Rămâi conectat

Curier Județean

4 Martie: Ziua mondială de luptă împotriva exploatării sexuale

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

La 4 martie este marcată anual Ziua mondială de luptă împotriva exploatării sexuale, urmărind combaterea celei mai grave forme de încălcare a drepturilor omului, a fiinţei umane.

Ziua mondială de luptă împotriva exploatării sexuale a fost organizată pentru prima dată la 4 martie 2009, la inițiativa asociației non-guvenamentale GIPF -„Groupe International de Paroles de Femmes”. Acest flagel este considerat cea mai gravă formă de încălcare a drepturilor omului, a ființei umane.

Traficul de ființe umane este o formă modernă de sclavie și reprezintă o amenințare pentru libertatea, integritatea fizică și psihică și demnitatea persoanei. Mai mult, actele de violență și abuz reprezintă uneori un pericol chiar pentru viața celor care îi cad victime. Exploatarea sexuală, o problemă sensibilă și complexă, implică un număr impunător de femei și copii, continuând să fie o problemă gravă şi  îngrijorătoare la nivel mondial. Realitatea ne demonstrează  că aproximativ unul din 5 copii din Europa ajunge să devină victimă a unui act de violență sexuală.

Flagelul se poate manifesta sub diverse forme: incest sau abuz sexual, pornografie, prostituție, agresiune din partea unui alt copil sau adult etc.trafic1

Inițiatorii acestei zile la nivel mondial și-au propus mobilizarea, educarea și informarea organelor decizionale, instituțiilor de profil și a publicului asupra creșterii fenomenului exploatării sexuale şi a pericolelor cu care se pot confrunta. Este o zi menită să aducă în prim plan pericolul pe care îl prezintă actele de violență, abuz și exploatare sexuală în întreaga societate, inclusiv asupra copiilor.

Potrivit unor date statistice, anual se înregistrează 4 milioane de noi victime ale abuzului sexual, iar în traficul cu ființe umane peste 500.000 sunt femei. În urma acestui trafic se obțin sume uriașe de bani, din care victimele primesc, rareori, sume infime, ceea ce face din traficul de ființe umane o formă modernă de sclavie. Organizația Mondială a Sănătății estima, în 2014, că peste 150 de milioane de fete și peste 70 de milioane de băieți cu vârsta de până la 18 ani au fost exploatați, iar un studiu UNICEF din același an arată că prin această „industrie” sunt exploatați circa două milioane de copii în fiecare an, dintre care circa 20.000 sunt victime din spațiul virtual.trafic5

Ziua mondială de luptă împotriva exploatării sexuale a fost organizată pentru prima dată la 4 martie 2009, la inițiativa asociației nonguvenamentale GIPF – ‘Groupe International de Paroles de Femmes’, sub patronajul președintei Célhia de Lavarene, fondatoare a STOP (‘Stop Trafficking Of People’). La această conferinţă au participat experți internaționali și reprezentanți din Argentina, Azerbaidjan, Bangladesh, Belgia, Burkina Faso, Burundi, Camerun, Chile, Coasta de Fildeș, Spania, Franța, Guineea, Haiti, Honduras, Kenya, Mali, Nepal, Niger, RDCoreea, El Salvador, Senegal, Togo.

Republica Moldova a semnat în 2007 Convenția Consiliului Europei privind 4protecția copiilor împotriva exploatării sexuale și a abuzurilor sexuale (cunoscută sub numele de  „Convenția de la Lanzarote”). Odată cu ratificarea în 2012, Republica Moldova a fost implicată în prima rundă de monitorizare privind protecția copiilor împotriva abuzurilor sexuale în cercul de încredere și i-au fost adresate recomandări specifice ale Comitetului de la Lanzarote, și recent prezentate răspunsurile sale în cadrul celei de-a doua runde de monitorizare dedicate protecției copiilor împotriva exploatării și abuzului sexual online.

Convenţia privind protecţia copiilor împotriva exploatării sexuale şi a abuzurilor sexuale (Convenţia de la Lanzarote). Scopurile prezentei Convenţii sunt cele de a preveni şi combat exploatarea sexuală şi abuzurile sexuale comise asupra copiilor; de a proteja drepturile copiilor care sunt victime ale exploatării sexuale şi ale abuzurilor sexuale; de a promova cooperarea la nivel naţional şi internaţional împotriva exploatării sexuale şi abuzurilor sexuale comise asupra copiilor.

Sursa: bibliotecapublicadrept.wordpress.com


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor, sărbătorită la Sebeș: Intrare liberă pentru vizitarea Casei Zápolya, cel mai vechi și cel mai valoros edificiu laic al orașului medieval

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor, sărbătorită la Sebeș: Intrare liberă pentru vizitarea Casei Zápolya, cel mai vechi și cel mai valoros edificiu laic al orașului medieval Celebrarea în fiecare an, în data de 18 aprilie, a patrimoniului construit al umanității este una dintre inițiativele Consiliului Internațional al Monumentelor şi Siturilor (ICOMOS), demers menit să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea