500 de porci ascunși la Șard de un fermier argeșean cercetat pentru evaziune fiscală

500 de porci ascunși la Șard de un fermier argeșean cercetat pentru evaziune fiscală • DSVSA Alba a amendat firma cu suma totală de peste 40.000 de lei • Porcii „au zburat”

Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Alba a aplicat 4 amenzi însumând peste 40.000 de lei unei firme de creștere a porcilor din comuna argeșeană Drăganu, al cărei patron este cercetat într-un dosar de evaziune fiscală. Directorul DSVSA Alba, dr. Ioan Martin, a declarat în ședința Colegiului Prefectural Alba că în urmă cu două săptămâni autoritățile veterinare au fost anunțate de medicul veterinar concesionar din Șard, comuna Ighiu, că la adăpostul de la marginea satului a apărut un transport din județul Argeș cu 500 de porci.

Echipa trimisă la fața locului a constatat că nu existau niciun fel de documente pentru animalele respective – nici de transport, nici sanitar-veterinare care să ateste sănătatea lor, iar porcii nu erau identificați prin crotalii. „Am luat legătura cu proprietarul adăpostului. Respectivul ne-a spus că nu sunt porcii lui, el doar a închiriat spațiul către un alt proprietar (…) din Argeș.

Din mai multe verificări am observat că în perioada respectivă (…) au fost descinderi la o fermă de porci din Argeș. Noi am presupus, ca să nu fie porcii confiscați de autoritățile din Argeș, au vrut să salveze ceva din porcii respectivi și au închiriat un adăpost în Alba”, a declarat dr. Ioan Martin.

El a precizat că a anunțat atât telefonic, cât și oficial Instituția Prefectului Alba, ANSVSA, DSVSA Argeș, precum și inspectoratele de poliție din cele două județe. „Din punct de vedere sanitar-veterinar am făcut inspecții zilnice să vedem să nu fie focare de boli, am recoltat probe, porcii sunt sănătoși, dar noaptea dispăreau, astfel că acum nu mai există niciun porc”, a declarat dr. Ioan Martin. Șeful DSVSA Alba a declarat pentru ziarul „Unirea” că primii care au dispărut au fost purceii de 10 – 15 kg, apoi cei de 20 – 30 kg, însă cei mai mulți au fost porci de 60 – 80 kg.

El a precizat că firma argeșeană a fost amendată de DSVSA Alba pentru 4 contravenții la legislația sanitar-veterinară, cel mai grav este faptul că animalele nu au fost crotaliate.

„Deci există plângere la poliție. Dacă este pe rol (…), este obligatoriu ca poliția să-și facă treaba și să vedem și rezultatele. (…) Părerea mea este că trebuie văzut un pic și cel care a închiriat”, a spus prefectul Dănuț Hălălai. Potrivit poliției, în dimineața zilei de 31 ianuarie 2018, poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Argeș și „mascații” Direcției Operațiuni Speciale din Inspectoratul General al Poliției Române au efectuat o percheziție și la ferma din Drăganu și locuințele unor persoane bănuite de evaziune fiscală.

Din cercetările anchetatorilor din Argeș a reieșit că, în perioada 2007 – 2018, omul de afaceri din comuna Drăganu ar fi comercializat porci vii fără să înregistreze în evidențele contabile operațiunile comerciale efectuate și veniturile realizate.

foto: arhivă

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

3 Comentarii

Cititor ziar UNIREA 1 martie 2018 at 11:35

Foarte bine ca e amendat evazionistul argesan,dar si gazduitorul din Sard ar merita o sanctiune dura deoarece acopera evazionistul !Si acum ceva pentru d-nii parlamentari,indiferent de culoarea politica,dar sa faca un demers corect si chiar o lege !!!! Pe foarte multe strazi din Alba Iulia,Sebes indeosebi !!!! …….unde unii repara autoturisme si fac pe tinichigii,unele dame FAC PE CROITORESELE CHIAR DACA LOCUIESC LA BLOCURI,unele dama pun unghii,fac parul…..si nu platesc statului nici 1 lei ca si cantaretii la nuntii ! Ar trebui o lege ca-n Germania ca cine face o activitate de acest gen sa fie obligata a avea ,,tablita,,la casa,bloc cu cuvantul >Tinichigerie,Croitorie…..Trebuie facute controale pe strazi si la blocuri ca usor pot fi prinsi aceste persoane ce nu platesc statului roman bani din veniturile realizate tacit.Daca nu-i stiti cred ca o sa-i public pe unii ca prea fenteaza taxele si impozitele !!!!!

Mihai 1 martie 2018 at 19:13

Este corect ceea ce spui. O alta problema o reprezinta firmele amplasate in zonele de locuit , care au adevarate parcuri de masini amenajate pe strada.

P 2 martie 2018 at 13:45

Si eu cunosc vreo cincisute, ascunsi printr-o caldire mare din capitala, da nu stiu pe cine sa amendam :))

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...