Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

3 octombrie, Ziua Mondială a Arhitectului și a Arhitecturii. Curiozități arhitecturale din întreaga lume

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

3 octombrie, Ziua Mondială a Arhitectului și a Arhitecturii. Curiozități arhitecturale din întreaga lume

Nevoia umană de a construi s-a transformat într-o profesie și, în acest proces, a fost atrase tot felul de persoane excentrice, vizionari și chiar încăpățânați. Istoria lungă a arhitecturii și abundența de personaje interesante, este plină de povești surprinzătoare. Istoria construcțiilor omenești durează de peste 10.000 de ani.

De la Lincoln Logs și Jocurile Olimpice până la Ouija și 9/11 septembrie, istoria arhitecturii este plină de fapte cunoscute și mai puțin cunoscute.

Cândva, arhitectura a fost sport olimpic

În primele patru decenii ale Jocurilor Olimpice moderne, 151 de medalii au fost oferite unor domenii precum muzica, pictura, sculptura, literatura și arhitectura. Baronul Pierre de Coubertin, care a înființat Comitetul Internațional Olimpic, a considerat arta o parte esențială a competiției. Singurul condiție a fost: fiecare disciplină trebuie să aibă legătură cu sportul.

Frank Lloyd Wright a inventat Lincoln Logs

Nu toate modelele iconice pentru Lloyd Wright pot fi atribuite lui Frank. Lincoln Logs a fost creația lui John Lloyd Wright, fiul legendarului arhitect. Un arhitect cu portofoliu propriu, John a fost inspirat de grinzile fundației de sub Hotelul Imperial al lui Lloyd Wright Senior, din Tokyo.

Gresia Girih, utilizată de arhitecții islamici de sute de ani, este matematic asemănătoare cu gresia Penrose, descoperită în anii 1970

Gresia Penrose a fost numită după matematicianul și fizicianul Sir Roger Penrose, a experimentat cu un set de cinci plăci diferite, în anii 1970, pentru a crea modele cu proprietăți geometrice speciale. Arhitecții islamici au creat gresia Girih acum cinci secole. În 2007, fizicienii Peter J. Lu și Paul J. Steinhardt au demonstrat că cele două modele au multe proprietăți în comun.

LEGO, folosit pentru realizarea cărămizilor speciale pentru arhitecți

Când Godtfred Kirk Christiansen, fiul fondatorului LEGO, a încercat să facă un model Lego al casei pe care o construise, nu a ieșit la scară, deoarece cărămizile Lego au un raport de lățime-înălțime de 5: 6. Acest lucru a condus la crearea în 1963 a lui Modulex, o cărămidă mult mai mică, bazată pe cuburi perfecte. Din nefericire, producția cărămizile a fost întreruptă în anii 1970.

Maya Lin este nepoata unuia dintre cei mai cunoscuți arhitecți feminini din istoria chineză modernă

Lin Huiyin este considerată prima arhitectă din China modernă. Alături de soțul ei, Liang Sicheng, a ajutat la lansarea departamentului de arhitectură de la Universitatea Northeastern din Shenyang. Maya Lin, care a proiectat Memorialul Veteranilor din Vietnam din Washington DC, este nepoata lui Huiyin.

Un poștaș francez a construit „Palatului ideal” cu ajutorul pietrelor pe care le-a strâns timp de 33 de ani când distribuia corespondența

Clădirea construită de Ferdinand Cheval este considerată un prim exemplu de artă naivă, iar în 1969 a fost desemnat un reper cultural.

Empire State Building generează mai multe venituri din punctele sale de observare decât din cele 85 de etaje ale spațiilor de birouri

În 2014, ce cele două punți de observare ale clădirii au generat 111 milioane de dolari (40% din veniturile totale), în timp ce închirierea spațiilor de birouri a atins doar 104 milioane dolari (37% din veniturile totale).

Unul dintre liderii atacului din 11 septembrie de la World Trade Center era  arhitect

Mohammed Atta, pilotul primului avion care a lovit unul dintre turnuri, avea diplomă în arhitectură și planificare urbană. El a proiectate clădiri din Cairo și alte orașe din Orientul Mijlociu.

Orașul Cincinnati, Ohio are un sistem subteran de metrou care nu a fost folosit niciodată

Ascuns sub străzile din Cincinnati este cea mai mare rețea abandonată de tuneluri și stații din Statele Unite. Propusă în anii 1910 ca o modernizare a sistemului de transport a orașului, proiectul a fost întrerupt de Primul Război Mondial și abandonat ulterior din cauza inflației și a luptelor politice.

Construcția Marelui Zid Chinezesc a durat mai mult decât timpul scurs de la începutul creștinismului și până astăzi

Ideea unui perete unic care să protejeze China de invadatori a început atunci când Qin Shi Huang, primul Împărat al Chinei (221-206 î.Hr.), a unit diferitele fortificații construite între secolele VIII și III. Construcția a continuat până în 1878, ceea ce înseamnă că, inclusiv fortificațiile originale și zidul au fost construite în peste 2.600 de ani.

3 octombrie, Ziua Mondială a Arhitecturii

Amenințarea schimbărilor climatice este reală. Dezvoltarea rapidă a urbanizării și dezvoltarea clădirilor sporesc consumul de energie și emisiile de gaze cu efect de seră.

UIA susține toate inițiativele care au urmat Acordului privind schimbările climatice din 2015 pentru a combate impactul schimbărilor climatice asupra mediului și umanității.

Aceasta solicită tuturor arhitecților și organizațiilor de arhitectură din lume să-și mobilizeze eforturile pentru a răspunde acestor inițiative.

Membrii UIA din întreaga lume vor sărbători, la data de 2 octombrie, realizările și viziunile lor de arhitectură care sunt comunități responsabile, inovatoare și îmbogățite.

Această zi, subliniază potențialul arhitectului conștient că poate influența și transforma viețile oamenilor de pe tot globul.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Un tânăr din Alba participă la SERP Conf 2024, cel mai mare eveniment de SEO din Europa Centrala si de Est

Unirea Ziarul

Publicat

în

Un tânăr din Alba participă la SERP Conf 2024, cel mai mare eveniment de SEO din Europa Centrala si de Est. Ce discută profesioniștii în optimizarea pentru motoarele de căutare Iulian Ghișoiu, un tânăr din Sebeș, pasionat de SEO, fondator și general manager al TargetWeb, una dintre cele mai puternice agenții de Search Engine Optimization […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea