Ouăle cu coaja crăpată sau lovită trebuie retrase din comerţ
Dr. Ioan Tătucu, purtătorul de cuvânt al DSVSA Alba, a făcut precizări importante în privinţa modului în care se comercializează ouăle cu prilejul apropiatelor sărbători de Paşti. Astfel, ouăle destinate comercializării se vor transporta numai în mijloace auto autorizate sanitar-veterinar.
Acestea trebuie să fie marcate cu un număr distinctiv, cod identic cu cel al exploataţiei. Marcajul trebuie să fie lizibil şi să aibă o înălţime de cel puţin 2 mm. Numărul distinctiv este compus din urmatoarele: cifra 0, 1, 2 sau 3 – reprezintă modul în care au fost crescute şi hrănite găinile, urmată de codul de ţară (RO), judeţul şi alte trei cifre, care corespund codului exploataţiei: 0 – producţie ecologică; 1 – sistem extensiv, oul provine de la găini crescute în aer liber, dar hrana lor nu este neapărat ecologică; 2 – la sol, ouăle provin de la găini crescute în ferme, dar în hale, la sol, hrănite cu furaje clasice; 3 – în baterii, ouăle provin de la găini crescute în baterii. De exemplu, un ou poate fi marcat astfel: 0 – RO – AB – 001.
Suplimentar, ouăle de provenienţă românească sunt marcate şi cu data valabilităţii minime care trebuie stabilită la maxim 28 de zile de la ouat. Atunci când se indică perioada de ouat, aceasta se stabileşte începând cu prima zi a acestei perioade. Pentru ouăle provenite din alte ţări, codul se compune din: cifra care defineşte metoda de creştere (0,1, 2 sau 3), codul de ţară şi un număr de identificare definit de ţara respectivă, prin care se identifică unitatea de producţie.
Ouăle valorificate de către producătorii particulari vor fi examinate ovoscopic de către personalul veterinar din cadrul circumscripţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor. Este interzisă comercializarea ouălor cu coaja crăpată sau lovită, acestea vor fi retrase de la vânzare şi vor fi dirijate pentru valorificare în scopuri tehnice, confiscare sau distrugere. Ouăle proaspete prezintă coaja cu aspect mat, rugos, comparativ cu ouăle vechi la care coaja este lucioasă şi netedă. La un examen simplu a densităţii în apă de robinet, ouăle proaspete trebuie să rămână la fundul vasului în care sunt puse, cu axul longitudinal paralel cu fundul vasului sau acesta să formeze cu fundul vasului un unghi de maxim 30-45 grade.
Robert GHERGU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
Festivalul Internațional de Teatru „Povești” 2024 debutează la Alba Iulia în luna mai
Festivalul Internațional de Teatru „Povești” 2024 debutează la Alba Iulia în luna mai Ioana Bogățan: „Festivalul și publicul suferă de fapt pentru că, de multe ori, trebuie să renunțăm la anumite spectacole deoarece nu avem săli cu dotările tehnice de care este nevoie” În luna mai, la Alba Iulia se desfășoară Festivalul Internațional de Teatru […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Martorii de bord – Care sunt cele mai importante semne din tabloul de bord al maşinii
-
Sănătatea și naturăacum 3 zile
Efectele miraculoase ale ceaiului negru: Ajută la slăbit, combate ridurile și menține dantura sănătoasă
-
Actualitateacum 20 de ore
Micii producători, taxați de la 1 iulie 2024 pentru transportul propriilor produse la piață: Noul impozit este impus de ANAF
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
15 Mai: Ziua Naţională a Medicului Veterinar
-
Opinii - Comentariiacum o zi
16 mai – Cuviosul Teodor cel Sfințit, un mare sfânt al cărui nume îl poartă foarte mulţi români
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
13 mai: Sfânta Glicheria. Povestea muceniței aruncată la fiare sălbatice, pentru că a refuzat să aducă jertfe idolului lui Zeus. Din moaștele ei a izvorât mir tămăduitor, care vindeca toate bolile