Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Actualitate

„Cei care iubesc economia românească trebuie să sprijine proiectul minier de la Roşia Montană”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

– Domnule profesor Ovidiu Nicolescu, cum poate ajuta proiectul Roşia Montană economia României în contextual crizei mondiale?
– Proiectul Roşia Montană are o dimensiune naţională. Dezvoltarea economiei României, la fel ca dezvoltarea oricărei economii, se face prin acţiuni, concret. Dezvoltarea oricărei economii depinde în primul rând de proiectele strategice pe care economia respectivă este capabilă să le implementeze. Aşa cum ştim cu toţii, România e printre ţările europene care au fost cel mai grav afectate de criză şi este printre ţările europene care se relansează cel mai greu. Cu atât mai mult în acest context România are nevoie de nişte proiecte strategice clare, prin infuzie de capital, infuzie de cunoştinţe şi prin infuzie de tehnologie să contribuie la relansarea economiei. Din nefericire, în momentul de faţă dacă ne uităm ce proiecte strategice are România, sunt foarte puţine, şi dacă ne uităm ce proiecte strategice se află într-o fază matură din punct de vedere economic, procedural, eu cred că proiectul care este cel mai bine plasat este acest proiect de la Roşia Montană.
– Sunteţi unul dintre cei care şi-au manifestat public susţinerea pentru acest proiect. Care sunt motivele pentru care dumneavoastră consideraţi că proiectul de la Rosia Montană este unul oportun pentru România?
– În primul rând este un proiect matur. Acest proiect care are o istorie concretă şi un parcurs concret, care are o istorie de peste 10 ani înseamnă că a ajuns la maturitate. Fiind un proiect ajuns la maturitate, repet atât tehnic, atât economic, cât şi financiar, e un proiect care poate fi operaţionalizat.

Acesta este şi motivul pentru care susţin acest proiect, în dubla mea calitate de economist, profesor de economie la Academia de Studii Economice şi preşedinte al Confederaţiei Întreprinderilor Mici şI Mijlocii din România. Din punct de vedere economic acest proiect este de natură să aducă un cert plus de PIB în economia românească, este un proiect care va însemna o injecţie puternică de capital în economia românească, e un proiect care înseamnă o injecţie de cunoştinţe şi de tehnologie, deci este un proiect care va genera un pol de excelenţă de care economia are nevoie. Şi aceasta în condiţiile în care investitorul nu este statul, pentru că ştim că statul din păcate nu este un bun investitor, ci investitorul este această companie (n.r. – Roşia Montană Gold Corporation) manageriată profesionist, care prezintă garanţiile de rigoare.
– Care este impactul pe care acest proiect îl va avea din punct de vedere al IMM-urilor?
– Susţin acest proiect şi din punct de vedere al IMM-urilor pentru că va avea avantaje pe cel puţin 3 planuri pentru întreprinderile mici şi mijlocii din România: primul plan este al IMM-uilor ce vor fi create în zona locală şI ele deja au început să fie create. O exploatare de dimensiunea şi complexitatea celei de la Roşia Montană implică zeci de tipuri de activităţi  complementare şi conexe de întreţinere, de reparaţii, pază etc. care, fără îndoială, vor fi făcute, aşa cum arată practica mondială, de către IMM-uri. În al doilea rând prin faptul că va însemna crearea unui mare număr de locuri de muncă. Crearea unui mare număr de IMM-uri va amplifica cererea locală, amplificând cererea locală se va dezvolta numărul de IMM-uri şi în ramurile conexe, nu neapărat legate de proiectul Roşia Montană, ci legate de faptul că în zonă vom avea o cerere solvabilă, mai mare, mai complexă. Se vor crea premise pentru dezvoltarea a tot felul de servicii pentru populaţie, turistice, comerciale, ecologice. Şi, în al treilea rând, acest proiect va reprezenta un model de referinţă. Întotdeauna când se face o investiţie de către o companie cunoscută, cu un proiect strategic, aceasta creşte credibilitatea ţării, determină alte sute de întreprinzători să vină. Investiţia Renault de la Piteşti ne-a adus mii de firme din străinătate şi a creat mii de firme subcontractoare. Investiţia aceasta va avea acelaşi efect, va avea un efect care va genera o emulaţie în planul întreprinderilor mici şi mijlocii. Este cu atât mai important cu cât în această criză, România a pierdut mai mult de 100.000 de IMM-uri. Acum o lună şi jumătate am fost invitat de Guvernul Federal al Elveţiei să prezint care este situaţia din România şi una dintre întrebări a fost aceasta – ce investiţii majore s-au mai făcut în România şi a trebuie să dau din colţ în colţ. În lumea afacerilor foarte importantă este puterea exemplului. Dacă l-am văzut pe dumnealui că a făcut o chestie şi merge, prind şi eu curaj. Şi din acest punct de vedere acest proiect trebuie făcut.
– Recent, v-aţi alăturat Grupului de Susţinere a Proiectului Roşia Montană. De ce?
– Faptul că o bună parte a opiniei publice nu sprijină acest proiect, faptul că apar tot felul de iniţiative divergente care îl blochează, noi considerăm că oamenii nu sunt informaţi corect şi complet. Şi eu la început când am aflat de acest proiect am avut un semn de întrebare. După aceea m-am documentat şi mi-am dat seama că este un proiect istoric pentru România, fireşte dacă este făcut cum trebuie şi, fireşte, să fie făcut în interesul statului român. Este un proiect strategic pentru România şi de aceea îl susţin. Foarte multă lume nu-l susţine pentru că nu-l cunoaşte. Şi vă mai spun ceva, de vreo 15-20 de ani a apărut o nouă generaţie de tehnologii – nanotehnologiile. Sunt tehnologiile capabile să facă transformări la nivelul atomului. Ştiţi că au apărut diamantele sintetice. Eu vă garantez că peste câteva zeci de ani, poate chiar mai repede, aceste nanotehnologii o să producă şi aur sintetic, şi aluminiu sintetic şi aşa mai departe. Dacă mai stăm mult, n-o să mai avem ce face. Şi în acest context trebuie să valorificăm aurul pe care îl avem, cât se mai poate. Orice proiect strategic poate fi finalizat nu numai promovat de o persoană sau o firmă. Întotdeauna un proiect strategic înseamnă ceva de anvergură şi în spatele unui proiect strategic întotdeauna trebuie să fie un grup şi mi se pare că cei care iubesc economia românească, cei care vor dezvoltare acum, perfomanţă la nivel mondial, trebuie să sprijine acest proiect de la Roşia Montană.
Ioana PITICARIU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Marius Bațu, fost membru al legendarei Pasărea Colibrii, a trecut la cele veșnice: „Un artist deosebit, o voce minunată”

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Marius Bațu, fost membru al legendarei Pasărea Colibrii, a trecut la cele veșnice: „Un artist deosebit, o voce minunată” Zi neagră în lumea muzicală din România. Marius Bațu, un artist deosebit cu o voce minunată, fost membru al legendarei Pasărea Colibrii, a trecut la cele veșnice. Anunțul decesului a fost făcut de Nicu Alifantis. Citește […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea