Rămâi conectat

Actualitate

Protest al angajaților cinematografului „Dacia” din Alba-Iulia, membrii ai Sindicatului RomâniaFilm, în faţa sediului Ministerului Culturii

Bogdan Presecan

Publicat

în

Peste 100 de membri ai Sindicatului Liber RomâniaFilm protestează astăzi în faţa sediului Ministerului Culturii din Capitală, sindicaliştii fiind „echipaţi” cu un sicriu, colivă şi lumânări, ca „simbol al morţii cinematografiei” în mandatul actualului ministru al Culturii, Puiu Haşotti”, anunță Mediafax.

Potrivitei sursei citate, sindicaliştii cer menţinerea salariului şi păstrarea locurilor de muncă, dar şi stoparea procedurilor de trecere a unor cinematografe din administrarea RADEF în cea a autorităţilor locale. La protest sunt prezenţi angajaţi ai RADEF de la cinematografe precum „Patria” din Bucureşti, „Victoria” din Târgu-Jiu, „Modern” din Piteşti şi „Dacia” din Alba-Iulia.

Sindicaliştii susţin actuala conducere a Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor (RADEF) RomâniaFilm – o instituţie aflată în subordinea Ministerului Culturii -, asigurată de Marius Iuraşcu, şi spun că se opun „intereselor” ministrului Culturii, Puiu Haşotti, care intenţionează să îl aducă la conducerea Consilului de Administraţie (CA) al RADEF pe Maxim Meca, fost director al regiei şi de activitatea căruia se leagă „cea mai rea perioadă” a instituţiei.

În acest sens, cei peste 100 de membri ai Sindicatului România Film protestează faţă de decizia ministrului Puiu Haşotti, care prin ordinul 2483 din 19 septembrie, a schimbat CA al RADEF. Prin respectivul ordin au fost revocaţi din funcţia de membru al CA Alexandru Ungureanu, Nicolae Radu-Cristian şi Gheorghe Bălăşoiu. În locul acestora, în CA al RADEF, au fost numiţi Emanuela Elena Pendiuc, în calitate de reprezentant al Ministerului Culturii, Irina Margareta Nistor şi Maxim Meca.

Imaginea stării în care se află în prezent cinematografia românească este simbolizată de protestatari printr-un sicriu deschis, în care o persoană cu o mască scheletică ţine în mână o cruce şi o lumânare. Pe cruce este scris „Cinematografia română RomâniaFilm; n. 1950 – 2012?”. Lângă sicriu sunt aşezate două coroane şi o colivă, iar pe panglica uneia dintre coroane scrie „Ministerul Culturii”. De asemenea, unii dintre protestatari ţin în mâini lumânări.

După circa o jumătate de oră de la începutul protestului (ora 10.00), Maria Bikfalvi, preşedintele Sindicatului RADEF RomâniaFilm, i-a anunţat pe protestatari că ministrul Culturii intenţionează să primească în audiență pe reprezentanții protestatarilor.

Articol integral pe Mediafax.ro

Foto: Silviu Matei Mediafax


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi vremea până în 26 august 2024: Un nou val de căldură în România, cu temperaturi de peste 35 de grade şi disconfort termic. Prognoza meteo de la ANM, pentru următoarele patru săptămâni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum va fi vremea până în 26 august 2024: Un nou val de căldură în România, cu temperaturi de peste 35 de grade şi disconfort termic. Prognoza meteo de la ANM, pentru următoarele patru săptămâni Meteorologii ANM au emis vineri, 26 iulie, prognoza meteo pentru intervalul 29 iulie – 26 august 2024. Potrivit specialiștilor, la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea