Rămâi conectat

Actualitate

Peste 300 de profesori din judeţ au primit o doză consistentă de speranţă şi respect din partea rectorului Andrei Marga

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Profesorul Andrei Marga, rectorul Universităţii Babeş Bolyai din Cluj-Napoca, a ţinut vineri seara, la Vila Elisabeta din Alba Iulia, în faţa a peste 300 de profesori, liberali, social-democraţi sau pur şi simplu admiratori ai maestrului, un veritabil curs în care a definit clar rolul educaţiei şi al profesorului român în contextul istoric european actual, bulversat de continue transformări şi răsturnări ale valorilor de bază. Sosit la Alba Iulia la invitaţia femeilor liberale, în special la invitaţia prof. Elena Ignat, membră în Biroul Central al OFL, rectorul UBB a fost întâmpinat de toată conducerea liberalilor din judeţ, în particular de deputaţii PNL de Alba Teodor Atanasiu şi Călin Potor. Profesorul Andrei Marga este membru în Biroul Naţional al PNL. Insistând asupra faptului că reforma în Educaţie trebuie să fie făcută împreună cu profesorii, nu împotriva lor, rectorul a condamnat din start legea actuală a Educaţiei, considerând-o excesiv de birocratică. În opinia profesorului clujean, cei trei piloni de bază pentru programul educaţional din România trebuie neapărat să fie reprezentat de competenţe, abilităţi de bază şi valori. Andrei Marga a apreciat faptul că la baza programului de reformă în educaţie stau valoarea şi demnitatea cadrului didactic. Rectorul UBB a vorbit şi despre programele educaţionale din SUA şi Franţa, amintind că la noi se iau decizii în Educaţie fără a ţine seama de ceea ce se întâmplă dincolo de graniţele ţării. Oferind spre exemplu Planul Obama-Biden în educaţie, Marga a subliniat obiectivele majore ale acestuia: dezvoltarea educaţiei timpurii, consolidarea profesională şi salarială a meseriei de dascăl, standarde înalte de performanţă şi o mai bună folosire a resurselor.

„În ţara noastră, Guvernul şi preşedintele Băsescu minimalizează Franţa, dar nu trebuie să uităm că atunci când au fost tăiate salariile dascălilor, ambasadorul Franţei a spus că, dacă se întâmpla aşa ceva acolo, profesorii ar fi ieşit cu toţii în stradă. Din 1999 încoace, Franţa a avut creştere economică, în medie, de 1,9 la sută, deci iată că nu poate fi vorba de o criză economică mondială, aşa cum ni se spune la noi în ţară. În 2010, 75 de miliarde de euro au mers spre educaţie. Nu trebuie să uităm că Franţa este a treia ţară în clasamentul absorbţiei de fonduri, după SUA şi China. E prima destinaţie turistică a lumii, asta în timp ce în România, de 3 ani, nu există reformă în Educaţie”, a spus Marga. El a mai spus că în Franţa există o lege împotriva discriminării de vârstă a dascălilor. Ei se pensionează atunci când simt că nu mai pot, nu sunt obligaţi să iese la pensie. În ţara noastră, nivelul învăţământului este asemeni celui din Muntenegru şi Bosnia-Herţegovina, dar totuşi absolvenţii români fac faţă în confruntarea cu cei din alte ţări. Prof. Marga susţine că, la noi, dacă profesorul e motivat, nu mai e nevoie de evaluarea capacităţii sale, deci trebuie regândit sistemul. E foarte uşor să desfiinţăm şcoli, dar ele pot fi apoi greu reînfiinţate. Marga a subliniat faptul că, la nivelul Parlamentului European, se va propune să se interzică, în toate ţările UE, adoptarea Legii Educaţiei prin asumare, asta după ce la noi s-a întâmplat acest lucru.
Evident, nu au lipst şi momentele de… sinceritate vizavi de competenţele foştilor colegi sau studenţi. Astfel, respectabilul profesor a recunoscut că nu mai ştie niciun absolvent de la Babeş Bolyai care să-şi fi renegat teza de doctorat, cu referire directă la prim-ministrul Boc, ce a făcut un lobby puternic pentru Parlamentul unicameral, după ce studiile de drept constituţional şi le-a absolvit la UBB cu o pledoarie în favoarea Parlamentului bicameral. În plus, profesorul Marga a dezvăluit faptul că unul dintre consilierii preşedintelui Băsescu, ce se ocupă acum cu formularea unor amendamente la Constituţia României, este un inginer zootehnist care a absolvit dreptul constituţional la fără frecvenţă, iar examenul la materia de bază – dreptul constituţional! – l-a luat abia a cincea oară cu nota…5! „Educaţia universitară de la Cluj nu este ceea ce vedeţi acum la TV, prin exponenţii politici. De altfel, şi judeţul Alba a trimis la Ministerul Educaţiei un exponent de…nădejde”, a comentat maliţios rectorul UBB, Andrei Marga, cu referire la secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Oana Badea. În discursul său, Teodor Atanasiu a declarat că „USL pune accent deosebit pe educaţie. Sperăm ca Traian Băsescu să fie ultimul preşedinte needucat al ţării. Cât timp educaţia va fi condusă de noi, nu se va întâmpla să se promită dascălilor că vor avea salarii cu 50 la sută mai mari şi ele să fie tăiate cu 25 la sută. Nu se va întâmpla să li se spună dascălilor că muncesc puţin şi au vacanţă cam mare….Vă dorim să rămâneţi aceiaşi oameni, mult succes!” Prof. Andrei Marga a fost prezentat de Elena Ignat ca unul dintre cei mai buni miniştri ai Educaţiei din toate timpurile, care se bucură de apreciere în ţară, dar mai ales în străinătate, asta pentru că noi suntem îndemnaţi mereu de cei care ne conduc să nu ne recunoaştem valorile. Deputatul Călin Potor a amintit că „avem nevoie de şcoală, trebuie să fim instruiţi. O ţară care nu are sănătate şi învăţământ nu are nimic”. În cadrul evenimentului s-a desfăşurat Gala premianţilor, prilej cu care liceenii de nota 10 din Alba Iulia au primit din partea PNL diplome, flori şi premii în bani. De la Colegiul „Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia: Andrada Ailenei, Alexandra Trifon, Ioana Pârg, Cezara Busuioc, Clarisa Slevaş Stanciu, Cornelia Cătăliciu, Roxana Ursu, Marius Negru, Iulia Todică, Mădălina Nistor, Daniela Vlad, Diana Indreiu, Claudia Ispas, Ionela Medrea şi Ioana Todoran. De la Liceul de muzică şi arte plastice: Tudor Marcu, Ana Maria Salcu, Andrei Lazăr şi Daniel Borteş. De la Liceul sportiv din Alba Iulia: Mădălina Vasiu, Andreea Enache, Robert Jurcă şi Vanesa Gomboş.

Nicoleta IDITA-TOMUŢA
Adriana DURIGĂ


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

18-19 iulie 2024 | COD GALBEN de FURTUNĂ în Alba și alte județe din țară: Vijelii, grindină, descărcări electrice și averse torențiale

Ziarul Unirea

Publicat

în

18-19 iulie 2024 | COD GALBEN de FURTUNĂ în Alba și alte județe din țară: Vijelii, grindină, descărcări electrice și averse torențiale ANM A emis joi dimineața o avertizare meteo cod galben de furtună valabil în Alba și alte județe din țară, în intervalul 18 iulie, ora 10 – 19 iulie, ora 02. Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea