Rămâi conectat

Actualitate

O nouă politică înseamnă o nouă perspectivă pentru dezvoltarea uzinei şi a oraşului

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

– Domnule Nicolae Conţan, recent aţi făcut o prezentare a principalelor produse ale unităţii comerciale pe care o conduceţi de 2 ani de zile. Vă rugăm să faceţi cunoscut cititorilor ziarului „Unirea” ce reprezintă UM Cugir ca şi componentă a sectorului industriei de apărare?
– S.C. Uzina Mecanică Cugir, ca filială a C.N. ROMARM, îşi desfăşoară activitatea în cadrul sectorului producţiei de apărare având ca obiect principal de activitate fabricarea armamentului şi muniţiei. Nomenclatorul de fabricaţie cuprinde o gamă de produse care înseamnă muniţie de aproape toate tipurile, muniţie NATO, armament, accesorii, piese de schimb, consumabile ş.a.
– De mai multă vreme societatea se află într-un amplu proces de restructurare. Cum s-au finalizat până acum direcţiile de acţiune ale unităţii în acest domeniu?
– Justeţea măsurilor de restructurare a fost dovedită de evoluţia ulterioară a condiţiilor de piaţă, respectiv de recâştigarea unor pieţe şi intrarea pe noi pieţe apărute ca urmare a aplicării politicilor militare atât externe cât şi la nivel naţional prin aderarea României la NATO şi Uniunea Europeană. Astfel, dacă anul 2007 situa uzina cu un minim „istoric” de 542 salariaţi, faţă de 16.000 salariaţi în perioada 1995 – din care o medie de 317 salariaţi erau protejaţi prin ordonanţă de guvern din cauza lipsei de încărcare cu comenzi, interesul crescut pentru produsele fabricate la Cugir şi calitatea acestora au condus la încheierea primului contract consistent care a dat semnalul revigorării unităţii. În acelaşi timp, seriozitatea privind respectarea termenelor şi condiţiilor impuse de beneficiari în contractele încheiate au însemnat atuul care a determinat un trend crescător al activităţii.
– Ce au însemnat aceste mutaţii pentru Uzina Mecanică Cugir?
– În primul rând, o evoluţie a cifrei de afaceri în ultimii trei ani şi în perspectivă, creşterea numărului de personal corelat cu creşterea productivităţii muncii, indicator asigurator de progres aflat în centrul preocupărilor şi în prezent. Acest trend crescător se menţine şi în 2011, an în care se estimează o creştere a cifrei de afaceri cu 10 – 20%, iar ofertele comerciale pentru perioada următoare estimează o cifră de afaceri în creştere cu 6 – 8% în 2012 faţă de 2011, la un număr de aproximativ 1.110 salariaţi.

Am fost, de asemenea, preocupaţi de optimizarea şi eficientizarea producţiei prin reducerea costurilor de fabricaţie, corelat cu menţinerea şi creşterea capacităţilor de producţie. Totodată am avut în atenţie realizarea unor programe de investiţii axate pe retehnologizarea şi modernizarea unor sectoare care să reducă costurile cu utilităţile şi îmbunătăţirea microclimatului de lucru.
– Cum caracterizaţi evoluţia societăţii în 2010?
– Anul 2010 a fost anul în care am demarat producţia pentru cartuşul NATO  de 5,56 mm, dar şi anul în care am pus bazele atelierului de maşini cu comandă numerică şi punerea lui în funcţiune. Este anul în care am derulat un volum al investiţiilor de 2.432.000 lei, iar pentru 2011 ne-am propus investiţii de peste 12 milioane lei cu destinaţia de a reduce costurile (refacere reţele apă şi canalizare) precum şi retehnologizarea prin achiziţionarea de maşini şi utilaje.
– Ce ne puteţi spune în legătură cu relaţiile comerciale ale societăţii cu partenerii săi?
– Mai întâi, vreau să vă spun că avem satisfacţia că am obţinut recunoaşterea oficială a seriozităţii noastre în relaţile comerciale din partea reprezentanţilor guvernamentali americani. Doresc să precizez, de asemenea, că toată producţia marfă realizată în această perioadă a fost vândută, beneficiarii noştri fiind exclusiv externi.
– Domnule director general, unitatea dispune încă de un număr considerabil de active nevalorificate. Ce v-aţi gândit să faceţi pe viitor cu aceste active?
– Pe lângă acţiunile de creştere a cifrei de afaceri, suntem preocupaţi şi de valorificarea activelor excedentare rămase ca urmare a restructurării profilului de fabricaţie. Am hotărât să oferim aceste active potenţialilor investitori care doresc să demareze sau să-şi extindă afacerile pe platforma industrială UMC I. Acţiunea va avea efect benefic atât pentru uzină, întrucât constituie o importantă sursă de venituri, cât şi la nivelul localităţii, deoarece va permite crearea de noi locuri de muncă şi diversificarea activităţilor economice în zonă.
– Cum aproape toate sectoarele de activitate în  vremuri de criză se confruntă cu diverse probleme are şi UMC neîmplinirile sale?
– Una din marile probleme cu care se confruntă societatea sunt datoriile istorice care depăşesc cifra de 100 de milioane de dolari, influenţa acestora face ca uzina să înregistreze an de an penalităţi la activitatea de exploatare cât şi la indicatorii financiari. Vreau să vă spun că, fără influenţa penalităţilor şi majorărilor de întârziere calculate, urmare a datoriilor, societatea ar obţine un profit consistent. Or, plata acestor datorii istorice ar însemna o perioadă de 40 – 50 de ani.
– Cum vedeţi rezolvată această situaţie?
– Considerăm necesare promovarea şi adaptarea unui act normativ care să permită anularea datoriei pe care uzina o are faţă de Ministerul Finanţelor Publice ca garant al unui credit extern ce a fost angajat pentru modernizarea fabricaţiei de muniţie şi armament prin asimilare de modele NATO. Vreau să vă spun că la volumul debitului de bază s-au adăugat penalităţi de 300%, făcând imposibilă achitarea acestor datorii. Iar pentru că tot vorbeam de neîmpliniri, vreau să aduc în atenţie o altă situaţie cu care ne confruntăm. Considerăm că este important să se modifice actele normative referitoare la încadrarea în condiţii de muncă speciale şi deosebite pentru unele categorii de actuali şi foşti salariaţi ai uzinei care beneficiază de aceste prevederi, dar nu figurează în anexa în care sunt nominalizate societăţile comerciale beneficiare.
– Administratorul special de la UMC şi Fabrica de Arme, dl Radu Roşian a făcut recent declaraţii privind calitatea d-voastră de bun manager, dovedită prin fapte în funcţia pe care o deţineţi. Cum comentaţi aprecierile în contextul în care v-aţi înscris în Partidul Democrat Liberal?
– Cred că am făcut o alegere potrivită având în vedere că, de doi ani de când sunt director, uzina a obţinut rezultate pozitive, poate cele mai bune după 1989. Sunt rezultate ce au dat încredere şi au creat speranţe din partea salariaţilor şi nu numai a lor. Sunt multe de făcut, de la ştergerea datoriilor, la rezolvarea grupelor de muncă, la o nouă perspectivă a uzinei. Opţiunea politică sunt convins că-mi oferă o perspectivă favorabilă de rezolvare a unei alte probleme cum ar fi obţinerea de subvenţii pentru investiţii ca surse de maximă importanţă pentru a continua ascensiunea întreprinderii.
Am lucrat bine în echipa proguvernamentală, s-au obţinut rezultate bune în plină criză şi sunt convins că noua poziţie politică îmi va oferi prilejul să fac împreună cu administratorul special Radu Roşian şi cu sprijinul personalităţilor politice ale PDL, multe lucruri bune pentru uzină şi oraş.
– Domnule Nicolae Conţan, vă mulţumesc pentru interviu şi vă doresc succes!
Constantin PREDESCU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

18-19 iulie 2024 | COD GALBEN de FURTUNĂ în Alba și alte județe din țară: Vijelii, grindină, descărcări electrice și averse torențiale

Ziarul Unirea

Publicat

în

18-19 iulie 2024 | COD GALBEN de FURTUNĂ în Alba și alte județe din țară: Vijelii, grindină, descărcări electrice și averse torențiale ANM A emis joi dimineața o avertizare meteo cod galben de furtună valabil în Alba și alte județe din țară, în intervalul 18 iulie, ora 10 – 19 iulie, ora 02. Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea