaşi – 34,13 la sută, Prahova – 32,34 la sută sau Cluj – 31,4 la sută, fiind depăţit însă de Botoşani – 28 la sută, Giurgiu – 26,6 la sută, Sălaj – 22,6 la sută, Olt – 10,99 la sută sau Mehedinţi – 10,5 la sută, judeţul cu cei mai mulţi elevi cu note peste 5.00.
Rezultatele denotă atât slaba pregătire a elevilor şi faptul că aceştia au fost trecuţi an de an fără să acumuleze competeneţele minime, cât şi lipsa de implicare a profesorilor şi a părinţilor elevilor în instruirea copiilor.
La nivelul judeţului Alba niciun elev nu a reuşit să obţină media finală maximă de admitere, aceasta fiind formată din media aritmetică a mediilor celor 4 ani de gimnaziu şi media probelor de la evaluarea naţională. Totuşi două eleve de la Şcoala Stremţ, Andreea Luca, olimpică judeţeană la matematică, şi Andrada Ştefana Petruse, au fost notate cu 10.00 la ambele probe ale evaluării naţionale, ocupând în final primele două locuri în ierarhia judeţeană, cu media 9,99. De altfel, între elevii cu primele medii din judeţ se regăsesc numele unor elevi cu premii şi menţiuni la etapele superioare ale olimpiadelor şi concursurilor şcolare la limba română şi matematică. Printre primii clasaţi se regăsesc însă şi elevi care nu s-au remarcat în mod deosebit la olimpiadele şcolare, dar care provin de la şcoli unde notele au fost obţinute cu mai multă uşurinţă de-a lungul celor 4 ani, acestea ajutându-i să urce înspre vârful clasamentului.
Pe următoarele locuri se află Diana Potor ţi Ligia Novăcean (ambele de la Şcoala „Vasile Goldiş” Alba Iulia), respectiv Ana-Maria Han (Liceul Teoretic Teiuş), cu 9,98, iar pe locul al treilea, în ordinea descrescătoare a mediilor, Eugenia Boca (Şcoala „Iuliu Maniu” Vinţu de Jos) şi Roxana Sâmpălean (Şcoala „Avram Iancu” Alba Iulia) – 9,97.
Ultima medie de 5.00 a fost obţinută de o elevă de la Şcoala „Ioan Mihu” Vinerea, iar cea mai mică medie finală de admitere aparţine unui elev de la Şcoala Săsciori, care a primit 3,70 şi va deveni… licean. (R.G.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
ACCIDENT rutier la Valea Lupșii: O persoană rănită după ce o mașină s-a răsturnat în afara carosabilului
ACCIDENT rutier la Valea Lupșii: O persoană rănită după ce o mașină s-a răsturnat în afara carosabilului Un accident rutier a avut loc duminică seara, în jurul orei 19.50, la Valea Lupșii. Un autoturism s-a răsturnat în afara carosabilului. Citește și: UPDATE FOTO | ACCIDENT rutier MORTAL pe DN 1: Un adolescent de 18 ani […]