Comuna Meteş – un şantier continuu
– Domnule primar, au trecut iată doi ani şi jumătate de când sunteţi primar al comunei Meteş. După cum am observat, localitatea începe să arate din ce în ce mai bine. Sunteţi mulţumit de ceea ce aţi realizat?
– Ţinând cont de ceea ce a fost la nivelul comunei Meteş în anul 2008, coroborat cu criza în care se află România, pot să spun că sunt foarte mulţumit de ceea ce s-a realizat în aceşti doi ani şi jumătate. Aş aminti aici doar câteva dintre realizările făcute până acum: extinderea iluminatului public cu 16 kilometri şi 420 de becuri, staţii de autobuz, parcuri de joacă, introducerea internetului în primărie şi în comună, dotarea Primăriei cu computere, amenajarea a peste 15 kilometri de drum comunal, astfel încât în prezent cca. 100 de familii pot merge cu maşina acasă, ceea ce înainte de 2008 era pentru ei doar un vis. Alte realizări importante sunt: finalizarea asfaltării a 7 kilometri de asfalt în Ampoiţa, prin programul SAPARD, modernizarea şcolii din Presaca Ampoiului, reabilitarea şcolii din Tăuţi, construcţia unui dispensar în Presaca Ampoiului, unde în prezent funcţionează un cabinet stomatologic, precum şi doi medici de familie; modernizarea sediului Primăriei Meteş şi multe altele. Şi chiar dacă nu se vede cu ochiul liber, pot să vă spun că am reuşit întabularea mai multor obiective din domeniul public şi privat al comunei Meteş, precum şi evaluarea acestora.
– În prezent mai aveţi şi alte proiecte sau lucrări în derulare?
– Da, sunt foarte încântat, deoarece în prezent comuna Meteş este într-un şantier continuu. În maximum două – trei săptămâni, sper că vom finaliza lucrările de extindere şi modernizare la căminele culturale din Presaca Ampoiului şi din Poiana Ampoiului, precum şi lucrările de reabilitare termică la şcoala din Ampoiţa. În circa două luni cred că vom finaliza şi lucrările de modernizare la şcoala din Meteş. De asemenea, se lucrează la construcţia unui nou camin cultural în satul Tăuţi, cămin care atunci când va fi gata va fi cel mai mare şi cel mai frumos cămin cultural din judeţul Alba, având cca. 1400 mp. Recent am reuşit să obţinem, pe Ordonanţa 577 a Guvernului României, 7 miliarde de lei vechi pentru investiţia “Introducere apă potabilă în satele Poiana Ampoiului şi Presaca Ampoiului, precum şi 4 miliarde de lei vechi pentru asfaltarea a 4,5 km la drumul care duce în satele Lunca Ampoiţei şi Lunca Meteşului.
– Mai aveţi şi alte proiecte depuse, care aşteptaţi să fie aprobate?
– Da. Am depus un proiect pe Măsura 3.2.2, pentru asfaltarea a 12,5 kilometri de drumuri comunale în satele Meteş, Poiana Ampoiului, Presaca Ampoiului, Tăuţi şi Văleni, proiect care a fost eligibil dar nu am prins finanţare, iar în prezent se află la Ministerul Dezvoltării, care urmează să-l aprobe şi sper ca până în toamnă să fie făcută licitaţia şi să ne apucăm de lucru. Este un proiect ambiţios, în valoare de 108 miliarde de lei vechi, fiind cel mai bun lucru care se poate întâmpla pentru locuitorii comunei Meteş.
– Ştiu că aţi insistat şi totodată aţi ajutat foarte mult oamenii pentru a depune proiecte pe Măsura 1.4.1. Câte proiecte sunt depuse actualmente din comuna Meteş?
– Vă pot spune, nu lipsit de modestie, că suntem poate singura comună din judeţ care a făcut proiectele pentru oameni în primărie, având în persoana domnului inginer Danciu Valer omul potrivit la locul potrivit. În prezent din comuna Meteş sunt depuse 145 de proiecte pe Măsura 1.4.1. Practic, la 145 de familii din comună le intră în casă în fiecare an câte 1500 de euro, ceea ce face să crească nivelul de trai al oamenilor pe care îi reprezint.
– Sunteţi un primar care vă implicaţi foarte mult şi în activitatea culturală a comunei. Ce ne puteţi spune despre acest domeniu important pentru viaţa meteşenilor?
– Încă de când am venit primar, am încercat să fac câte un grup folcloric în fiecare sat al comunei şi am organizat câte o sărbătoare mocănească în fiecare dintre acestea. Şi în acest an vom organiza, în a doua zi de Paşte, cea de-a 7-a ediţie a „Sărbătorii tradiţiilor presăcane”, ocazie cu care va fi inaugurat şi căminul cultural din Presaca Ampoiului. Totodată, în luna mai vor fi organizate două sărbători în Lunca Ampoiţei şi în Poiana Ampoiului (când va fi inaugurat şi căminul din Poiana Ampoiului), în luna iulie vom organiza Festivalul Secerişului în satul Ampoiţa, iar în 15 august vom organiza la Meteş „Sărbătoarea Mocanilor”.
– Domnule primar Ursaleş, constat, din cele ce mi-aţi prezentat până în prezent, că aveţi foarte multe realizări făcute într-un termen foarte scurt şi, în plus, şi pe timp de criză. Vă felicit şi fiindcă ne apropiem de încheierea interviului vă întreb: ce vă doriţi pe viitor?
– Pe viitor îmi doresc sănătate, putere de muncă şi să pot să duc la bun sfârşit tot ceea ce am început şi tot ceea ce mai trebuie făcut în comuna Meteş, pentru ca oamenii să fie mândri de mine şi mai ales de comuna în care trăim împreună. În acest sens, profit şi eu de această ocazie pentru a le ura tuturor locuitorilor comunei Meteş multă sănătate şi să le mulţumesc că
i-am simţit alături de mine în aceşti doi ani şi jumătate şi în acelaşi timp vreau să-i asigur ca voi fi în continuare acelaşi om hotărât şi sincer cu ei şi că o să-mi dau toată silinţa să nu-i dezamăgesc niciodată.
– Vă urez şi eu domnule primar multă sănătate şi putere de muncă pentru a putea duce la bun sfârşit tot ceea ce v-aţi propus.
Tinu MATEŞ
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Accident MORTAL pe DN 75, la Lupșa: Șoferul vinovat a fugit de la locul faptei. Bărbatul DECEDAT a fost găsit în șanț
Accident MORTAL pe DN 75, la Lupșa: Șoferul vinovat a fugit de la locul faptei. Bărbatul DECEDAT a fost găsit în șanț Un accident mortal a avut loc vineri seara la Lupșa, în județul Alba. Șoferul vinovat a fugit de la fața locului. Citește și: ACCIDENT rutier la Sebeșel: O vârstnică din Alba a ajuns […]