Aurul – cea mai bună şi sigură marfă
Principalele economii mondiale ar trebui să ia în considerare adoptarea unui standard bazat pe dolar, euro, yen, yuan, liră sterlină, dar şi pe aur, afirmă preşedintele Băncii Mondiale (BM), Robert Zoellick, citat de Financial Times. „Sistemul ar trebui, de asemenea, să implice aurul ca punct de referinţă internaţional pentru anticipările pieţelor legate de inflaţie, deflaţie şi evoluţiile valutelor”, a precizat reprezentantul BM. Ideea, departe de a fi una nouă, exprimă neliniştile din piaţa internaţională, în care China dar şi Statele Unite ale Americii sunt acuzate că accentuează dezechilibrele de cont curent la nivel global, prin devalorizarea artificială a propriilor monede naţionale. Şi în România, siguranţa investiţiei în aur a generat o apreciere fără precedent a valorii metalului preţios. Dacă pe 4 ianuarie Banca Naţională a României (BNR) cota un gram de aur la 105,2 lei, pe 8 noiembrie valoarea acestuia este de 137,5 lei.
lGramul din lingou, 166 de lei
Românii care au foarte mulţi bani preferă investiţiile în aurul financiar, vândut de băncile comerciale. Piraeus Bank oferă aur de 24 de karate, sub formă de lingouri şi de monedă. Preţul afişat pe site-ul instituţiei bancare în data de 8 noiembrie este de 166 de lei pe gram. Banca oferă şi servicii de tezaurizare a metalului preţios cumpărat, precum şi opţiunea de a vinde aurul înapoi instituţiei financiare. „Preţul de răscumpărare oferit de Piraeus Bank clienţilor săi care au cumpărat aur şi l-au păstrat la bancă este apropiat de cursul Băncii Naţionale a României. Astăzi acesta porneşte de la 135 de lei pentru un gram şi poate creşte în funcţie de cantitatea care se doreşte a fi revândută”, au declarat reprezentanţii băncii. Una dintre cele mai rentabile investiţii de gen sunt monedele din metal preţios, emise de Banca Naţională a României (BNR). Mai ales în condiţiile în care „valoarea lor creşte foarte mult în timp, putându-se ajunge la valori chiar şi de zeci de ori mai mari decât cele la care au fost cumpărate”, a declarat Mihail Pacioianu, preşedinte executiv al Confederaţiei Naţionale a Operatorilor de Metale şi Pietre Preţioase din România (CNOMPPR). De regulă, ele sunt achiziţionate de colecţionari şi numismaţi. „Cu certitudine, aurul este marfa cea mai sigură de pe planetă”, ne spune Mihail Pacioianu. El creionează evoluţia pieţei locale de profil. „Gramul unei bijuterii din aur costa circa 55 de lei în 2007, a ajuns la 70-75 de lei în 2008 şi în prezent el poate fi cumpărat pentru circa 100-110 lei”, afirmă reprezentantul CNOMPPR.
lArabii au deja bancomate cu lingouri de aur
În luna mai a acestui an, proprietarii unui hotel de lux din capitala Emiratelor Unite, Abu Dhabi, au pus în practică o idee de business inedită. Ei pun la dispoziţia clienţilor un bancomat care, în schimbul banilor, eliberează lingouri de aur. Aparatul calculează în timp real rata de schimb în funcţie de cotaţia de la bursa din Londra a unciei de aur. Lingourile au o greutate standard de numai 10 grame şi sunt deopotrivă o investiţie şi un suvenir, pe ele fiind inscripţionate numele şi emblema hotelului de lux. (I.M.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Program 1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: Paradă militară, focuri de artificii și concerte
Program de 1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: Paradă militară, focuri de artificii și concerte Programul de Ziua Națională a României – 1 Decembrie 2024, la Alba Iulia, a fost actualizat și cuprinde parada militară, concert Andra și F-Charm, spectacol de muzică populară, focuri de artificii și multe altele. Citește și: Parada militară […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 5 zile
CIL Blaj – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0) | Ultimul derby „de Alba” al anului, nedecis
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
26 noiembrie: Masacrul de la închisoarea Jilava. Una din cele mai odioase crime din istoria României
-
Actualitateacum 4 ore
28 noiembrie 1918: Congresul General al Bucovinei votează în unanimitate unirea cu România
-
Opinii - Comentariiacum o zi
27 noiembrie: S-a născut prozatorul Liviu Rebreanu, considerat de criticul George Călinescu drept „creator al romanului românesc modern”
-
Ştirea zileiacum 14 ore
Program 1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: Paradă militară, focuri de artificii și concerte
-
Ştirea Taacum 5 zile
DECES într-un microbuz școlar din județul Alba: Mai mulți copii au nevoie de sprijin psihologic în urma tragicului incident