Rămâi conectat

Actualitate

24 de ani de regim democratic: Soţii Ceauşescu, împuşcaţi pe 25 decembrie 1989

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În anul 1989 a fost primul Crăciun liber, iar astăzi se împlinesc 24 de ani de când dictatorul şi soţia lui au fost executaţi la Târgovişte. Aproape o mie de români au murit în cele trei zile de haos şi confuzie instalată după fuga cuplului dictatorial. Imediat după ce elicopterul lui Ceauşescu s-a ridicat de pe clădirea Comitetului Central, luptele de stradă au provocat cele mai multe victime ale Revoluţiei.

Noua putere înfiinţase Tribunalul Militar Excepţional ce avea să judece cuplul Elena şi Nicolae Ceauşescu, chiar în ziua de Crăciun.

Generalul Victor Atanasie Stănculescu a fost însărcinat cu punerea în aplicare a ordinului de judecare şi executare a dictatorilor.

Procesul cuplului Ceauşescu a intrat în istorie şi pentru că avocatul însărcinat cu apărarea dictatorului a făcut front comun cu procurorul.

Capetele de acuzare au fost :genocid, organizarea de acţiuni armate împotriva poporului român, distrugerea bunurilor obşteşti, subminarea economiei naţionale şi încercarea de a fugi din ţară.

După pronunţarea sentinţei, Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost scoşi în curtea unităţii, unde au fost executaţi.

Cadavrele celor doi au fost duse cu elicopterul la Bucureşti.

În anii care au urmat, unii dintre participanţii la proces s-au sinucis, au dispărut în mod misterios ori au fost victimele unor accidente ciudate.

Legitimitatea Tribunalului militar extraordinar constituit la Târgovişte a fost contestată în dese rânduri. Un lucru a fost sigur: după moartea dictatorului, atacurile şi luptele de stradă şi-au redus intensitatea, apoi au încetat.

Sursa: stiri.tvr.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea