Rămâi conectat

Ştirea zilei

Alba Iulia – model de bună practică şi gazdă pentru dezbaterea Strategiei Dunării

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, s-a aflat ieri la Alba Iulia unde a participat la dezbaterile forumului internaţional privind strategia Dunării, găzduit în Cetatea Alba Carolina timp de două zile, în perioada 16-17 mai 2011. „Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării este o prioritate majoră pentru Guvernul României şi trebuie să răspundă la nevoile de zi cu zi ale cetăţeanului. (…) Strategia Dunării e unul dintre proiectele cu care m-am identificat, mă bucur că începem cu dreptul şi că Alba Iulia este un reper în această dinamică europeană”, a spus ministrul de externe Teodor Baconschi care este şi preşedintele Forumului Naţional pentru implementarea Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării. Alba Iulia Business Forum – „Oraşe şi Regiuni Inteligente şi Durabile”, eveniment organizat în parteneriat cu primăria oraşului Alba Iulia, Consiliul Judeţean Alba, Institutul World Trade Center şi Fundaţia Steinbeis din Baden-Württemberg, face parte din seria de evenimente care se subsumează angajamentelor pe care România şi le-a asumat în cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării – model de cooperare regională la nivel european care implementează noul concept de coeziune teritorială inclus în Tratatul de la Lisabona. Iar organizatorii au considerat că Alba Iulia poate oferi un veritabil exemplu de bună practică pentru oraşele şi regiunile participante din ţările riverane Dunării – Germania, Austria, Ungaria, Serbia, Republica Moldova. „Ceea ce vedeţi acum la Alba Iulia nu e demult aşa, sunt câţiva ani, înainte Cetatea era un potenţial al oraşului care stătea nefolosit. (…) Aşa e şi Dunărea pentru România, o înzestrare, însă naturală, pe care România nu o poate fructifica la potenţialul pe care îl are de fapt”, a apreciat europarlamentarul Theodor Stolojan, prezent la dezbaterile de la Alba Iulia.
De fapt scopul evenimentului a fost crearea unei platforme de discuţii pentru toţi actorii interesaţi să dezvolte proiecte şi parteneriate strategice la nivel european, în cadrul strategiei dunărene. Evenimentul s-a adresat cu precădere mediului de afaceri din două regiuni de dezvoltare ale României (centru şi nord-vest), dar şi reprezentanţilor societăţii civile, federaţiilor şi sindicatelor din sectoarele de activitate vizate. Forumul Dunării găzduit la Alba Iulia s-a bucurat de prezenţa coordonatorilor naţionali ai Strategiei UE pentru Regiunea Dunării, coordonatorilor de domenii prioritare, unor reprezentanţi ai Comisiei Europene, ai Parlamentului European şi altor instituţii comunitare. La dezbateri au participat de asemenea Leonard Orban – consilier prezidenţial pentru Afaceri Europene, Vasile Puşcaş – fost negociator şef al României cu UE, Sorina Plăcintă – deputat PDL, Mircea Hava – primarul municipiului Alba Iulia, Ion Dumitrel – preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Andrei Andreicuţ – mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.
Agenda Forumului a cuprins sesiuni plenare, în cadrul cărora au fost abordate teme, acţiuni şi proiecte prioritare din cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării şi grupuri de lucru tematice pe următoarele subiecte: turism, cultură, sănătate, cercetare, inovare, industrie, energie regenerabilă, finanţare şi modalităţi de implementare. România este co-iniţiatoarea acestui proiect regional, alături de Austria.
Ioana PITICARIU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO | Mark Hancheș, mândria Școlii Gimnaziale Ciugud: A luat 10 la matematică, la Evaluarea Națională 2024 și vrea să studieze matematică-informatică la HCC

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mark Hancheș, mândria Școlii Gimnaziale Ciugud: A luat 10 la matematică, la Evaluarea Națională 2024 și vrea să studieze matematică-informatică la HCC Mark Hancheș este mândria Școlii Gimnaziale Ciugud. Tânărul a luat 10 la matematică la Evaluarea Națională 2024 și vrea să studieze mai departe matematică-informatică la HCC. Citește și: FOTO | Țupu Miruna și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea