Rămâi conectat

Curier Județean

24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române. Mesajul președintelui CJ Alba, Ion Dumitrel cu ocazia Micii Uniri

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române. Mesajul președintelui CJ Alba, Ion Dumitrel cu ocazia Micii Uniri

Cea mai înaltă aspirație, cea mai înflăcărată dorință a românilor, aceea de a fi uniți, de a trăi în aceeași țară, s-a manifestat cu ardoare de-a lungul veacurilor, fiind întemeiată pe trecutul istoric comun, pe împărtășirea unor valori culturale similare legate prin aceeași frumoasă limbă română.

Momentul istoric de la 24 ianuarie 1859, când Alexandru Ioan Cuza a fost ales Domn al Țării Românești, după ce, în 5 ianuarie 1859, fusese ales Domn al Moldovei, înfăptuindu-se astfel Unirea Principatelor Române, reprezintă o sublimă expresie a acestei dorințe, fiind primul și cel mai important pas de până atunci în desăvârșirea unității noastre naționale, ce a culminat cu Unirea de la 1 Decembrie 1918 și mai apoi cu consfințirea acesteia prin Încoronarea de la Alba Iulia a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria ca Regi ai României Mari.

Unirea de la 24 ianuarie 1859 a demonstrat faptul că națiunea română poate să își decidă singură soarta, iar prin evenimentele care au urmat-o, iluștrii noștri înaintași s-au dovedit neobosiți luptători pentru împlinirea idealului de unitate, atât pe căi diplomatice, cât și prin sacrificiul pe câmpul de luptă.

Azi, mai mult decât oricând, respectul și recunoștința noastră se îndreaptă spre acei bravi frați ai noștri din Moldova și din Țara Românească, care prin viziune, curaj și voință, au pus temelia pentru împlinirea idealului nostru național.

Mâine, 24 ianuarie 2023, „Hai să dăm mână cu mână, cei cu inima română”!

Ion Dumitrel – Președintele Consiliului Județean Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO: „Ziua pământului” sărbătorită la Sebeș de elevi și preșcolari: Ateliere și diferite activități pentru conştientizarea protecției mediului și a biodiversității

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: „Ziua pământului” sărbătorită la Sebeș de elevi și preșcolari: Ateliere și diferite activități pentru conştientizarea protecției mediului și a biodiversității Ieri, 22 aprilie, aproape 1500 de elevi și preșcolari au primit ghivece și plante din partea municipalității, pentru a susține activitățile educative din „Săptămâna verde”. S-au organizat activități pentru conștientizarea protecției mediului, biodiversității și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea