Rămâi conectat

Politică Administrație

Consilierii județeni au votat în unanimitate bugetul pentru anul 2013. Vezi unde vor merge cele 300 de milioane de lei!

Bogdan Presecan

Publicat

în

Consiliul Județean Alba, întrunit luni, 25 februarie 2013, a adoptat în unanimitate bugetul general al județului. Acest lucru reprezintă o premieră, întrucât consilierii PDL și PNL care formează majoritatea în cadrul consiliului, dar și cei ai PSD și PPDD aflați în opoziție, au votat “la unison” modul în care vor fi împărțiți banii județului în acest an.

Astfel, dint-un total de 295.344.000 lei cât reprezintă bugetul pe anul în curs, 185.700.00 de lei vor fi alocați în pentru investiții în infrastructura rutieră, în sistemul de sănătate și pentru relocarea și eficientizarea funcționării mai multor instituții aflate în subordinea consiliului județean. Au fost alocate sume importante pentru cultele religioase, activitatea sportivă și culturală, precum și diferite unități administrativ-teritoriale locale, pe care vi le vom prezenta ulterior în materiale de presă detaliate.

Președintele CJ Alba Ion Dumitrel a explicat și a punctat pe scurt modul în care a fost împărțit bugetul, mulțumind totodată tuturor consilierilor pentru comportamnetul exemplar de care au dat dovadă la votul acordat proiectelor în ședința de astăzi:

“Sunt aproximativ 300 de miliarde de lei vechi pentru infrastructura rutieră, cele mai importante investiții aprobate astăzi sunt cele de la Galda / Poiana Gălzii – 17 kilometri de drum, cel de la Teleac – 2 kilometri, interiorul localităților Roșia de Secaș, Spring, Ohaba, Ungurei și sistemul microregional de la Vingard, Șpring, Cunța, Drașov, Doștad și care se continuă în 2014 până la Câlnic și Răhău.

Circa 7.000.000 de lei vor fi investiți în infrastructura de sănătate. Vor fi realizate reparații capitale la secția de psihiatrie, care se va muta din Cetate, de lângă Catedrala Reîntregirii, în clădirea DJPCAS, eliberată după transferarea Direcției în clădirea “Proiectărilor”. De asemenea, au fost alocați bani pentru reparații și extindere la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) Alba – un proiect susținut moral și de domnul Raed Arafat, de asemenea pentru reparația capitală a Secției de boli infecțioase de vizavi de ziarul Unirea, unde am demarat lucrări de anul trecut.

Avem pregătită reparație capitală la Spitalul Județean Alba. Aici intenția noastră este să mutăm Ambulatoriul la înapoi la Spitalul Județean, pentru că în acest mod este mult mai eficientă activitatea medicilor. Vom demara reparații la secțiile de Chirurgie Generală și Urologie. Acestea sunt câteva dintre lucrările de investiții pe care le avem bugetate pentru Spitalul Județean”

În ceea ce privește alte proiecte bugetate, se referă la realocarea unor instituții publice. “Vrem să eliberăm Centrul Militar și să îl mutăm unde este acum Școala Populară de Arte și avem deja finanțările pregătite. Școala Populară de Arte să se mute unde există acum Comisia pentru Persoane cu Handicap, pe strada București, iar Comisia se mută la “Proiectări”, împreună cu Direcția de Protecție a Copilului. Pregătim aceste spații și mutări pentru că și Consiliul Județean va trebui să părăsească spațiile pe care le ocupă acum de la Curtea de Apel, ca această instituție regională să se dezvolte. Noi ne-am dori ca aceste demersuri să se realizeze până la sfârșitul anului acesta, dar în ceea ce privește mutarea noastră și eliberarea este greu să spunem dacă vom reuși, pentru că investiția de la Centrul Militar Județean este una pretențioasă.

Modernizăm sala de la Tetrul de Păpuși “Prichindel” unde va fi amenajat și un cinematograf. De asemenea, vom finaliza lucrările la “Casa Artelor”. Vom începe lucrările de reabilitare la spațiile unde funcționează acum Spitalul de Psihiatrie, unde vom amenaja o bibliotecă și Tetrul de proiecte.

Vom continua să sprijinim activitatea sportivă, împreună cu Primăria Blaj pentu volei, cu Primăria Sebeș pentru handabal, cu Universitatea “1 Decembrie” pentru baschet, dorim să dezvoltăm și un parteneriat pentru sport olimpic cu Aiudul.

În ceea ce privește cultura, vom reporni anul acesta și Festivalul Dilema, din care dorim să facem un brand cultural al județului Alba.

Vom continua parteneriatul cu Academia Română, cu Uniunea Scriitorilor, vom dezvolta un parteneriat și cu Uniunea Artiștilor Plastici.

Referitor la repartizarea sumelor pe unități administrative, procedura a fost trensparentă, s-a făcut împreună cu fiecare grup din CJ Alba și cu primarii. Se vor aloca 15,6 milioane de lei și mai avem o sumă de 9,7 milioane de lei noi care vor fi repartizați în vară în funcțiile de nevoile și prioritățile pe care le vor avea atunci”, a prezentat Ion Dumitrel, pe scurt, bugetul adoptat astăzi de consilierii județeni.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Modernizarea sediului Primăriei Mirăslău pentru eficientizare energetică: Investiție de peste 1 milion de lei

Bera Larisa

Publicat

în

Modernizarea sediului Primăriei Mirăslău pentru eficientizare energetică: Investiție de peste 1 milion de lei Administrația comunei Mirăslău, a scos licitația, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, care prevede modernizarea și eficientizarea energetică a clădirii sediului primăriei. Citește și: Dezvoltarea sistemului informatic în primăria comunei Doștat: Licitație lansată pe SEAP pentru simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea