Istorie şi gastronomie regală, la Alba Iulia Alteţa-sa, Principesa Margareta a lansat în municipiul nostru o „Carte regală de bucate”
Recent, Galeria Municipală de Artă din Alba Iulia a fost gazda unui eveniment de excepţie: Alteţa-sa, Principesa Margareta şi-a lansat volumul intitulat „Carte regală de bucate”, apărut la Editura „Curtea Veche”, în prezenţa unui public foarte numeros. Lansarea face parte dintr-o serie de astfel de evenimente realizate în cadrul unui turneu prin mai multe oraşe ale ţării: Bucureşti, Timişoara, Cluj Napoca, Tg. Mureş etc. Prezenţa Alteţei-sale la Alba Iulia, dincolo de importanţa editorială, relevă şi importanţa pe care Casa Regală o acordă municipiului nostru, ca oraş al încoronării Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria, precum şi importanţa rezultată din legătura sufletească a Regelui Mihai cu oraşul Unirii, încă de pe vremea când era Mare Voievod de Alba Iulia. Volumul a fost prezentat de Octavia Minoiu, reprezentanta Librăriilor Humanitas (şi o energică organizatoare), de conf.univ.dr. Diana Câmpan şi de doamna Mioara Pop, directoarea Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga”. Spaţiul nu ne permite să redăm ceea ce s-a spus despre această carte, care îmbină istoria şi jurnalul de călătorie cu… gastronomia, pentru că ea nu conţine doar reţete ale unor bucătari celebri de la curţile capetelor încoronate ale Europei şi de la cele ale unor mari case nobiliare, ci şi date despre personalitatea acestora. Practic, fiecare reţetă este însoţită de câte o poveste pe care Alteţa-sa a aflat-o cu ocazia vizitării (şi locuirii) în mai multe ţări: Marea Britanie, Franţa, Italia, Danemarca ş.a.
Despre propriul volum, Alteţa-sa a afirmat: „Titlul cărţii nu conţine nici o metaforă şi nici o ironie. Sunt fericită că vă pot oferi o carte de bucate, regală la modul propriu. Ştim cu toţii cât de importantă a fost şi rămâne, în ritualul şi acţiunile publice ale Casei Regale, ospitalitatea. De-a lungul sutelor de ani, Familiile Regale au adunat atâta tradiţie, frumos, calitate şi experienţă în comportamentul public, încât astăzi împărtăşirea lor este o binefacere. Desigur, a le oferi musafirilor tot ce este mai bun, mai preţios şi mai frumos este reflexul mândru al oricărei gazde, purtătoare de coroană regală sau nu. Dar, atunci când ospitalitatea îmbracă veşmintele simbolice ale unei întregi naţiuni, istorii, culturi sau tradiţii, ea are un înţeles şi o însemnătate în plus.” Celor ce nu cunosc prea multe despre Alteţa-sa trebuie să le dezvăluim şi faptul că Principesa Margareta patronează o fundaţie ce-i poartă numele şi care derulează o acţiune socială foarte eficientă. Iată, aşadar, un eveniment la Alba Iulia, în această primăvară ce abia prinde contur, care a bucurat pe toţi cei ce au putut fi prezenţi la eveniment (numai oameni de calitate), aşa cum s-au bucurat şi altădată, la prezenţa Majestăţii-sale Regele Mihai, a Majestăţii-sale Regina Ana de Bourbon-Parma şi la cea a Principelui Radu.
Ioan HĂNŢULESCU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Accident MORTAL pe DN 75, la Lupșa: Șoferul vinovat a fugit de la locul faptei. Bărbatul DECEDAT a fost găsit în șanț
Accident MORTAL pe DN 75, la Lupșa: Șoferul vinovat a fugit de la locul faptei. Bărbatul DECEDAT a fost găsit în șanț Un accident mortal a avut loc vineri seara la Lupșa, în județul Alba. Șoferul vinovat a fugit de la fața locului. Citește și: ACCIDENT rutier la Sebeșel: O vârstnică din Alba a ajuns […]