Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Curier Județean

24 martie 2022: Sediul DSP Alba va fi iluminat în roșu de Ziua Mondială a Tuberculozei. Cum a evoluat tuberculoza în județul Alba în 2009-2021

Cezar Lancrajan

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

24 martie 2022: Sediul DSP Alba va fi iluminat în roșu de Ziua Mondială a Tuberculozei. Cum a evoluat tuberculoza în județul Alba în 2009-2021

În fiecare an, în 24 martie, este marcată Ziua Mondială a Tuberculozei, ce are drept scop sensibilizarea populației asupra consecințelor dezastruoase pe care le poate avea aceasta afecțiune asupra sănătății, condiției sociale și economiei, dar și determinarea autorităților să intensifice eforturile de luptă împotriva acestui flagel.

Mesajul ales de OMS pentru Ziua Mondială a Tuberculozei 2021 este ”Investiți pentru a pune capăt tuberculozei! Salvați vieți!” (Invest to End TB. Save Lives). Se dorește a fi un semnal de alarmă cu privire la faptul că timpul trece, iar angajamentele luate de a pune capăt răspândirii tuberculozei sunt în pericol, în special în contextul pandemiei de COVID-19 și a războiului din Ucraiana.

DSP Alba, în parteneriat cu Romanian Angel Appeal, este parte a proiectului STOP TB România și răspunde apelului la implicare în campania de conștientizare prin iluminarea în roșu a sediului situat pe B-dul Revoluției, în curtea Spitalului Județean.

În fiecare an, data de 24 martie marchează ziua din 1882 în care doctorul Robert Koch a anunțat că a descoperit bacteria care provoacă TBC, ceea ce a deschis calea către diagnosticarea și vindecarea acestei boli. Chiar și în prezent TB rămâne unul dintre cei mai mortali ucigași infecțioși din lume.

Potrivit statisticilor OMS, în fiecare zi peste 4100 de oameni își pierd viața din cauza tuberculozei și aproape 28.000 de oameni se îmbolnăvesc de această boală care poate fi prevenită și vindecabilă.

Eforturile globale de combatere a tuberculozei au salvat aproximativ 66 de milioane de vieți începând cu anul 2000. Cu toate acestea, pandemia de COVID-19 a inversat anii de progres înregistrat în lupta pentru a pune capăt tuberculozei. Pentru prima dată în peste un deceniu, decesele din cauza tuberculozei au crescut în 2020.

Tema Zilei Mondiale a TBC 2022 – ”Investiți pentru a pune capăt tuberculozei! Salvați vieți!” – transmite nevoia urgentă de a investi resurse pentru a intensifica lupta împotriva TB și pentru a îndeplini angajamentele de a pune capăt TB de către liderii mondiali. Acest lucru este esențial în special în contextul pandemiei de COVID-19, care a pus în pericol progresul în încheierea tuberculozei și pentru a asigura accesul echitabil la prevenire și îngrijire, în conformitate cu eforturile OMS.

În trecut, prezența tuberculozei era semnalată în special în păturile sărace ale societății, în ultimele decenii a crescut numărul infectărilor în rândul tinerilor și persoanelor active social și în câmpul muncii. Explicația oferită de specialiști constă în faptul că stilul de viață dezorganizat duce la slăbirea sistemului imunitar și deschide o ”poartă de acces” tuberculozei. Nopțile nedormite, stresul, orele îndelungate de muncă, fără odihnă, alimentația necorespunzătoare sunt câteva dintre caracteristicile unui stil de viață dezorganizat, atât de răspândite în ziua de astăzi, care duc la slăbirea organismului.
Tuberculoza progresează lent, pe parcursul a săptămâni sau chiar luni, iar simptomele manifestate nu sunt de natură să alarmeze bolnavii.

Simptomele tuberculozei la adulți

*Tuse la început seacă, apoi productivă, care persista mai mult de trei săptămani
*Hemoptizie
*Dispnee
*Dureri toracice
*Stare subfebrilă (37 – 38 grade Celsius) sau febră
*Oboseală
*Scădere în greutate
*Transpirații nocturne sau după eforturi mici
*Tulburări ale menstruației la femei (adesea amenoree)

Simptomele tuberculozei la copii

*Slăbiciune fizică și oboseală
*Tuse care persistă mai mult de trei săptămâni
*Stare subfebrilă (37 – 38 grade Celsius) sau febră
*Scădere ponderală importantă
*Lipsa poftei de joacăî
*Dispnee
*Convulsii

La nivelul României, cele mai mari valori ale INCIDENŢEI TB în 2021, s-au înregistrat în Olt, Dolj, Neamț, Botoșani și Vaslui iar cele mai mici în Harghita, Covasna, Sălaj, Sibiu Brașov, Alba și Cluj. Totodată, cele mai mari valori ale INCIDENŢEI TB la copii, în 2021, s-au înregistrat în județele: Olt, Dolj, Neamț, Botoșani și Vaslui, iar cele mai mici în Harghita, Covasna, Sălaj, Sibiu Brașov, Alba și Cluj (*Conform datelor obținute de la CNSCBTși Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”).

Evoluția tuberculozei în județul Alba, comparativ cu țara în perioada 2009-2021:

Nr. crt. Indicatori de rezultat PNPSCT DSPJ Alba Indicator realizat în 2019

Indicator realizat în 2020 Indicator realizat în 2021
1 Numărul de cazuri noi și recidive 89.00 65.00 74.00
2 Numărul de bolnavi cu tuberculoză aflați în evidență 159.00 97.00 115.00
3 Numărul de cazuri noi de tuberculoză pulmonară care au fost vindecate sau au tratament complet 72.00 54.00 38.00
4 Numărul deceselor prin tuberculoză 7.00 3.00 7.00

În România, Programul național de prevenire, supraveghere și control al TB, finanțat de Ministerul Sănătății, asigură:
*prevenția TB prin vaccinarea BCG și administrarea tratamentului chimioprofilactic cu izoniazidă la cazurile cu indicație;
*depistarea TB, pasivă, respectiv activă;
*diagnosticul TB, prin examen clinic și metode de laborator: examenul bacteriologic, examen radiologic;
*identificarea sensibilității, respectiv rezistenței microbiene la antibiotice prin metode de laborator;
*tratamentul pacienților cu TB sensibilă sau rezistentă, asigurarea administrării sub directă observație a tratamentului;
*monitorizarea evoluției sub tratament a cazurilor de TB;
*notificarea și evaluarea cazurilor de tuberculoză în registrul național;
*elaborarea și trimiterea de rapoarte periodice către diferite instituții la nivel național și internațional;
*managementul medicamentelor antituberculoase;
*controlul transmiterii TB în unitățile sanitare, comunități la risc și societate, prin măsuri specifice de control al transmiterii TB;
*dezvoltarea resurselor umane pentru controlul TB (https://marius-nasta.ro/programul-national-de-prevenire-supraveghere-si-control-al-tuberculozei/) .


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Video: Caricaturistul Costel Pătrășcan, expoziție la Alba Iulia, la Târgul de cArte Alba Transilvana 2024: Desene cu umor pe teme culturale și educaționale

Bogdan Ilea

Publicat

în

Video: Caricaturistul Costel Pătrășcan, expoziție la Alba Iulia, la Târgul de cArte Alba Transilvana 2024: Desene cu umor pe teme culturale și educaționale La Târgul de cArte Alba Transilvana, care are loc pe esplanada Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia participă și caricaturistul brăilean Costel Pătrășcanu. Expoziția sta constă în desene pline de umor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea