Actualitate
60% dintre profesorii din învățământ au fost imunizați. Ministrul Educației: „Avem elevi care ne-au dat o lecție, care s-au vaccinat din proprie inițiativa”
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat în cadrul unei emisiuni TV, faptul că 60% din profesorii din învățământ au fost imunizați. Acesta a apreciat numărul crescut al elevilor cu vârste între 16 și 18 ani care au decis să se imunizeze din propria inițiativă, afirmând că „ne-au dat o lecție”.
Ministrul a spus că, deși a început școala cu elevi fizic în clase, 40% dintre dascăli refuză să se vaccineze, iar unii fac și campanii antivaccinare.
„Am încheiat centralizarea raportărilor din toate școlile și universități. Ne-a adus un rezultat remarcabil din perspectiva vaccinării personalului din învățământ, peste 185.000 de de angajați din învățământ. 60% este procentul de vaccinare general. Iată că nu stăm așa de rău.
40% încă nu (s-au vaccinat – n.r.), unii au contraindicații medicale, alții nu doresc, ba fac și campanii antivaccinare. Cei mai mulți nu s-au concentrat pe subiect, au rezerve. Sunt convins că vom avansa, a declarat ministrul Educației.
Sorin Cîmpeanu a afirmat că o lecție a venit din partea elevilor care s-au vaccinat în număr destul de mare, peste 55.000.
„Avem elevi care ne-au dat o lecție. Nu am acum ultimele date, dar zilele trecute aveam 55.000 de elevi de 16, 17, 18 ani (13.000 de elevi de 16 ani, 17.000 de elevi de 17 ani și 25.000 de elevi de 18 ani). Cei mai numeroși sunt acei elevi care s-au vaccinat din proprie inițiativa. Nu sistemul, nu ministrul Educației a stimulat acest lucru.
Personal, am primit mii de mesaje prin care sunt somat să opresc necesitatea și campania vaccinării”, a precizat ministrul.
Sursa: digi24.ro

Actualitate
Amenzile pentru petrecăreții care fac zgomot trebuie aplicate și în mediul rural: Decizia CCR
Amenzile pentru petrecăreții care fac zgomot trebuie aplicate și în mediul rural: Decizia CCR
Legea pentru sancționarea faptelor de încălcare a ordinii și liniștii publice conține o prevedere care creează inegalitate între locuitorii din mediul rural și cel urban, a decis Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi.
„În esență, Curtea a reținut că art.2 pct.27) din Legea nr.61/1991 reglementează o contravenție în scopul asigurării respectării vieții private în sfera relațiilor dintre particulari, însă norma contravențională protejează drepturile persoanelor din mediul urban. Ca urmare, Curtea a reținut că între locuitorii din mediul urban și aceia din mediul rural se creează o inegalitate sub aspectul garantării liniștii în spațiul de locuit, element component al dreptului la viață privată. Tratamentul juridic diferit reglementat nu are la bază un criteriu obiectiv, de vreme ce rezultatul faptei ilicite – tulburarea liniștii – este același pentru toți locuitorii, indiferent că sunt în mediul rural sau urban”, se arată într-un comunicat CCR.
Judecătorii constituționali au decis astfel că este neconstituțională sintagma „în mediul urban” din cuprinsul art.2 pct.27) din Legea nr.61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice;
Articolul vizat prevede că reprezintă contravenție „organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social, în mediul urban”.
Sursa: stiripesurse.ro
Actualitate
FOTO VIDEO| Pompierii români intervin în condiții extreme în ajutorul colegilor francezi: Intervenția, îngreunată de temperatura ridicată și vântul puternic
FOTO VIDEO| Pompierii români intervin în condiții extreme în ajutorul colegilor francezi: Intervenția, îngreunată de temperatura ridicată și vântul puternic
Astăzi, 36 de pompieri români, cu 9 mijloace tehnice, continua misiunea de stingere în zona Quartier Le Frayot, din Sud-Vestul Franței, sub coordonarea ofițerului de legătură al țării gazdă.
Misiunile executate de către personalul modulului RO-GFFF-V constau în limitarea propagării incendiului la clădirile de locuit, menținerea unei linii de protecție între frontul incendiului și zona neafectată, precum și lichidarea focarelor ascunse.
Pentru gestionarea în cele mai bune condiții a intervenției, colegii noștri intervin cu autospeciale de stingere și o cisternă de 12.000 l care asigură autonomie sporită misiunilor de stingere.
Pompierii intervin în condiții extreme. Temperatura ridicată, umiditatea scăzută (sub 10%) și vântul care suflă cu putere îngreunează intervenția din teren a salvatorilor.
Misiunea de sprijin pe care România o oferă autorităților franceze aflate în lupta cu incendiile de vegetație s-a realizat prin deplasarea unui modul specializat de intervenție format din 77 de pompieri salvatori, cu mijloace de intervenție specifice.
Ajutorul se acordă în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul Republicii Franceze prin Mecanismul European de Protecție Civilă.
Actualitate
Ce se întâmplă dacă bursele elevilor nu sunt plătite. Ministrul Educației: Nu există mecanisme pentru a sancţiona neplata acestora
Ce se întâmplă dacă bursele elevilor nu sunt plătite. Ministrul Educației: Nu există mecanisme pentru a sancţiona neplata acestora
În România, nu există la acest moment, mecanisme pentru a sancţiona neplata burselor pentru elevi, spune ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.
Autorităţile locale sunt cele care trebuie să plătească bursele elevilor, mai susține ministrul Cîmpeanu. Spre deosebire de perioada dinainte de anul 2020, când aceste burse se plăteau din bugetul autorităţilor locale, acum banii aceştia vin de la bugetul de stat, conform news.ro.
„Nu plăteşti bursele elevilor, se numeşte deturnare de fonduri”, a arătat Cîmpeanu.
Ministrul Educației spune că este nevoie de existenţa unor mecanisme, la nivel de lege organică, pentru a putea sancţiona aceste situaţii în care nu se plătesc bursele sociale la care elevii au dreptul.
Întrebat despre cuantumul burselor sociale, ministrul a arătat că, în noul proiect, îşi propune ca acestea să aibă un cuantum de minim 250 de lei pentru bursele sociale iar acest cuantum să fie respectat.
„Bursele, nu doar cele sociale, sunt unul dintre cei patru piloni de bază, alături de o masă în şcoli, de programul naţional de reducere a abandonului în şcoli şi alături de soluţionarea problemelor de transport, asigurarea gratuităţii, pe de o parte, prin finalizarea proiectului din PNRR pentru achiziţia a 3.200 de microbuze, un număr echivalent cu numărul de unităţi administrativ-teritoriale”, a spus ministrul.
Cîmpeanu a precizat că toate aceste lucruri vor trebui să fie rezolvate. Îna cest sens va fi făcută o propunere de reformă a sistemului de alocare a burselor elevilor.
„Această reformă va presupune o creştere foarte importantă de buget şi va presupune şi cuantumuri minime care să fie garantate inclusiv prin existenţa unor mecanisme care să permită sancţionarea, rapid, a acelor situaţii în care elevii nu primesc acele burse sociale la care au dreptul”, a spus ministrul.
Sorin Cîmpeanu a mai anunţat că vom avea şi burse de încurajare a excelenţei, mult mai mari decât până acum, el amintind că până acum 3 ani existau burse de 6 lei sau 8 lei, ridicole, iar acum în momentul de faţă avem burse de 500 de lei pe lună, care vor fi mărite.
Ministrul a precizat că este nevoie de existenţa unor mecanisme, la nivel de lege organică, pentru a putea sancţiona aceste situaţii în care nu se plătesc bursele sociale la care elevii au dreptul.
„În momentul de faţă, nu există ( aceste mecanisme, nr), deşi începând cu anul 2020, bursele elevilor au fost asigurate, pentru prima dată, din bugetul de stat, iar în anul 2020, bugetul a fost de 270 de milioane de lei, în 2021, de 540 de milioane de lei, plus 105 milioane, la rectificarea bugetară iar anul acesta avem 1, 3 miliarde de lei. Avem practic o creştere de patru ori a bugetului de burse, de la bugetul de stat asigurate. Autorităţile locale trebuie să plătească aceste burse pentru că, spre deosebire de peroada dinainte de anul 2020, când aceste burse se plăteau din bugetul autorităţilor locale, acum banii aceştia vin de la bugetul de stat. Nu plăteşti bursele elevilor, se numeşte deturnare de fonduri”, a mai spus ministrul.
Sursa: stirileprotv.ro
-
Opinii - Comentariiacum 20 de ore
Mesaje de SFANTA MARIA 2022. Urări şi felicitări pe care le poţi transmite persoanelor care îşi serbează onomastica
-
Sănătatea și naturăacum 9 ore
Este mai important CUM și CÂND BEM APA decât CÂTĂ APĂ BEM. Cele mai bune 5 momente ale zilei în care să bei apă
-
Opinii - Comentariiacum 20 de ore
Mesaje de Sfânta Maria 2022. Ce felicitări, urări și SMS-uri le poți trimite persoanelor care își serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 11 ore
13 august: Ziua internaţională a stângacilor. Un fascinant aspect al diversităţii umane
-
Ştirea zileiacum 4 ore
VIDEO| Prima stație de încărcare a autovehiculelor electrice, inaugurată la Alba Iulia: Cine va plăti curentul și care sunt planurile de viitor
-
Sportacum 22 de ore
Record la AJF Alba, doar 18 minute a durat AGO! Discurs radical al antrenorului Alin Hancăș la nivel juvenil
-
Ştirea zileiacum 6 ore
13 august 2022, COVID-19 în Alba. 91 de noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ
-
Actualitateacum 23 de ore
Rectificare bugetară: Catre ce ministere merg cei mai mulți bani